Muutoksia esi- ja perusopetuksen sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan syksyn tiedonkeruuseen

Opetushallitus on lähettänyt opetuksen järjestäjille kirjeen 26.5.2020 syksyn tiedonkeruuseen tulevista muutoksista. Tarkemmat ohjeet ja tiedot kirjautumista varten ovat nähtävillä  https://www.oph.fi/fi/palvelut/valtionosuusjarjestelman-tiedonkeruut

Tilastokeskus ei enää syksyllä 2020 toteuta syksyn tilastointipäivän 20.9. Järjestäjä- ja oppilaitostason oppilaat ja opiskelijat -tiedonkeruuta. Esi- ja perusopetuksen oppilasmäärät tilastointipäivänä 20.9.2020 haetaan KOSKI-tietovarannosta opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksen laskentaa varten. Esi- ja perusopetuksen opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksen laskentaan käytettävät 20.9.2020 tilanteen tiedot poimitaan KOSKI-tietovarannosta 1.10.2020. Esi- ja perusopetuksen järjestäjille julkaistaan ennakkoraportointi rahoituksen tiedoista 10.9.2020.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan tiedonkeruu siirtyy Tilastokeskukselta Opetushallitukseen.

Lukiokoulutuksen suoritetiedot saadaan jatkossa valtakunnallisesta KOSKI-tietovarannosta, joten niiden erillinen tiedonkeruu päättyy. Esi- ja perusopetuksen, lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien tulee tallentaa opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain 7–9 § tarkoitetut tiedot KOSKI-tietovarantoon viipymättä ja ajantasaisesti sen jälkeen, kun tieto on syntynyt tai muuttunut ja merkitty koulutuksen järjestäjän omiin rekistereihin. Tieto tulee olla rajapinnalla siirrettäessä vuorokauden kuluessa KOSKI-tietovarannossa ja käyttöliittymällä tallennettavien tietojen osalta kymmenen arkipäivän kuluessa tallennettuna KOSKI-tietovarantoon. Erillisestä esi- ja perusopetuksen oppilas- ja opiskelijatiedonkeruusta luovutaan ja valtionosuusrahoitus tullaan laskemaan KOSKI-tietovarannosta saatavien tietojen perusteella.

Tiedonkeruu ja KOSKI-järjestelmä uudistuu, samoin kuntien ja kuntayhtymien talousraportointi on uudistumassa. Tavoitteena on, että samoja tietoja ei kerätä useaan kertaan. Haluamme kiinnittää kunnallisten opetuksen ja koulutuksen järjestäjien huomiota muutoksiin ja tietojen oikeellisuuteen. Koulutuksen järjestäjä toimii siirtämiensä tietojen rekisterinpitäjänä ja vastaa siitä, että KOSKI-tietovarannosta haettavat rahoituksen perusteena olevat tiedot ovat oikein ja ajantasaiset. Valtionosuusrahoituksen laskennassa pyritään siihen, että rahoitusta ei korjata enää kesken varainhoitovuoden.

Esi- ja perusopetuksen rahoitusta ei myöskään tarkisteta kahden vuoden keskimääräisten oppilasmäärien mukaiseksi varainhoitovuoden päättyessä lukuun ottamatta perusopetukseen valmistavan opetuksen ja perusopetuslain 46 §:ssä tarkoitetun aikuisten perusopetuksen rahoitusta, joiden arvioon perustuva rahoitus tarkistetaan toteumaa vastaavaksi varainhoitovuotta seuraavaa vuotta seuraavana vuonna.

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää