Lausunto Opetushallitukselle 18.9.2017, dnro 714/03/2017, Maarit Kallio-Savela

Kaikille ammatillisille perustutkinnoille yhteisten ammatillisten valinnaisten tutkinnon osien luonnos

Opetushallitus on pyytänyt Suomen Kuntaliitolta lausuntoa kaikille perustutkinnoille yhteisistä ammatillisista valinnaista tutkinnon osista.

Kuntaliitolla ei ole huomautettavaa luonnokseen.

Kuntaliitto pitää hyvänä, että työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen on yhtenä kaikille perustutkinnoille yhteisenä valinnaisena tutkinnon osana. Kuntaliitto katsoo, että työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen -tutkinnon osa tulisi voida sisällyttää valinnaisena myös ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin. Lisäksi Kuntaliitto katsoo, että työpaikkaohjaajaksi valmentautumisen (5 osp) tulee korvata nykyisen työpaikkaohjaajien koulutukseen liittyvän ohjeen.

Yleistä ammatillisten tutkintojen perusteiden laatimisesta

Opetushallituksen valmistelemat ammatillisten tutkintojen perusteet ovat koulutuksen järjestäjiä velvoittavia määräyksiä.

Koulutusmuotojen opetussuunnitelmia ja tutkinnon perusteita tulee kehittää siten, että opiskelijalla on todellisia valinnanmahdollisuuksia. Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet sekä lukion tuntijako tulee laatia ja säätää siten, että ne mahdollistavat riittävän valinnaisuuden eri koulutusmuotojen opetustarjonnasta.

Eri ammatillisten tutkintojen tutkinnon osat tulisi Kuntaliiton käsityksen mukaan valmistella asiantuntijoiden yhteistyönä siten, että ydinosaamiseltaan samanlaiset tutkinnon osat yhdistetään eri tutkinnoissa hyödynnettäväksi tutkinnon osaksi. Näin voidaan merkittävästi vähentää tutkintorakenteeseen kuuluvia tutkinnon osia. Tällöin ammatillisen koulutuksen järjestäminen tehostuu merkittävästi.

Kuntaliitto muistuttaa, että oikeusministeriön julkaisun (2007:6) mukaan ohjetta säädösehdotusten vaikutusten arvioinnista noudatetaan lakien valmistelun ohella soveltuvin osin lakeja alemman asteisten säädösten eli asetusten ja perustuslain 80 §:ssä tarkoitettujen muiden oikeussääntöjen valmistelussa.

 

Ammatillisen koulutuksen rahoitukseen on viime vuosien aikana kohdistunut merkittäviä leikkauksia. Erityisesti tässä tilanteessa tutkinnon perusteiden uudistamisen yhteydessä tulee erikseen arvioida ja huomioida kunkin perustemääräyksen mahdolliset kustannusvaikutukset.

Opetushallituksen tulee siis arvioida kunkin perustemääräyksen kustannusvaikutukset osana tutkinnon perusteiden valmisteluprosessia. Opetushallituksen tulisi tehdä selvitys mahdollista kustannusvaikutuksista opetus- ja kulttuuriministeriölle, joka tarvittaessa vie asian kunnallistalouden ja -hallinnon neuvottelukunnan.

Määrätessä uusia ja laajenevia tehtäviä ammatillisen koulutuksen järjestäjille, valtion talousarvioon tulee varta määrärahat uusien ja laajenevien tehtävien hoitamiseen. Lain kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta (29.12.2009/1704) 55 § 2 mom. mukaan uusissa ja laajentuvissa valtionosuustehtävissä valtionosuus on 100 prosenttia uusien ja laajentuvien tehtävien laskennallisista kustannuksista.

 

SUOMEN KUNTALIITTO

Maarit Kallio-Savela
erityisasiantuntija

 

 

tags

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme