Yhdyskunta ja ympäristö -aiheiset seminaarit Kuntamarkkinoilla 14.-15.9.2022

Kahden verkkovuoden tauon jälkeen Kuntatalo täyttyy jälleen laadukkaan ohjelman ohella jälleennäkemisistä ja puheensorinasta.

Osallistuminen on ilmaista, mutta edellyttää rekisteröitymistä etukäteen.

Voit ilmoittautua Kuntatalolle joko keskiviikkona tai torstaina tai molempina päivinä. Mikäli olet epävarma osallistumisestasi, ilmoittaudu molemmille päiville. Kaikki Kuntatalolle ilmoittautuneet saavat automaattisesti myös kumppaneiden verkko-ohjelmaan osallistumiseen tarvittavan linkin.
Kuntaliiton ohjelmasta verkossa on seurattavissa ainoastaan puolueiden puheenjohtajien paneeli ja Huomenta Kunnat-lähetys.

Ohjelma päivittyy sivuilla tapahtumaan asti. Ohjelma ja lisätietoa https://kuntamarkkinat.fi/

Avaa kaikki

Keskiviikko 14.9.

Kunnat ja ilmastolaki
klo 10.-10.45, huone A3.25

  • Ilmastolain kokonaisuudistuksen yhteydessä kunnille tulee lakiin velvoite laatia ilmastosuunnitelma. Millaisia sisältövaatimuksia on odotettavissa? Miten kunnissa ylipäätään tehdään ilmasto-ohjelmia? Mitä merkitsevät kunnille ilmastolakiin kuuluvat erilaiset kansalliset ilmastosuunnitelmat?

     

Ilmastonmuutos on - miten kunnat varautuvat ja sopeutuvat?
klo 12.-13.30, huone B 3.

  • Kunnilla on tärkeä rooli paitsi ilmastonmuutoksen hillinnässä, myös siihen varautumisessa. Ilmastonmuutokseen varautumisen ja sopeutumisen kentällä tapahtuu paljon: kesällä 2022 valmistuu kokonaisarviointi kansallisen sopeutumispolitiikan toimeenpanosta ja valmisteilla on kansallinen sopeutumissuunnitelma KISS2030. Kunnat ovat laatineet omia varautumisen suunnitelmia ja kehittäneet hyviä käytäntöjä. Tarjolla tuoreimmat tärpit aiheesta.

     

Kuntien parhaat kiertotalousteot - kilpailun voittajien julkistaminen
klo 14.45-15.45, huone B 3.8.

Tervetuloa tutustumaan kuntien kiertotaloustekojen parhaimmistoon! Tässä tilaisuudessa julkistetaan Kuntien parhaat kiertotalousteot -kilpailun voittajat 20 upean finalistin joukosta. Nämä edelläkävijyyttä osoittavat konkreettiset toimet vauhdittavat luonnonvarojen kestävää käyttöä, aluetaloutta ja yhteisöllisyyttä.

Kuntien parhaat kiertotalousteot -kilpailun järjestävät Suomen ympäristökeskus, Kuntaliitto ja Sitra. Voittajat valitsee arvovaltainen kiertotalousasiantuntijoiden raati. Kisan teemat ovat 1) rakentaminen, 2) jätteen synnyn ehkäisy ja kierrätys ja 3) yhteiskäyttö. Lisäksi kisassa on vapaa kategoria.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Tuuli Myllymaa, ryhmäpäällikkö, SYKE

  • Tilaisuuden avaus
  • ”Oivaltavilla kiertotalousteoilla investointeja, osaajia ja asukkaita kuntaan”
     Laura Järvinen, johtava asiantuntija, Sitra
  • ”Kuntien parhaat kiertotalousteot monistettavissa – 20 kiinnostavaa kisafinalistia”
     Kaarina Kaminen, suunnittelija, SYKE
  • Voittajien julkistus Miira Riipinen, johtaja, Yhdyskunta ja ympäristö -yksikkö, Kuntaliitto
  • Voittajien puheenvuorot

Järjestäjät: Suomen ympäristökeskus, Kuntaliitto ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra
 

Kuka tiedottaa ikääntyvälle - case asuntojen korjausneuvonta ja -tuki
klo 9.00-9.45, huone B 3.4.

Jukka Laakso, korjausneuvonnan päällikkö, Vanhustyön keskusliitto
Nina Leino, korjausneuvoja, Vanhustyön keskusliitto
Sami Turunen, päällikkö, korjausavustusryhmä, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
Laura Hassi, erityisasiantuntija, Kuntaliitto
Erityisasiantuntija Anna Haverinen, Kuntaliitto

Kuntien toimitilojen tiedonhallinnan kehittäminen
klo 10.00-10.45, huone B 3.4.

  • Valtiovarainministeriö valmistelee uutta lainsäädäntöä kuntien tilatietoja koskien. Uuden lainsäädännön perusteella kuntien tehtävänä olisi muodostaa ja toimittaa käytössään olevista tiloista tietoja Valtiokonttorin ylläpitämään tietovarantoon.

    Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan kuntien toimitiloihin liittyvästä tiedonhallinnasta.

    Tilaisuudessa mukana Maakuntien tilakeskuksesta Marko Suomela kertomassa Senaatti-kiinteistöihin sijoitettavasta Kuntien tietopalveluyksiköstä ja yksikön kunnille tuottamasta tukipalvelusta valmisteilla olevan lainsäädännön edellyttämien tilatietojen muodostamiseksi.

     

Ajankohtaista rakennetun ympäristön digitalisaatiosta
klo 11.00-11.45, huone B 3.6.

  • Tilaisuudessa kerrotaan tuoreimmat kuulumiset rakennetun ympäristön digitalisaatiota koskevasta lainsäädäntö- ja kehitystyöstä.

     

Toimitusvarmuus-kestävyys-kustannukset - energiatrilemman näkymiä kunnissa
klo 14.00-15.30, huone B 3.2.

  • Puhtaan, kohtuuhintaisen ja toimitusvarman energian uljas tavoite on kokenut lyhyessä ajassa suuria muutoksia, ensin energian hinnan nousujen ja sitten Venäjän aloittaman sodan takia. Vuoden 2022 puolella etenkin toimitusvarmuuden ja siihen kytkeytyvän huoltovarmuuden merkitys on noussut. Samaan aikaan EU:n velvoitteet ovat tiukentumassa. Miten tämä energiatrilemma näkyy kuntasektorille ja miten kokonaisuus hallitaan siten, että kustannusten ja toimitusvarmuuden hallinta ei vaaranna kestävyystavoitteiden saavuttamista?

     

Varautumisen ajankohtaistilanne - miten sota Ukrainassa vaikutti kuntien varautumiseen?
klo 11.00-12.00, huone B 3.3.

  • Kuntien varautumisen ajankohtainen tilanne ja kehittämistarpeet.

     

Kunnat ja hybridivaikuttaminen
klo 13.45-14.30, huone B 3.8.

  • Keskustelu hybridivaikuttamisen asiantuntijoiden kanssa - Miten hybridivaikuttaminen näkyy kunnissa? Miten siihen voidaan varautua ja miten sitä voitaisiin ennaltaestää?
     

Luontokunnat-verkosto kuntien elinvoimaisuuden tukena
klo 12.00-13.00, huone A 3.25

  • Kunnilla on kykyä ja halua huolehtia alueensa luonnon monimuotoisuudesta. Luontokunnat-verkosto on perustettu tukemaan kuntia niiden luontotyössä sekä mahdollistaa verkostoitumista muiden kuntien kanssa.
  • Kuntalaistutkimuksen mukaan kolme tärkeintä asiaa hyvässä kotikunnassa ovat hyvä asuinympäristö, hyvät palvelut ja luonnonläheisyys. Luontokunnat-verkosto toimii myös kuntien elinvoimaisuuden tukena.

Huomioi myös Sote-muutostuki klo 10.15–11.45, tila B 3.8 

  • Irtaimen omaisuuden ja sopimusten siirtyminen kunnilta hyvinvointialueille, johtava lakimies Johanna Sorvettula 
  • Kiinteistöt ja omaisuusjärjestelyt, tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi 
  • ​​​​​​​Sopimukset ja sotejärjestämislaki, johtava lakimies Johanna Sorvettula 
    ​​​​​​​

Torstai 15.9.

Kansallinen vesihuoltouudistus ja yhdyskuntajätevesien Green Deal
klo 11.15-12.00, huone A 3.22

  • Tilaisuudessa luodaan katsaus kansallisen vesihuoltouudistuksen keskeisiin tavoitteisiin ja toimeenpanoon sekä käynnistyvään vesihuoltolain uudistukseen. Lisäksi esitellään toimintamalli kannustaa vapaaehtoisella sopimuksella vesihuoltolaitoksia ja kuntia niiden omistajina yhä vaikuttavampaan yhdyskuntajätevesien puhdistamiseen.

     

Ajankohtaista maankäyttöä ja rakentamista koskevan lainsäädännön uudistamisesta
lo 10.15-11.00, huone A 3.23

  • Tilaisuudessa kerrotaan tuoreimmat kuulumiset maankäyttöä ja rakentamista koskevan lainsäädännön uudistamisesta, keskustellaan ehdotettujen muutosten vaikutuksista kuntiin ja pohditaan, miten työtä tulisi jatkaa niin, että lainsäädäntö olisi eheä kokonaisuus ja kuntien kannalta toimiva.

     

Ajankohtaista jätehuollosta -uusia ohjeita kuntatoimijoille
klo 9.00-9.45, huone B 3.4.

Tule kuulemaan ajankohtaisimmat jätelakiasiat sekä infoa Kuntaliiton uusista jätehuoltomääräysten ja jätetaksan laatimisen oppaista. Mikä kaikki muuttuu kuntien jätehuollossa?

Tilaisuuden avaus ja ajankohtaiset jätelakiasiat

  • kuntatekniikan kehittämisen erityisasiantuntija Tuulia Innala, Kuntaliitto

Kuinka päivittää jätehuoltomääräykset ja miten laatia hyvä jätetaksa?

  • projektikoordinaattori Satu Ojala, Kuntaliitto

     

Valtion ja kuntien yhteiset palvelupisteet ja toimitilaratkaisut
klo 12.00-12.45, huone B 3.4.

  • Valtion palvelu- ja toimitilaverkon uudistaminen 2020-luvulla -hankkeessa tavoitellaan mahdollisimman laajaa yhteistyötä valtion ja kuntien välillä. Pyrkimyksenä on, että 2030-luvulla julkiset palvelut ja palveluja tuottava henkilöstö löytyvät saman katon alta. Millaisia toimitiloihin liittyviä mahdollisuuksia yhteistyö tarjoaa kunnille? Mitkä ovat yhteiskäyttöisten toimitilojen haasteet? Lavalla keskustelemassa neuvotteleva virkamies Pauliina Pekonen valtiovarainministeriöstä sekä kaupunginjohtaja Matias Hilden Imatran kaupungilta.

     

Hiilineutraalisuus rakennetussa ympäristössä
klo 13.00-14.30, huone B 3.8.

  • Seminaarissa keskustellaan asiantuntija-alustusten pohjalta hiilineutraalisuustavoitteiden huomioon ottamisesta rakennetun ympäristön suunnittelussa ja toteutuksessa sekä hiilijalanjäljen ja -kädenjäljen merkityksestä.

     

Rakennettu ympäristö ja vihreä siirtymä kuntatalouden ytimessä
klo 11.00-12.30, huone B 3.6.

  • Tässä seminaarissa pureudumme rakennetun ympäristön ajankohtaisiin kuntatalouskytkentöihin. Kunnat kohtaavat vuosisadan suurimman kuntauudistuksen 2023 sote- ja pelastustoimen palvelujen siirtyessä hyvinvointialueille. Tuolloin myös kuntien rahoitusasema muuttuu oleellisesti. Kuntien rakennetun ympäristön toiminnot aina maankäytöstä infrapalveluihin säilyvät tulevaisuuden kunnissa ja muodostavat entistäkin kovemman kuntatalouden ytimen.
  • Mikä merkitys on kuntien maa- ja kiinteistöomaisuuden hallinnalla, kaavoituksella, liikenneratkaisuilla ja yhdyskuntatekniikan palveluilla kuntatalouteen nyt ja tulevaisuudessa? Miten vaikuttavat sote-uudistus, energiamurros, vihreä siirtymä, ilmastonmuutos ja kaupungistuminen kuntien rakennetun ympäristön kustannuksiin, investointikykyyn ja rahavirtoihin? Miten käy kuntien taloudellisen liikkumavaran ja toteutuuko kuntien ja valtion aito kumppanuus yhteishankkeissa ja rahoitusperiaate uusissa velvoitteissa? Nyt on korkea aika kuulla vastauksia näihin kysymyksiin. Tule mukaan ja tiedä miten elinympäristösi talous toimii!

- Avaus, toimitusjohtaja Minna Karhunen, Kuntaliitto
 
- Maankäyttö ja tekniset palvelut kuntataloudessa nyt ja tulevaisuudessa, kuntatalousjohtaja Sanna Lehtonen, Kuntaliitto
 
Toimintojen kuntatalouskytkennät 

- Maankäyttö ja maaomaisuuden hallinta, kehittämispäällikkö Anne Jarva, Kuntaliitto 
                  - talouden mekanismi
                      - tie kestävään tulevaisuuteen?
- Yhdyskuntatekniikan palvelut, yhdyskuntatekniikan päällikkö Paavo Taipale, Kuntaliitto 
                      - talouden mekanismi
                      - tie kestävään tulevaisuuteen?
- Toimitilat, tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi, Kuntaliitto
                     - talouden mekanismi
                     - tie kestävään tulevaisuuteen?
- Megatrendit muovaavat rakennetun ympäristön toimintaa ja taloutta, kiinteistötalouden professori Seppo Junnila, Aalto yliopisto 
                    - vihreä siirtymä, energiamurros, kaupunkehityshankkeet, digitalisaatio 
 -Paneelikeskustelu 
                  kaupunkiympäristön apulasipormestari  Aleksi Jäntti, Tampereen kaupunki 
                  kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen, Turun kaupunki
                  kiinteistötalouden professori Seppo Junnila, Aalto yliopisto

Puheenjohtajana johtaja Miira Riipinen, yhdyskunta ja ympäristö -yksikkö, Kuntaliitto

 

Liikenteen sähköistyminen ja käyttövoimamurros
klo 14.45-15.30, huone B 3.8.

  • Liikenteen käyttövoimamurros etenee, haastaa ja mahdollistaa. Tarjolla tuoreinta tietoa sähköistymisen ja uusien käyttövoimien yleistymisen nopeudesta Suomessa ja maailmalla sekä näihin vaikuttavista tekijöistä. Kunta voi olla aktiivinen muutoksen edistäjä. Kuulemme Tampereen kaupungin tavoitteista, kokemuksista ja opeista sähköautojen latausinfran toteutuksessa ja tarjoamisessa. 
     

Yhteistyö jatkuvuudenhallinnassa
klo 11.15-12.45, huone B 3.8.

  • Seminaarissa tuodaan esiin yhteistyön merkitystä jatkuvuudenhallinnan ja yhteiskunnan turvallisuuden kannalta. Seminaarissa tarkastellaan yhteistyön eri ulottuvuuksia esimerkiksi kuntayhteistyön, huoltovarmuuden, voimavarojen sekä turvallisuuden kokonaisvaltaisen suunnittelun näkökulmista.

 

Kuntien ilmastojohtaminen - miten käsitellä polarisoivia aiheita?
klo 12.00-12.45, huone B 3.3.

  • Ilmastoasiat puhuttavat kunnissa – Millaista johtamista tarvitaan, kun suunnittelussa ja päätöksenteossa on konkreettisia ilmastonmuutoksen hillintään liittyviä ratkaisuja, jotka jakavat näkemyksiä tai kun mielipiteet kärjistyvät? Millaisia kokemuksia kunnissa on erilaisten intressien yhteensovittamisesta?

     

Kaupunkiseutusuunnittelun edelläkävijät - parhaita käytäntöjä eri kokoisilta kaupunkiseuduilta
klo 13.00-13.45, huone B 3.6.

  • Kaupunkiseudullista suunnittelua tehdään laajasti eri kokoisilla kaupunkiseuduilla kuntayhteistyönä. Suunnitelmien sisältö määrittyy kaupunkiseutukohtaisesti, mutta elinvoimaisuus ja kestävyys ovat kestoteemoja, jotka näkyvät kaikissa suunnitelmissa. Miten kestävyys ja elinvoimaisuus näkyvät suunnitelmissa? Entä millainen rooli kaupunkilaisilla on suunnitelmien valmistelussa? Seminaarissa kuullaan kaupunkiseutusuunnittelun parhaita ideoita ja käytäntöjä!

Huomioi myös Katsaus maankäyttöön ja ympäristöön liittyviin lainsäädäntömuutoksiin 

  • Lakiklinikka klo 9.30–11.00, tila B 3.8  
    johtava lakimies Marko Nurmikolu