Avoin data ja rajapinnat

Infopankki.fi-palvelun tekstisisällöt saatavilla automaattisesti rajapinnan kautta

Infopankki on monikielinen verkkosivusto, joka kokoaa yhteen tärkeää tietoa Suomeen muuttoa suunnittelevalle tai täällä jo asuvalle. Sivusto palvelee myös viranomaisia monikielisessä tiedotuksessa. Infopankissa on tietoa Suomeen muuttajille 12 kielellä (suomi, ruotsi, englanti, venäjä, viro, ranska, somali, espanja, turkki, kiina, persia, arabia). Infopankin kieliversiot ovat keskenään identtisiä. Infopankista käyttäjä löytää luotettavaa, omakielistä tietoa Suomeen muutosta, työstä, opiskelusta, asumisesta, koulutuksesta, terveydestä, perheestä, ongelmatilanteista ja vapaa-ajasta.

Koko Suomea koskevan tiedon lisäksi Infopankissa on kuntakohtaista tietoa pääkaupunkiseudulta (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) ja 11 kunnasta ympäri Suomen. Näitä infopankkia hyödyntäviä kuntia ovat Oulu, Rovaniemi, Turku, Tampere, Joensuu, Kokkola, Ylivieskan seutu ja Raahe-Kalajoki -seutu (Siikajoki, Pyhäjoki, Kalajoki, Merijärvi). 

Palkittu rajapinta on vapaasti ja maksutta käytettävissä

Infopankin rajapinta valittiin vuoden 2017 parhaaksi data-avaukseksi pääkaupunkiseudulla toimivan HRI-palvelun piirissä. Valinnan teki HRI-palvelun ohjausryhmä.

Palkitun rajapinnan kautta sisällöt ovat saatavilla HTML- ja JSON-muodossa. Infopankin omat kääntäjät hyödyntävät dataa käännösmuistissa, mikä nopeuttaa käännösten valmistumista. Rajapintaa ja dataa voisi hyödyntää lisäksi esimerkiksi erikielisissä sovelluksissa tai verkkosivustoissa, Infopankin tiedottaja Eeli Wördman kertoo.

Rajapintaa saa kuitenkin maksutta hyödyntää mihin tahansa käyttöön, sillä se on lisensoitu avoimesti Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä. Tämä tarkoittaa sitä, että dataa saa hyödyntää vapaasti, mutta tiedon lähde tulee nimetä, eli tässä tapauksessa Infopankki.fi.

Linkki Infopankki: https://www.infopankki.fi/

Linkki rajapintaan: http://www.hri.fi/fi/dataset/tietoa-suomesta-monella-eri-kielella

Lisätietoja:

Infopankissa lisätietoja antaa tiedottaja Eeli Wördman, eeli.wordman(at)hel.fi, 040-660 5206.

Avoin data ja rajapinnat: erityisasiantuntija Susanna Hyvärinen ja projektipäällikkö Elisa Kettunen 

Kuntien maahanmuuttoasiat: erityisasiantuntija Anu Wikman-Immonen

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää