Digiviikon saavutettavuuspäivä 4.6.2024

Digiviikko: Aito saavutettavuus - saavutettavia, helppokäyttöisiä ja ymmärrettäviä digipalveluja kaikille kuntalaisille

Mies katso kännykkä. Pieni poikaa seisoo sen takana.

Tapahtuman tiedot

Aloituspäivämäärä
Päättymispäivä
Tapahtumapaikka
On-line, linkki lähetetään ilmoittautuneille
Tapahtuman järjestäjä
Katso ohjelmatiedot

Digitaalisten palveluiden käytön lisääminen on välttämätöntä, jotta julkishallinto onnistuisi nykypäivän yhteiskunnassa.

Jotta kaikki pääsevät mukaan käyttämään digipalveluita, niiden tulee olla teknisesti saavutettavia, helppokäyttöisiä ja ymmärrettäviä. Palvelujen tulee olla kaikkien käytettävissä riippumatta käyttäjän ominaisuuksista, kyvyistä tai olosuhteista.

Tapahtuma on osa Kuntien digiviikkoa, joka on Kuntaliiton järjestämä teemaviikko. Vuonna 2024 kuntien digiviikko järjestetään 3.-7.6. Digiviikon tavoitteena on nostaa digitalisaatioon liittyviä kysymyksiä laajempaan keskusteluun erityisesti kuntanäkökulmasta sekä tulosten että haasteiden kautta.

Tämä seminaari keskittyy siihen, kuinka voimme tehdä digitaalisista palveluista aidosti saavutettavampia ja siten lisätä niiden käyttöä. Tule mukaan keskustelemaan ja oppimaan lisää!

09.45 - Mikä tarkoittaa aito esteettömyys/saavutettavuus nykymaailmassa?
Viena Rainio, Traficom

10.15 - Näkökulmia oppimateriaalien saavutettavuuteen
Miia Kirsi, Celia

10.45 - Tositestaus - haastavat palvelujen käyttäjät auttavat tehokkaimmin löytämään digipalvelujen käytettävyyden sudenkuopat
Tero Pesonen, Q-Factory

11.15 - Lounastauko

12.00 - Teknologia ja laitteet ikääntyneiden arjen tukena
Kaisa Huuhtanen, Ikäteknologiakeskus

Puheenvuorossaan Kaisa pureutuu omaan erikoisalaansa, siihen miten teknologian avulla ja teknologiavälitteisesti pystytään tukemaan ikääntyneen kotona asumista ja itsenäistä selviytymistä, miten jo käytössä olevan teknologian voi valjastaa osaksi itsenäisen elämän tukemista.

12.30 - Testausautomaation valjastaminen saavutettavuuden varmistamiseen
Anssi Pekkarinen, QAutomate ja Timo Övermark, Q-Factory

13.00 - Hakutoiminto ja chatbot saavutettavuuden parantamisessa: Cludon kokemukset Islannin kuntien kanssa
Antti Korhonen ja Ville Tuokila, Cludo Oy

Esittelemme Cludon kokemuksia Islannista, missä sen haku- ja chatbot-ratkaisut ovat keskeisessä roolissa kaikissa kunnissa, parantaen verkkopalveluiden käyttökokemusta. 

Cludon puheenvuoro tarjoaa tilaisuuden oppia muiden kuntien kokemuksista Suomen ulkopuolelta sekä saada vinkkejä, miten tehdä verkkopalveluista saavutettavampia ja käyttäjäystävällisempiä.

13.30 - Joko kunnassanne viestitään saavutettavasti ja selkeästi?
Marjukka Kähönen, Noon Kollektiivi

Mitä tekstien saavutettavuus tarkoittaa? Miksi tämä on tärkeää? Mitä vastaanottajan huomioiminen tarkoittaa käytännössä? Millaisia selkeytysprosessit yhteisöissä ovat? Esimerkit: Helsingin Kaupungin verkko-opintojen selkeytysprosessi, Oikeusrekisterikeskuksen verkkosisältöjen selkeyttäminen (ei vielä julkinen). Ensimmäiset askeleet kohti selkeämpiä tekstejä.

14.00 - Keskustelu. Miten ostaja varmistaa, että hankittu palvelu on saavutettava?
Moderaattori: Ari-Pekka Saarela

Eeva-Riitta Högnäs, JHNY, Kuntaliitto
Mirjam Heikkinen,  projektipäällikkö (eläkkeellä) Helsingin kaupunki

Tapahtumassa esiintymässä

Viena Rainio työskentelee Traficomissa osana tiimiä, joka tehtävänä on saattaa uudet esteettömyystehtävät osaksi viraston toimintaa. Ennen siirtymistään Traficomiin Rainio toimi saavutettavuusvalvonnan yksikössä Etelä-Suomen aluehallintovirastossa. Hän on myös toiminut esteettömyyden ja saavutettavuuden parissa järjestökentällä.

Miia Kirsi, saavutettavuusasiantuntija

Tero Pesonen, Q-factory

Kaisa Huuhtanen työskentelee VALLI ry:n Ikäteknologiakeskuksessa erityisasiantuntijana. Hänellä on vankka kokemus sekä alan kehittämishankkeista Insinöörinä että ikääntyneen arjesta kotihoidon terveydenhoitajana. Lisäksi Kaisa on opiskellut palvelumuotoilua ja käyttäjäkeskeistä suunnittelua ylemmän korkeakoulututkinnon verran.

Anssi Pekkarisella on vahva ja monipuolinen kokemus älykkään automaation hyödyntämisestä osana testauksen ja laadunvarmistamisen ratkaisuja 20 vuoden ajalta.

Antti Korhosella on +10 vuoden kokemus verkkosivustojen parissa aina sisällöntuotannosta analytiikkaan ja kehitysprojekteista saavutettavuuspuolelle. Antti on Cludon hakutoimintojen asiantuntija ja on erikoistunut käyttäjäkokemuksen parantamiseen löydettävyyden kautta.

Timo Övermark on järjestänyt saavutettavuuskoulutuksia vuodesta 2014 eri alojen organisaatioille ja eri rooleissa toimiville työntekijöille. Kokemusta saavutettavien sivustojen ja sovellusten suunnittelusta ja kehittämisestä. Osallistunut WCAG 2.1 –kriteeristön kehitystyöhön.

Ville Tuokila toimii Cludon Euroopan alueen myyntijohtajana Kööpenhaminasta käsin. Ville on ollut mukana alustamassa useita julkisen sektorin verkkopalvelujen optimointi- ja saavutettavuusprojekteja Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

Marjukka Kähönen on verkkoviestintään erikoistunut viestinnän asiantuntija. Hän tukee työssään julkisyhteisöjä ja kolmannen sektorin toimijoita sekä selkeytysprosesseissa että selkeyttää tekstejä myös itse. Pohjakoulutukseltaan Marjukka on kielikonsultti (FM) ja ulkoasuntoteuttaja.

Tapahtumassa mukana

Traficom (Liikenne- ja viestintävirasto)

Traficomilla on viestinnän ja liikenteen esteettömyyteen liittyviä tehtäviä. Traficom edistää muun muassa liikennejärjestelmän ja matkaketjujen esteettömyyttä sekä valvoo audiovisuaalisten sisältöpalvelujen, sähköisten viestintäpalvelujen ja postipalvelujen esteettömyyttä. Traficomille tulee uusia esteettömyyteen liittyviä valvontatehtäviä kesällä 2025, sillä jatkossa tietyt kuluttajille tarjottavat tuotteet ja palvelut on valmistettava ja tarjottava tavalla, joka mahdollistaa niiden esteettömän käytön.

Saavutettavuuskirjasto Celia

Saavutettavuuskirjasto Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa ja välittää ääni- ja pistekirjoja sekä muita erikoisvalmisteisia kirjoja ja oppimateriaaleja. Celia tekee yhteistyötä kirjastojen, koulujen ja kustantajien kanssa sekä tarjoaa kirjastopalvelujen lisäksi neuvontaa saavutettavaan julkaisemiseen.

Q-Factory Oy

Q-Factory Oy tarjoaa riippumattomia ohjelmistotestauksen ja laadunvarmistuksen sekä saavutettavuuden palveluita. Yritys tunnetaan Suomen suurimpana riippumattomana ohjelmistotestaukseen ja laadunvarmistamiseen erikoistuneena yrityksenä. Yritys tuottaa testaus- ja laadunvarmistuspalveluiden lisäksi mittavia älykkään automaation ratkaisuja sekä saavutettavuuspalveluita.

Ikäteknologiakeskus (Valli ry)

VALLI ry:n Ikäteknologiakeskus on asiantuntijakeskus, joka edistää ikäihmisten osallisuutta teknologisoituvassa ja digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Se vaikuttaa siihen, että iäkkäiden käyttäjien tarpeet huomioidaan palveluiden ja teknologian kehitystyössä sekä yhteiskunnallisessa keskustelussa. 

QAutomate Oy

QAutomate on vuonna 2015 perustettu yritys, joka tarjoaa monipuolisia älykkään automaation tuotteita ja ratkaisukokonaisuuksia pohjaten ohjelmistorobotiikkaan (RPA) ja tekoälyyn (AI).

Cludo Oy

Cludo Oy on vuonna 2015 perustettu yritys, joka tarjoaa innovatiivisia hakuratkaisuja verkkosivustoille ja sovelluksille. Heidän tuotteensa parantavat hakukokemusta ja tarjoavat tarkempia analytiikkoja. Cludo käyttää koneoppimista ehdottamaan termejä käyttäjän kirjoittaessa, tarjoaa äänihakua ja mahdollistaa henkilökohtaisten hakukokemusten luomisen.

Suomen Kuntaliitto

Kuntaliitto on Suomen kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö. Haluamme tukea kuntia heidän tavoitteessaan tarjota tulevaisuuden parhaat digitaalisia palveluita.

Noon Kollektiivi

Noon Kollektiivi on yhteiskunnallisen viestinnän luottokumppani. Tuotamme muutosta maailmaan tarjoamalla vaikuttavia viestinnän ratkaisuja. Paras tulos syntyy yhdessä!

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Kuntien digiviikko 3.-7.6.2024

Digiviikolla keskustellaan digitalisaatiosta erityisesti kuntanäkökulmasta sekä tulosten että haasteiden kautta. Tarjolla on sekä live- että etätapaamisia.

Tutustu kuntien digiviikkoon.