Kinkkutemppu tulee taas - Kuntaliitto ja kunnat mukana mahdollistamassa

Tänä vuonna jo kuudetta kertaa järjestettävän Kinkkutempun keräys käynnistyy perjantaina 17.12.2021. Tänä vuonna ympäri Suomen avataan lähes 300 keräyspistettä, jotka ovat avoinna 7.1.2022 saakka. Kiertotalousteko järjestetään 15 eri toimijan yhteishankkeena. Kampanjan tarkoituksena on kannustaa suomalaisia kotitalouksia keräämään ja kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat. Rasvat eivät kuulu viemäriin.

Kinkkutempussa kerättävät rasvat hyödynnetään Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa, mutta rasvaa voi hyödyntää monin eri tavoin. Sen voi muun muassa käyttää ruoanlaitossa, laittaa biojätteeseen tai sekajätteen joukkoon hyödynnettäväksi energiana.

Tuhannelle suomalaiselle marraskuussa 2021 toteutetun kyselytutkimuksen* perusteella ilmastokeskustelu ei vielä merkittävästi näy suomalaisten joulun vietossa. Keskimäärin noin 10 % suomalaisista arvioi ilmastokeskustelun vaikuttavan omaan joulunviettoonsa. Nuoret vastaajat erottuivat vastaajajoukossa siten, että nuorten, 18‒24-vuotiaiden keskuudessa ilmastoasioiden vaikutus omaan jouluun on hieman suurempi (19 %). Ilmastokeskustelun vaikutus näkyy eniten joulun ajan ruokahävikin minimoimisena, jätteiden lajitteluna sekä lahjojen ostamisen vähentämisenä.  

Yli puolet vastanneista ilmoittaa lajittelevansa jätteensä, vaikka sen kokisikin hankalaksi. Ruoanvalmistuksesta syntyvä tai ylijäänyt paistinrasva on jätettä ja valtaosa suomalaisista hyödyntää sen jo jollain tavalla. Vastaajista 31 % hyydyttää paistinrasvan ja laittaa sen biojätteeseen, kun taas 25 % hävittää paistinrasvat sekajätteen mukana. Vastaajista 8 % kaataa rasvan viemäriin. 

Kinkkutemppu tarjoaa yhden mahdollisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat oikein, tarjoten samalla mahdollisuuden korjata virheellisiä toimintamalleja, kuten viemäriputkiston tukkimista rasvalla. 

“Kinkkutemppu on yksi vaihtoehto kierrättää rasva, ja samalla kotitalous voi osaltaan edistää kiertotaloutta. Paistinrasvat ovat kuntien vastuulla olevaa jätettä ja siksi kunnat ovat mukana tukemassa rasvojen oikeaa kierrättämistä. Kunnille on myös tärkeää, etteivät rasvat tuki viemäreitä ja aiheuta siten ylimääräisiä kuluja väärässä paikassa.” Kuntaliiton erityisasiantuntija Tuulia Innala kertoo. 

Käytetylle paistinrasvalle uusi elämä ‒ tavoitteena 300 000 osallistujaa 

Viime jouluna Kinkkutemppuun osallistui arviolta lähes 240 000 suomalaista kotitaloutta ja paistinrasvaa kerättiin yhteensä 55 tonnia. Joulun 2021 tavoitteena on kasvattaa osallistujien määrä 300 000 kotitalouteen.   

Keräykseen kelpaavat kaikkien jouluruokien, kuten kinkun, kalkkunan, kalan tai juuresten, paistinrasvat. Keräyspisteitä löytyy valtakunnallisesti kaikkien K-Citymarketien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen, Neste- ja Neste K -asemien yhteydestä sekä kuntien jätepisteiltä. 

Näin osallistut Kinkkutemppuun

  • Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.
  • Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä.
  • Vie rasva lähimpään keräyspisteeseen 17.12.2021–7.1.2022 välisenä aikana.

Kaikki paistinrasvat kelpaavat. Vaikka kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, joulukinkulta, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat.

Ei lasia, metallia tai muovia. Tuo rasva keräyspisteeseen kartonkisessa pakkauksessa, esimerkiksi maitotölkissä. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.

Anna viemäreille joulurauha. Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois. Jos lähelläsi ei ole Kinkkutemppu-keräyspistettä, voi paistinrasvan hävittää kodin bio- tai sekajätteen mukana.

Lisätietoa:

Kinkkutempun keräyspisteet, tarkemmat kierrätysohjeet sekä usein kysytyt kysymykset ja vastaukset löytyvät osoitteesta www.kinkkutemppu.com.  

*) Kyselytutkimus toteutettiin valtakunnallisena IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -kuluttajapaneelina aikavälillä 16.-25.11.2021. Kyselyyn vastasi valtakunnallisesti 1 000 suomalaista kuluttajaa. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.

Kinkkutemppu lyhyesti

Kinkkutemppu on syntynyt Kemianteollisuuden aloitteesta ja sen lisäksi mukana Kinkkutempussa ovat Neste, Lassila & Tikanoja, Rasmix, Kemian pooli, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry. Lisätietoja osoitteesta www.kinkkutemppu.com.

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää