Väestöennuste 2019-2040: Väestökato on voimakkainta pienissä kunnissa

Kolme huomiota väestöennusteesta

  1. Keskittyminen voimistuu, väestönkasvua luvassa ainoastaan Uudellemaalle
  2. Voimakkain väestökato pienissä alle 5000 asukkaan kunnissa
  3. Huoltosuhde kasvaa kaikissa kunnissa

Tilastokeskuksen tuoreimman väestöennusteen mukaan Suomessa ei 15 vuoden kuluttua ole enää yhtään maakuntaa, jossa syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee, jos syntyvyys pysyy nyt havaitulla tasolla. Maamme väkiluku lähtee nykyisellä kehityksellä laskuun vuonna 2031.

Viimeisen 10 vuoden aikana koko maan väestö on kasvanut noin 200 000 asukkaalla. Väestönkasvusta merkittävä osa on ollut maahanmuuton ansiota. Väestönkasvu on keskittynyt voimakkaasti suurimmille kaupunkiseuduille, kun samaan aikaan valtaosa kunnista on menettänyt väestöään.  Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan jo menossa oleva kehityskulku vahvistuu entisestään.

Väestöennusteet 2019-2040.

Ennusteen mukaan väkimäärä kasvaa vuoteen 2040 mennessä ainoastaan 52 kunnassa ja vähenee 259 kunnassa. Väestönkasvua tapahtuu lähinnä suurimmissa kaupungeissa ja niiden kehyskunnissa.

Helsingin seudun kasvu on omaa luokkaansa, 230 000 uutta asukasta vuoteen 2040 mennessä. Pelkästään pääkaupunkiseudun osuus tästä on 210 000.  Tampereen kaupunkiseudulle ennakoidaan noin 40 000 asukkaan lisäystä ja Turun kaupunkiseudulle noin 25 000.  Myös Oulun ja Jyväskylän kaupunkiseuduille ennakoidaan kasvua, joskin maltillisemmin.  Kuopion ja Joensuun kaupunkiseuduille ennakoidaan hyvin varovaista kasvua ainoastaan keskuskaupunkeihin.

Mitä pienemmästä kunnasta on kyse, sitä voimakkaammin väestön ennakoidaan vähenevän. Voimakkain väestökato kohtaa pieniä alle 5000 asukaan maaseutukuntia. Näissä kunnissa väestö vähenee ennusteen mukaan keskimäärin lähes viidenneksellä vuoteen 2040 mennessä.

Väestö vähenee kaikissa muissa kuntakokoluokissa

Huoltosuhde kasvaa kaikenkokoisissa kunnissa

Väestöennusteen mukaan huoltosuhde nousee koko maassa nykyisestä 61:stä 66:een. Syntyvyyden lasku, väestön vanheneminen ja poispäin suuntautuva muuttoliike nostavat huoltosuhteen erittäin korkealle tasolle väestöltään vähenevissä kunnissa. Mitä pienemmästä kunnasta on kyse, sitä heikommaksi tilanne kehittyy ennusteen mukaan.

Huoltosuhde kertoo, kuinka monta ei-työikäistä on yhtä työikäistä kohden.

Huoltosuhde heikkenee kaikkialla 2019-2040

 

Huoltosuhde kartalla

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Väestöpyramidi 2040

Väestöennusteet kuntakohtaisesti

Kuntakuvaajat-palvelusta löydät Tilastokeskuksen vuoden 2019 julkaisemat väestöennusteet myös kuntakohtaisesti.

lateral-image-left
Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Kuntamarkkinat 18.-19.9.2024!

Kuntamarkkinat tarjoaa vuosittain kahden päivän ajaksi monipuolista ja ajankohtaista tietoa. Kuntamarkkinat on ideoita pulppuava julkisen sektorin vuoden suurin foorumi, joka järjestetään Kuntatalolla Helsingissä.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu jo mukaan!