Tulevaisuuden kunnan digitalisointi -projekti

Virolainen kunnallinen sähköinen kokousalusta käännetty suomeksi

Kuvituskuva piirroshahmo tietokoneella

Kuntaliiton Tulevaisuuden kunnan digitalisointi -projekti on käännättänyt Viron kuntien kokoushallinnan pilvipalveluratkaisun Volis.ee:n suomeksi. Palvelusta on julkaistu ensimmäinen luonnosversio suomeksi, joka ei vielä sellaisenaan ole valmis tai täydellinen, mutta mahdollistaa palveluun tutustumisen suomeksi. Käännöstyö ja suomenkielisen version kehittäminen jatkuu. Volis on avointa lähdekoodia ja se on käännetty jo useille kielille, mm. ruotsiksi, englanniksi ja georgiaksi. Myös saamelaiskäräjät ovat kiinnostuneita Volisin käytöstä.  

Mikä Volis?

Volis on virolainen, vahvasti vuorovaikutteinen sähköisen kokouksen pilvipalvelu. Se on käytössä lähes kaikissa Viron kunnissa. Sen avulla kunnat voivat järjestää sähköisiä kokouksia, toteuttaa kokouksiin liittyviä äänestyksiä, kuulemisia ja lähettää verkkoon julkisia kokouksia videona. Siihen kuuluu myös esimerkiksi osallistavan budjetoinnin työkalu. Volis toimii myös mobiiliversiona. 

Miten työ jatkuu?

Tulevaisuuden kunnan digitalisointi -projektissa tuetaan kuntien digitalisaatiota. Sähköisiä kokousratkaisuja on jo olemassa, mutta esimerkiksi sähköisen päätöksentekomenettelyn mahdollistamia ratkaisuja ei juurikaan ole levinnyt kuntiin. Projektissa tutkitaan virolaisen ratkaisun hyödyntämismahdollisuuksia Suomen kunnissa sekä selvitetään, kuinka se on hyödynnettävissä suhteessa Suomen lainsäädäntöön ja kuntien toimintaympäristöihin.

Projektissa selvitetään asiaa ja tuetaan Volisin pilotointia halukkaiden kuntien kanssa, mutta ei vastaa sen käyttöönoton kustannuksista tai toimeenpanosta kunnissa. Mikäli ratkaisu koetaan kunnissa hyödylliseksi ja onnistuneeksi, Kuntaliiton rooli on tukea yhteisen kehittämisen koordinointia yhteistyössä kuntien kanssa Suomessa. Mikäli kunta on kiinnostunut Volisin testaamisesta, yhteyttä voi ottaa Kuntaliitossa erityisasiantuntija Tom Holmroosiin. Muutama yhteydenotto kunnista on jo saatu. 

Linkki Volisin suomennettuun versioon. Huom. Käännös ei ole vielä täydellinen! 

Lue lisää Kuntaliiton Tulevaisuuden kunnan digitalisointi -projektista

Lisätietoja antaa erityisasiantuntija Tom Holmroos. 

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää