Kuuleminen ympäristövaliokunnassa 24.9.2013, Ritva Laine, Dnro 3222/90/2013

Hallituksen esitys (HE 84/2013 vp) eduskunnalle laiksi maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta

Esityksen pyrkimys edistää tuulivoimarakentamista on perusteltu. Tuulivoiman toteuttamisen yksi pullonkauloista on selvitys-, suunnittelu- ja lupaprosessien raskaus. Tuulivoiman toteuttaminen saattaa edellyttää maakuntakaavaa, yleiskaavaa, YVA -menettelyä ja rakennuslupaa. Myös peräkkäiset valitusmahdollisuudet aiheuttavat turhia viiveitä.

Kuntaliitolla on huomautettavaa lakiehdotuksesta vain 172 § 3 momentin osalta.

 

Kuntaliitto kannattaa sitä, että poikkeuksen myöntämistä tuulivoiman rakentamiseen teollisuus- tai satama-alueeksi asemakaavassa osoitetulle alueelle helpotetaan. Esitetty säännös on kuitenkin tulkinnanvarainen. Säännöksen rajauksia ei voi tehdä perusteluissa, vaan säännös tulee kirjoittaa sellaisenaan riittävän selkeäksi.

Ehdotus koskee poikkeamisen edellytyksiä, kun rakennetaan tuulivoimaa asemakaavassa teollisuus- tai satama-alueeksi osoitetulle jo rakennetulle alueelle. Ehdotuksen yksityiskohtaisissa perusteluissa poikkeamisen edellytyksenä todetaan, että kysymykseen voisi tulla yhden teollisen kokoluokan tuulivoimalan rakentaminen ottaen huomioon yhteen sovittamistarve alueen asemakaavan pääkäyttötarkoituksen mukaisen toteutuneen maankäytön kanssa. Rakentamisasteesta perusteluissa todetaan, että alueen tulisi olla ainakin pääosin rakennettu. Tätä perustellaan sillä, että asemakaava voi mahdollistaa alueen toteutumisen useammallakin tavalla ja vasta toteutuneen tilanteen perusteella voidaan arvioida yhteensopivuutta. Säännös perusteluineen herättää kysymyksiä.

 

Miksi voimaloiden määrää rajataan? Kuntaliiton näkemyksen mukaan poikkeamismahdollisuuden rajaaminen perusteluissa yhteen voimalaan on turhaa ja vesittää säännöksen käyttömahdollisuutta. Voimaloiden määrä tulee arvioitavaksi tapauskohtaisesti ja poikkeamissäännöksen asettamat luvan myöntämisperusteet turvaavat hankkeen soveltuvuuden riittävällä tavalla.

Miksi edellytetään, että kyseessä on jo rakennettu alue? Jos aluetta ei ole vielä rakennettu ja hanke saattaisi estää kaavan mukaisia vaihtoehtoisia  toteuttamistapoja, hankkeelle ei voitaisi muutoinkaan myöntää poikkeusta, koska poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle tai kaavan toteuttamiselle.

 

Edellä olevan perusteella esitän harkittavaksi, että säännöksen 172 § 3 momentin ensimmäinen lause muutettaisiin muotoon:
Vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena ei pidetä tuulivoiman rakenta-mista asemakaavassa teollisuus- tai satama-alueeksi osoitetulle alueelle.

Ritva Laine
yliarkkitehti
Suomen Kuntaliitto

tags
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan

Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.

Tutustu Kuntaliiton ratkaisuihin!