Uusi julkaisu: Luottamushenkilön virheellinen ja rikollinen menettely ja sen seuraukset

Puheenjohtajan nuija ja kokouspapereita.

Luottamushenkilö on kuntalain mukaan erottamaton. Luottamushenkilö toimii kuitenkin virkavastuulla, ja häneen sovelletaan rikoslain virkarikoksia koskevia säännöksiä. Jos luottamushenkilön epäillään luottamustoimessaan syyllistyneen rikokseen tai menetelleen muuten velvollisuuksiensa vastaisesti, hänet voidaan tutkimuksen tai oikeudenkäynnin ajaksi pidättää toimestaan. Vastaavalla tavalla voidaan menetellä myös, jos luottamushenkilö on asetettu syytteeseen muusta kuin virkarikoksesta.

Edellä olevat usein ainutkertaiset tilanteet ovat herättäneet kunnissa kysymyksiä, joita Kuntaliiton uudessa julkaisussa Luottamushenkilön virheellinen ja rikollinen menettely ja sen seuraukset pyritään avaamaan. Julkaisussa käydään muun muassa läpi seikkoja, joita tulee ottaa huomioon, kun luottamushenkilön pidättämistä valmistellaan ja siitä päätetään.

Luottamushenkilön virheellinen ja rikollinen menettely ja sen seuraukset on ladattavissa maksutta Kuntaliiton verkkokaupasta osoitteesta http://shop.kuntaliitto.fi/product_details.php?p=3503

Tutustu myös näihin verkkojulkaisuihin

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Muutoksia kuntien muutoksenhakuohjeisiin

Kuntien valitusosoituksissa on huomioitava kaksi kesän 2023 aikana tullutta muutosta.

Tutustu ohjeistukseen.