

- kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kehittäminen ja johtaminen
Kuntaliitto on koonnut suosituksia hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyön johtamisen rakenteiden ja toimintamallien suunnittelun tueksi.
Suosituksissa on tunnistettu kuusi yhteistyön johtamisen rakenneosaa:
– Näiden rakenneosien huomioiminen ja käytäntöön vieminen varmistaa hyvät lähtökohdat toimivalle yhteistyölle sekä yhteisen johtamisen onnistumiselle ja sen jatkokehittämiselle. Yhteisen tietopohjan avulla on tärkeää tunnistaa oman alueen ja siihen kuuluvien kuntien erityispiirteet, kun yhteistyön rakenteita suunnitellaan, Kuntaliiton erityisasiantuntija Sami Niemi kommentoi.
Johtamisen suosituksia laadittaessa haastateltiin viittätoista kuntien johdon ja hyvinvointialueiden väliaikaishallinnon edustajaa.
– Työssämme nousi esiin, että toimivan yhteistyön rakentaminen edellyttää eri osapuolten intressien ja yhteisten tavoitteiden tunnistamista, molemminpuolista luottamusta ja pitkäjänteistä sitoutumista, Kuntaliiton erityisasiantuntija Karri Vainio kertoo.
Kunnilla ja hyvinvointialueilla on yhteiset asukkaat ja paljon yhteistyötarpeita. Verkostomaisessa yhteistyössä onnistuminen edellyttää kuntien ja hyvinvointialueen johtamisjärjestelmien yhteensovittamista eri tasoilla.
Tukea yhteistyön rakenteiden ja toimintamallien suunnitteluun
Kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyön rakenteiden ja toimintamallien suunnittelu on yksi Kuntaliiton sote-muutostuen painopistealueista.
Kuntaliiton ja sosiaali- ja terveysministeriön yhdyspinta-muutostukiprojekti tarkentaa nyt koottuja suosituksia vuosien 2022 ja 2023 aikana. Samalla yhdyspinta-muutostukiprojekti tuottaa myös muuta aineistoa yhteistyörakenteiden ja toimintamallien suunnittelun ja käyttöönoton tueksi.