Uusi alku työssakäyville vanhemmille EU:n komission tasa-arvostrategiassa 2016-2019

EU:n komissio julkisti vuoden vaihteessa tasa-arvostrategiansa vuosille 2016-2019.  Komission työohjelmassa vuodelle 2016 painottuu uusi alku työssä käyville vanhemmille.

​Aloitteen toimeenpanemiseksi on tarkoitus käynnistää joukko lainsäädäntö- ja muita toimia, joilla puututaan nykyistä paremmin työssäkäyvien vanhempien kohtaamiin haasteisiin työ- ja perhe-elämän yhdistämisessä ja tuetaan naisten osallistumista työmarkkinoille. Naisten johtokuntapaikkoja koskeva direktiivi on määrä hyväksyä vuonna 2016, ja komission jatkaa käytännön toimia sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi.

Strategian painopisteinä ovat naisten työmarkkinoille osallistumisen ja miesten ja naisten ta-loudellisen riippumattomuuden lisääminen, palkka-, tulo- ja eläke-erojen ja samalla naisten köyhyyden vähentäminen, tasa-arvon lisääminen päätöksenteossa, sukupuoleen perustuvan väkivallan estäminen ja uhrien suojelu sekä tasa-arvon ja naisten oikeuksien edistäminen maailmassa.

Kaikilla painopistealueilla kiinnitetään huomiota miesten rooliin muun muassa huoltovelvollisuuden ja palkattoman kotityön tasaisempaan jakautumiseen miesten ja naisten kesken. Sukupuoleen perustuvien ennakko-odotusten muuttamiseen ja moniperusteisen mm. maahanmuuttajien syrjinnänvähentämiseen vaikutetaan läpileikkaavasti. Keskeistä on tasa-arvon edistäminen kaikessa EU:n toiminnassa kuten julkisen talouden ohjauksessa.

Kuntaliitto ja KT Kuntatyönantajat pitävät tärkeänä monia komission strategian käytännön toimia sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi muun muassa huoltovelvollisuuden tasaisempaa jakautumista naisten ja miesten kesken, työmarkkinoiden eriytymisen vähentämistä sukupuolen mukaan ja naisiin kohdistuvan väkivallan poistamista. Velvoittavaa EU-tason lainsäädäntöä ei kuitenkaan tule antaa.

Komission oikeus- ja kuluttaja-asioiden pääosasto koordinoi strategian toteuttamista: http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/

Strategia vahvistaa EU:n sitoutumista Euroopan tasa-arvosopimuksen 2011 - 2020 tasa-arvon toteuttamiseen. Linkki Euroopan tasa-arvosopimukseen: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:52011XG0525(01)&from=EN