Kokeilut

MeUskaltajat hahmot

Kokeiluilla tavoitellaan innovatiivisia ratkaisuja, parannetaan palveluita, edistetään omatoimisuutta ja yrittäjyyttä sekä vahvistetaan alueellista ja paikallista päätöksentekoa ja yhteistyötä kansalaislähtöisiä toimintatapoja hyödyntäen. Esimerkkejä kuntiin kohdistuvasta kokeilutoiminnasta ovat Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelma ja valtioneuvoston Kokeileva Suomi -hanke.

Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelma pyrkii tekemään näkyväksi kuntien ja alueiden kokeilutoimintaa sekä edistämään kuntalähtöisiä kokeiluja ja verkottumista.

Ohjelman painopisteenä on kokeilukulttuurin vahvistaminen, jolloin korostuvat organisaation toimintatavat, ilmapiiri ja uskallus kokeilla. Kokeilut ovat myös keino rakentaa tulevaisuuden kuntaa.

Ohjelma edistää kuntalähtöisten kokeilujen käynnistymistä ja toteutumista sekä eri toimijoiden välistä vertaiskehittämistä. Myös kunnissa tapahtuvia kokeilujen sekä lupaavien ja hyvien käytäntöjen näkyväksi tekeminen ovat ohjelman keskeisiä tavoitteita.

Kokeilutoiminnan ja kokeilukulttuurin myötä kuntien ja koko kunta-alan rooli kehittäjinä ja tuloksellisuuden parantajana vahvistuu. Myös kuntien maine suomalaista yhteiskuntaa uudistavina toimijoina vahvistuu. Kokeiluille ominainen rajapintojen ylitys kuntaa suuremmilla alueilla lisää seutujen ja alueiden hyvinvointia ja elinvoimaa. 

Käy keskustelua somessa tunnisteilla #kokeilevakunta ja #meuskaltajat

Kokeiluluotsi-oppaan kansi

Kaikki irti kokeiluista - Kokeiluluotsin avulla parempia tuloksia

Opas on suunnattu erityisesti julkisella sektorilla toimiville kokeilujen tukijoille. Oppaassa perehdytään erilaisiin kokeilemisen tukemisen muotoihin, jotka on jaettu neljään teemaan: kokeilujen käynnistäminen ja tukeminen, viestintä, hyödyntäminen ja vaikuttavuus sekä hankinta ja rahoittaminen

lateral-image-left
Vaasalaiset kokeilujalostamossa

Kokeilujalostamon prosessi

Kokeilujalostamo tukee kokeilevan kehittämisen prosessia Tuplatimanttimallilla ongelman määrittelystä ratkaisun muotoiluun.

lateral-image-right
starttipaketti

Kokeilijan starttipaketti

Starttipaketti tukee kokeilevan kehittämisen prosessia ongelman määrittelystä ratkaisun muotoiluun palvelumuotoilun menetelmin.

lateral-image-left
Ihmisiä liikkumassa

Sosiaalisesti kestävät kaupungit -jalostamo

Sosiaalinen kestävyys kaupungeissa on Kuntaliiton neljännen kokeilujalostamon ensimmäinen ilmiölähtöinen teema. Teeman parissa työtä tekevät Kuntaliiton kumppaneina kuusi kaupunkia: Turku, Tampere, Oulu, Espoo, Vantaa ja Jyväskylä. Kaupungit lähestyvät sosiaalista kestävyyttä eli Urbaania hyteä

lateral-image-right
lego-proto

Tunnelmia kevään 2019 Kokeilujalostamosta

Kevään neljästä työpajasta koostuva Kokeilujalostamo päättyy 14.5. pitchaukseen. Mukana on 10 kuntatiimiä, jotka kehittivät omia kokeilujaan.

lateral-image-left
kokeilut käytäntöön työkirja

Kokeilut käytäntöön -työkirja on julkaistu

Työkirjassa esitellään kokeilujen arviointiin ja niistä oppimiseen tarkoitettu uusi arviointimenetelmä. Sen tavoite on tukea kokeilujen vetäjiä, kehittäjiä ja levittäjiä arvioinnin keinoin. Työkirja on tarkoitettu kaikille kokeilujen vetäjille, kehittäjille ja toteuttajille.

lateral-image-right

Kokeilutarinoita kunnista

Uskalla kokeilla -ohjelman tavoitteena on tehdä näkyväksi kunnissa toteutettuja kokeiluja. Tutustu kuntien kokeilutarinoihin täällä.

Seminaarit ja tapahtumat

Tietoa Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelman seminaareista ja tapahtumista löydät täältä:

Uutiskirjeet

Verkoston uutiskirjeistä voit lukea mm. verkoston jäsenten terveisiä ja blogikirjoituksia sekä saat tietoa ajankohtaisista kokeiluteemaisista tapahtumista ja sisällöistä. Liity verkoston jäseneksi ja

Liity MeUskaltajat -verkostoon

MeUskaltajat -verkosto on avoin verkosto kaikille kokeiluista kiinnostuneille ja muille verkostoille. Verkoston tavoitteena on tarjota muun muassa tiedon ja kokemusten vaihtoa, hyviä käytäntöjä

Kokeilijan tukimateriaalia

Tutkittua tietoa ja työkaluja kokeilujen tueksi.

Kokeiluasiaa muualla verkossa

Kokeilutoiminta ja kokeilukulttuurin edistäminen kiinnostavat tällä hetkellä laajalti monia toimijoita. Kokeilukulttuurin käyttöönotto on yksi hallituksen kärkihankkeista.

Kokeilublogi

Kuntakentän kehittämiseen ja kokeiluihin kannustavia bloggauksia. Taustalla kuntakentän ammattilaisia.

Kokeilulähettiläät

Kokeilulähettiläät -ryhmä edustaa kuntia ja alueita. Ryhmä sparraa Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelmaa kunta- ja aluenäkökulmasta.

tags
Merja Lang

Merja Lang

Palvelumuotoilija
Strategiayksikkö, Strategia, kehitys ja TKI
+358 9 771 2098, +358 50 413 6065
Vastuualueet
  • Kuntaliiton strategia- ja ennakointityö
  • Kuntaliiton toiminnan kehittäminen
  • fasilitointi ja yhteiskehittäminen