FAQ

Voiko kaupunginhallitus käyttää otto-oikeuttaan lautakunnan alaisen viranhaltijan päätökseen, vaikka hallintosäännössä ei olisi määräystä lautakunnan otto-oikeudesta sen alaisen viranhaltijan päätökseen?

Kysymys pidemmässä muodossa: Voiko kaupunginhallitus käyttää otto-oikeuttaan lautakunnan alaisen viranhaltijan päätökseen, vaikka hallintosäännössä ei olisi määräystä lautakunnan otto-oikeudesta sen alaisen viranhaltijan päätökseen, saatikka hallituksen otto-oikeudesta tällaiseen päätökseen?

Vastaus: Toimivalta allokoidaan kunnassa ja kuntayhtymässä kahdella tavalla, joko hallintosäännön määräysten tai lainsäädännön kautta. Kuntalain 39 §:n mukaan kunnanhallitus vastaa kunnan hallinnosta ja talouden hoidosta sekä kunnan toiminnan yhteensovittamisesta. Tästä näkökulmasta on perusteltua, että vain kunnanhallitus voi ottaa suoraan lain nojalla hallituksen jaoston sekä hallituksen alaisen viranomaisen päättämiä (kuntalain 92.1 §) asioita käsiteltäväkseen. Sen sijaan lautakunnan kohdalla vaaditaan kunnan hallintosääntöön määräys, jotta toimielin voisi käyttää otto-oikeutta päätökseen, jossa lautakunnan alainen viranomainen on tehnyt päätöksen (kuntalain 92.2 §).

Kunnan organisaatio valtuustoa ja tarkastuslautakuntaa lukuun ottamatta toimii kunnanhallituksen alaisena. Muiden toimielinten lisäksi yksittäiset viranhaltijat, joilla on oikeus tehdä hallintopäätöksiä, toimivat hallituksen alaisina. Kaupunginhallituksella on siten otto-oikeus suoraan lain nojalla esittämässäsi tapauksessa.

Hallintosäännön määräysten lisäksi on tavanomaista, että erityislainsäädäntö linjaa, kenelle tietyt tehtävät kuuluvat. Erityislainsäädännössä on säännöksiä, jotka määräävät tietylle viranhaltijalle tai toimielimelle tietyt tehtävät. Esimerkkinä tästä kuntalain § 40, joka delegoi tiettyjä tehtäviä kunnanhallituksen puheenjohtajalle.

Aiheesta lisää verkkopalvelussamme