Peruskoulu aloitetaan noin 2 100 kunnallisessa peruskoulussa

Lukuvuosi käynnistyy suurimmalla osalla peruskoululaisia viikolla 32, mutta osassa kuntia peruskoululaisten lukuvuosi alkaa viikolla 33. Hieman yli 2 100 kunnallisessa peruskoulussa avataan siis parhaillaan ovia oppilaille tai tehdään viimeisiä valmisteluja ennen lukuvuoden koulutyön alkamista.

Peruskoululaisten määrän arvioidaan olevan edelleen n. 560 000, vaikka koulunsa aloittavien ikäluokka on arvioitu pienenevän jälleen edellisestä. Ikäluokkien pienentymisessä ja kuljetusoppilaiden osuuksissa on selkeitä kuntakohtaisia eroja. Tulevat vuodet näyttävät, miten muutokset ikäluokissa vaikuttavat kuntien peruskouluverkkoihin ja esimerkiksi lisäävät kuntien yhteistyötarvetta.

Turvallisten ja kohtuullisten koulumatkojen järjestäminen osa perusopetuspalvelua

Kunnat huolehtivat oppivelvollisuusikäisten perusopetuspalveluiden saatavuudesta ja saavutettavuudesta kaikkialla Suomessa. Lähtökohtana on, että opetus tulee järjestää kunnassa siten, että kunnassa asuvien oppilaiden matkat ovat mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä ottaen huomioon asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämisen sijainti sekä liikenneyhteydet.

Suurin osa peruskoululaisista asuu alle viiden kilometrin päässä koulustaan. Myös koulumatkojen päivittäiselle enimmäiskestolle asetetut rajat vaikuttavat peruskouluverkon kattavuuteen. Kuljetusoppilaiden osuus on useamman vuoden ollut 110 000-120 000 oppilaan välillä, mikä on noin viidennes peruskoulun oppilaista.

Peruskouluista suurin osa edelleen alakouluja

Vaikka yhtenäiskoulujen määrä on vuosi vuodelta kasvanut, suurin osa peruskouluista on edelleen niin sanottuja alakouluja, jossa annetaan opetusta vl. 1-6 oppilaille. Vuonna 2020 kunnallisia yhtenäiskouluja oli 471, yläkouluja (vl. 7-9) 221 ja alakouluja (vl. 1-6) 1436. Perusopetuksen erityiskouluja oli 55. Ruotsinkielisiä peruskouluja oli 214. Pienimmät koulut ovat alle 20 oppilaan kouluja ja suurimmat yli 1 000 oppilaan kouluja. Manner-Suomessa on 57 kuntaa, jossa on yksi peruskoulu.

Kuntalaistutkimus 2020 -kyselyn mukaan kuntalaisten palvelutyytyväisyys perusopetuksessa on kasvanut tasaisesti 2000-luvun alusta lähtien.

Jatketaan yhdessä hyvää työtä. Kuntaliitto toivottaa hyvää lukuvuotta 2021-2022 kaikkiin kuntiin ja peruskouluihin!

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme