Elintarviketurvallisuusvirasto EVIRA, Dnro 809/03/2017, 30.10.2017, Tarja Hartikainen

Hyönteiset elintarvikkeena

Kiinnostus ja innostus hyönteisruuasta on lisääntynyt valtavasti ja nopeasti. On erittäin tärkeää, että Elintarviketurvallisuusvirasto Evira antaa tuotannosta ja käytöstä kansallisesti ja valtakunnallisesti tietoa ja toimintaohjeita. Tässä vaiheessa on tärkeää tuoda tietoon sekin, että kaikkea ei vielä tiedetä (esim. hyönteiselintarvikkeiden säilyvyys, kemialliset riskit, allergeenit). Myös kuluttajia on syytä informoida (verkkosivut, artikkelit) ja Evira olisi tässäkin luontevin luotettava informaatiolähde.

Ohjeen perusteella hyönteiset ja hyönteisvalmisteet on saatettava markkinoille viimeistään 1.1.2018, jotta ne saavat olla markkinoilla sen jälkeenkin, edellyttäen että joku toimija jättää niistä viimeistään 1.1.2019 pätevän hakemuksen komissiolle. Marssijärjestys on vähän outo ja mahdoton valvoa, koska hakemus tehdään jälkijättöisesti. Ohjeessa tulisi ottaa kantaa myös siihen, onko hyönteisiä ja hyönteisvalmisteita mahdollista saattaa markkinoille 1.1.2018 jälkeenkin. Tätä kohtaa ohjeessa olisi vielä syytä selkeyttää.

Kappaleessa 12.2. Alkutuotannon valvonta:”Kunta voi suurimmaksi osaksi itse päättää kuka elintarvikevalvontaa tekevä viranhaltija tekee tarkastuksen.” Lause on poistettava, koska valvontaa tekevästä viranhaltijasta päättäminen on työnjohdollinen asia ja ilman muuta kunnan päätettävissä.

Ohjeeseen voisi vielä loppuun koota lyhyesti kaikki toimijaa koskevat velvoitteet vaiheittain, listanomaisesti tai kaavion muotoon (esim. mitä ilmoituksia tehtävä, mitä huomioitava kasvatuksessa, tuotannossa, tutkimukset, jne). Se antaisi nopeasti kuvan siitä, mitä toimenpiteitä tuotantoon liittyy ja toimisi myös toimijalle tarkastuslistana. Ohje korostaa kyllä hyvin toimijan omaa vastuuta.

SUOMEN KUNTALIITTO

Miira Riipinen

ympäristöpäällikkö

Tarja Hartikainen

erityisasiantuntija

tags

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan

Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.

Tutustu Kuntaliiton ratkaisuihin!