Koulutuskorvaukset poistuvat - kannattaako opiskelijoita enää ottaa työpaikoille

Ammatillisen koulutuksen reformin myötä vuoden 2018 alusta voimaan tulivat uudistetut ammatillista koulutusta koskevat säädökset. Uuden lain mukaan koulutuksen järjestäjä voi järjestää ammatillista koulutusta työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä joko oppisopimuskoulutuksena tai koulutussopimukseen perustuvana koulutuksena.

Uuden lain mukaan koulutuskorvauksia ei enää voi maksaa työpaikoille, silloin kuin opiskelija hankkii osaamista työpaikalla koulutussopimukseen perustuen. Lain lähtökohtana on siis, että koulutussopimuksessa työpaikoille ei makseta korvauksia työpaikalla järjestettävän koulutuksen toteuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Opiskelijoita kannattaa kuitenkin edelleen ottaa harjoittelemaan eli uuden lain mukaiseen koulutussopimukseen perustuvaan koulutukseen oppimaan käytännön työtehtävissä. Sanotaan, että harjoitus tekee mestarin. Mestari ei tosin synny heti ensimmäisen harjoittelujakson yhteydessä ja osa opiskelijoista tulee työpaikalle varsin vähäisellä käytännön työn osaamisella. Silti harjoittelijoita kannattaa ottaa: heistä voi löytyä tulevaisuuden työntekijä, pitkäaikainen sijainen tai talon jo tunteva tilapäinen työntekijä. Parhaimmillaan harjoittelijat tuovat myös uusia näkökulmia työhön ja työyhteisöön.

Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija hankkii osaamistaan työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä. Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa eikä hänelle siis makseta palkkaa. Lain mukaan koulutussopimukseen perustuvasta koulutuksesta ei makseta korvausta. Poikkeuksena tästä ovat vain lain 65 §:ssä tarkoitettuun vaativaan erityiseen tukeen oikeutetut opiskelijat, joiden osalta koulutussopimustyöpaikan tarjoajalle maksetaan koulutuskorvausta.

Oppisopimuskoulutus taas on pääosin työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää koulutusta. Sitä täydennetään muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla osaamisen hankkimisella. Aikaisemmin vastaavan kaltaisia opintoja kutsuttiin tietopuolisiksi opinnoiksi tai tuttavallisemmin teoriaopinnoiksi.

 Oppisopimuskoulutus perustuu opiskelijan ja työnantajan väliseen kirjalliseen määräaikaiseen työsopimukseen, jolloin opiskelijalle maksetaan palkkaa.

Jos oppisopimuskoulutuksesta arvioidaan aiheutuvan kustannuksia työnantajalle, koulutuksen järjestäjä maksaa työnantajalle koulutuskorvausta. Siitä sovitaan koulutuksen järjestäjän ja työnantajan välisessä oppisopimuskoulutuksen järjestämistä koskevassa sopimuksessa. 

 

Laki ammatillisesta koulutuksesta
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170531

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Usein kysyttyä ammatillisen koulutuksen laista
https://minedu.fi/usein-kysyttya-amisreformi

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme