Opetus- ja kulttuuriasiat Kuntamarkkinoilla

kuma

Suomalainen koulutusjärjestelmä on näyttänyt vahvuutensa koronatilanteen aikana. Kouluissa uusi lukuvuosi käynnistyi lähiopetuksessa, laki toisen asteen oppivelvollisuuden laajentamisesta on tullut voimaan ja uudet toisen asteen opiskelijat aloittivat maksuttoman opiskelun. Mitä ajankohtaista tapahtuu koulutuksen ja kulttuurin saralla? Tervetuloa seuraamaan seminaareja ja tapahtumia Kuntamarkkinoille.

Ke 15.9. Ajankohtaista esi- ja perusopetuksesta
Tilaisuudessa tarkastellaan ajankohtaisia asioita esi- ja perusopetuksessa. Missä mennään valtakunnallisessa kehittämistyössä, kuten perusopetuksen laatu- ja tasa-arvo-ohjelmassa, josta kuntiin kanavoituu rahoitusta? Onko odotettavissa uudistuksia, jotka vaikuttavat kuntien toimintaan ja millä aikataululla? Mitä on tapahtumassa peruskoulu-verkolle väestönkehityksen myötä?

Ke 15.9. Ajankohtaista opetus- ja kulttuuritoimen rahoittamisesta
Ajankohtaiskatsaus opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuus- ja valtionavustusrahoitukseen.

Ke 15.9. Ajankohtaista sivistystoimesta
Miltä näyttää kuntien tulevaisuus, kun ikäluokat pienenevät ja talous kiristyy? Minkälaiseen normaaliin koronan jälkeen palataan?

To 16.9. Ajankohtaista lukiokoulutuksesta
Seminaarissa luodaan katsaus lukiokoulutuksen ajankohtaisiin asioihin. Mitä nyt, kun lukiolain uudet velvoitteet ja uudet opetussuunnitelmat ovat astuneet voimaan? Mitä tiedetään lukiorahoituksesta? Mikä on lukiokoulutuksen laatu- ja saavutettavuusohjelma? Mitä lukioverkolle tapahtuu? Seminariet är tvåspråkigt.

To 16.9. Millä tavoin varmistetaan koulutuksen saavutettavuus eri puolilla Suomea? Yhteistyön malleja ja nostoja Koulutus palveluna -projektista
Kuntaliiton Koulutus palveluna –verkostoprojektissa etsitään ratkaisuja yhdessä kuntien ja koulutuksen järjestäjien kanssa koulutuksen saatavuuden ja saavutettavuuden varmistamiseksi eri puolilla Suomea. Tarkastelussa on mukana myös työelämän osaamistarpeisiin vastaaminen eri alueilla. Seminaarissa esitellään Koulutus palveluna -ajatusta sekä projektissa mukana olleiden alueellisten pilottien käyttämiä yhteistyön malleja ja käytänteitä.

To 16.9. Missä päiväkoti ja koulu tulevaisuudessa - kuntien palvelut muutoksessa?
Syntyvyys laskee, työelämä muuttuu ja perheet monimuotoistuvat. Millaisin palvelukokonaisuuksin varhaiskasvatusta, esiopetusta ja perusopetusta olisi mahdollista tulevaisuudessa toteuttaa ympäri Suomea? Mitä lähipalvelu voisi tarkoittaa? Taipuuko säädökset laadukkaasti toteutettuihin joustaviin järjestelyihin?

To 16.9. Varhaiskasvatus jatkuvassa muutoksessa
Varhaiskasvatuksen järjestämisen haasteet ja muutokset. Varhaiskasvatuslakia ja asiakasmaksulakia on muutettu lähes vuosittain ja muutostahti vaikuttaa jatkuvan entistä nopeampana. Puheenvuorossa käydään lyhyesti läpi muutokset ja niiden vaikutukset varhaiskasvatuksen järjestämiseen. Saat nopeasti kertauksen kaikista meneillään olevista ja juuri päätetyistä asioista ja siitä mitä toimenpiteitä tämän osalta on mahdollisesti tehtävä.

Vuoden 2021 Kuntamarkkinoiden teemana on ”Innovatiiviset ja uudistuvat kunnat”. Ohjelmasisällön punaisena lankana on ratkaisukeskeisyys. Miten ja millä välineillä suunnata katse kestävään tulevaisuuteen? Millaisia ovia on avattava, jotta innovaatiot saadaan valjastettua kuntien uudistumisen ja elinvoimaisena säilymisen tueksi?

Katso koko Kuntamarkkinoiden ohjelma osoitteesta kuntamarkkinat.fi ja ilmoittaudu mukaan! Muista myös puoluejohdon paneeli keskiviikkona 15.9. klo 12.00-13.30.

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme