

+358 9 771 2583, +358 50 520 0385
Vastuualueet
- ennakointi- ja tulevaisuustyö
- Kuntaliiton strategiatyö ja innovaatiotoiminta
Kokeiluilla tavoitellaan innovatiivisia ratkaisuja, parannetaan palveluita, edistetään omatoimisuutta ja yrittäjyyttä sekä vahvistetaan alueellista ja paikallista päätöksentekoa ja yhteistyötä kansalaislähtöisiä toimintatapoja hyödyntäen. Esimerkkejä kuntiin kohdistuvasta kokeilutoiminnasta ovat Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelma ja valtioneuvoston Kokeileva Suomi -hanke.
Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelma pyrkii tekemään näkyväksi kuntien ja alueiden kokeilutoimintaa sekä edistämään kuntalähtöisiä kokeiluja ja verkottumista.
Ohjelman painopisteenä on kokeilukulttuurin vahvistaminen, jolloin korostuvat organisaation toimintatavat, ilmapiiri ja uskallus kokeilla. Kokeilut ovat myös keino rakentaa tulevaisuuden kuntaa.
Ohjelma edistää kuntalähtöisten kokeilujen käynnistymistä ja toteutumista sekä eri toimijoiden välistä vertaiskehittämistä. Myös kunnissa tapahtuvia kokeilujen sekä lupaavien ja hyvien käytäntöjen näkyväksi tekeminen ovat ohjelman keskeisiä tavoitteita.
Kokeilutoiminnan ja kokeilukulttuurin myötä kuntien ja koko kunta-alan rooli kehittäjinä ja tuloksellisuuden parantajana vahvistuu. Myös kuntien maine suomalaista yhteiskuntaa uudistavina toimijoina vahvistuu. Kokeiluille ominainen rajapintojen ylitys kuntaa suuremmilla alueilla lisää seutujen ja alueiden hyvinvointia ja elinvoimaa.
Käy keskustelua somessa tunnisteilla #kokeilevakunta ja #meuskaltajat
Opas on suunnattu erityisesti julkisella sektorilla toimiville kokeilujen tukijoille. Oppaassa perehdytään erilaisiin kokeilemisen tukemisen muotoihin, jotka on jaettu neljään teemaan: kokeilujen käynnistäminen ja tukeminen, viestintä, hyödyntäminen ja vaikuttavuus sekä hankinta ja rahoittaminen
Kokeilujalostamo tukee kokeilevan kehittämisen prosessia Tuplatimanttimallilla ongelman määrittelystä ratkaisun muotoiluun.
Starttipaketti tukee kokeilevan kehittämisen prosessia ongelman määrittelystä ratkaisun muotoiluun palvelumuotoilun menetelmin.
Työkirjassa esitellään kokeilujen arviointiin ja niistä oppimiseen tarkoitettu uusi arviointimenetelmä. Sen tavoite on tukea kokeilujen vetäjiä, kehittäjiä ja levittäjiä arvioinnin keinoin. Työkirja on tarkoitettu kaikille kokeilujen vetäjille, kehittäjille ja toteuttajille.
Uskalla kokeilla -ohjelman tavoitteena oli tehdä näkyväksi kunnissa toteutettuja kokeiluja. Tutustu kuntien kokeilutarinoihin täällä.
Eduskuntavaalit ovat myös kuntavaalit. Kokosimme kuntakentän 13 kärkitavoitetta kevään hallitusohjelmaneuvotteluihin.
Millaisia ovat tulevaisuuden kuntien roolit ja niiden erityispiirteet. Esittelemme kuusi erilaista roolia.