Kokeilut

tyttö heittää kärrynpyörää

Kokeiluilla tavoitellaan innovatiivisia ratkaisuja, parannetaan palveluita, edistetään omatoimisuutta ja yrittäjyyttä sekä vahvistetaan alueellista ja paikallista päätöksentekoa ja yhteistyötä kansalaislähtöisiä toimintatapoja hyödyntäen. Esimerkkejä kuntiin kohdistuvasta kokeilutoiminnasta ovat Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelma ja valtioneuvoston Kokeileva Suomi -hanke.

Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelma pyrkii tekemään näkyväksi kuntien ja alueiden kokeilutoimintaa sekä edistämään kuntalähtöisiä kokeiluja ja verkottumista.

Ohjelman painopisteenä on kokeilukulttuurin vahvistaminen, jolloin korostuvat organisaation toimintatavat, ilmapiiri ja uskallus kokeilla. Kokeilut ovat myös keino rakentaa tulevaisuuden kuntaa.

Ohjelma edistää kuntalähtöisten kokeilujen käynnistymistä ja toteutumista sekä eri toimijoiden välistä vertaiskehittämistä. Myös kunnissa tapahtuvia kokeilujen sekä lupaavien ja hyvien käytäntöjen näkyväksi tekeminen ovat ohjelman keskeisiä tavoitteita.

Kokeilutoiminnan ja kokeilukulttuurin myötä kuntien ja koko kunta-alan rooli kehittäjinä ja tuloksellisuuden parantajana vahvistuu. Myös kuntien maine suomalaista yhteiskuntaa uudistavina toimijoina vahvistuu. Kokeiluille ominainen rajapintojen ylitys kuntaa suuremmilla alueilla lisää seutujen ja alueiden hyvinvointia ja elinvoimaa. 

Käy keskustelua somessa tunnisteilla #kokeilevakunta ja #meuskaltajat

Kokeiluluotsi-oppaan kansi

Kaikki irti kokeiluista - Kokeiluluotsin avulla parempia tuloksia

Opas on suunnattu erityisesti julkisella sektorilla toimiville kokeilujen tukijoille. Oppaassa perehdytään erilaisiin kokeilemisen tukemisen muotoihin, jotka on jaettu neljään teemaan: kokeilujen käynnistäminen ja tukeminen, viestintä, hyödyntäminen ja vaikuttavuus sekä hankinta ja rahoittaminen

lateral-image-left
Vaasalaiset kokeilujalostamossa

Kokeilujalostamon prosessi

Kokeilujalostamo tukee kokeilevan kehittämisen prosessia Tuplatimanttimallilla ongelman määrittelystä ratkaisun muotoiluun.

lateral-image-right
starttipaketti

Kokeilijan starttipaketti

Starttipaketti tukee kokeilevan kehittämisen prosessia ongelman määrittelystä ratkaisun muotoiluun palvelumuotoilun menetelmin.

lateral-image-left
kokeilut käytäntöön työkirja

Kokeilut käytäntöön -työkirja

Työkirjassa esitellään kokeilujen arviointiin ja niistä oppimiseen tarkoitettu uusi arviointimenetelmä. Sen tavoite on tukea kokeilujen vetäjiä, kehittäjiä ja levittäjiä arvioinnin keinoin. Työkirja on tarkoitettu kaikille kokeilujen vetäjille, kehittäjille ja toteuttajille.

lateral-image-right
nainen lukee kirjaa

Kokeilutarinoita kunnista

Uskalla kokeilla -ohjelman tavoitteena oli tehdä näkyväksi kunnissa toteutettuja kokeiluja. Tutustu kuntien kokeilutarinoihin täällä.

lateral-image-left
talon katto

Kokeilijan tukimateriaalia

Tutkittua tietoa ja työkaluja kokeilujen tueksi.

lateral-image-right

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Tule kuulolle kuinka kunnat sykkivät -webinaariin

Valtakunnallisessa kuntakyselyssä ”Kuinka kuntasi sykkii?” kartoitettiin kuntien päättäjien ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä kuntansa tilannekuvasta. Perjantaina 15.3. kello 8.30-10 vedämme yhteen mielenkiintoisimpia tuloksia.

Ilmoittaudu mukaan tästä!