Lausuntoaikaa on 19.10.2018 asti

Lausuntopyyntö hallituksen esitysluonnoksesta laiksi sähköisestä laskutuksesta

Sähköinen laskutus

Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi sähköisestä laskutuksesta.

Euroopan unionin direktiivi 2014/55/EU sähköisestä laskutuksesta julkisissa hankinnoissa (verkkolaskudirektiivi) tuli voimaan 26.5.2014. Jäsenvaltioiden kansalliset lait ja asetukset sekä hallinnolliset määräykset tulee saattaa verkkolaskudirektiivin mukaisiksi viimeistään 18.4.2019. Verkkolaskudirektiivin mukaan hankintayksiköiden tulee ottaa vastaan ja käsitellä eurooppalaisen laskustandardin mukaisia rakenteisesti sähköisiä laskuja EU-kynnysarvot ylittävissä julkisissa hankinnoissa.

Direktiivissä edellytettyjen velvoitteiden ohella laissa ehdotetaan direktiivistä riippumattomana sääntelynä säädettäväksi hankintayksikön ja elinkeinonharjoittajan oikeudesta saada lasku eurooppalaista standardia noudattavana sähköisenä laskuna toiselta hankintayksiköltä tai elinkeinonharjoittajalta. Lisäksi pyydetään ottamaan kantaa hallituksen esitysluonnoksen kohdassa 3.2 Toteuttamisvaihtoehdot esitettyihin ehdotuksiin sähköisten kuittien käytön edistämiseksi.

Lakia ei sovellettaisi, jos sähköisen laskun käyttö voisi paljastaa salassa pidettäviä tietoja tai vaarantaa valtion keskeisiä turvallisuusetuja. Laki ei koskisi yksityisten luonnollisten henkilöiden laskutusta.

Ehdotetulla lailla pyritään tehostamaan sekä julkisen että yksityisen sektorin taloushallintoa luomalla puitteet laskujen automaattiseen käsittelyyn.

Laki tulee vaikuttamaan käytännössä kaikkien kunnallisten organisaatioiden laskutukseen ja taloushallintoon. Siksi on toivottavaa, että mahdollisimman moni kuntatoimija tutustuu esitysluonnokseen ja tarvittaessa antaa asiasta lausuntonsa. Lausuntoaikaa on 19.10.2018 saakka.

Lausuntopyyntömateriaali löytyy oheisen linkin kautta, jossa myös ohjeet lausunnon antamiseksi https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=02521dbc-f721-49ed-9e08-6381f82f1a20

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Muutoksia kuntien muutoksenhakuohjeisiin

Kuntien valitusosoituksissa on huomioitava kaksi kesän 2023 aikana tullutta muutosta.

Tutustu ohjeistukseen.