Lausunto valtiovarainnministeriölle 19.9.2013 Dno 3240/90/2013

Kansallisen palveluväylän arkkitehtuurin suunnitteluhanke

Valtiovarainministeriö on pyytänyt lausuntoja Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuurista sekä sen alustavasta toteutussuunnitelmasta. Suomen Kuntaliitto esittää lausuntonaan seuraavaa:

​Muualla tehdyn kehittämistyön ottaminen palveluväylän lähtökohdaksi on hyvä ja järkevä lähestymistapa. Pyörää ei kannata keksiä uudelleen. Tilanne, jossa Virossa on lähdetty X-roadia kehittämään, on kuitenkin ollut olemassa olevan infrastruktuurin kannalta hyvin toisenlainen kuin Suomessa. Kansallisen palveluväylän arkkitehtuuria suunniteltaessa tuleekin ottaa huomioon olemassa olevat rakenteet ja soveltaa Viron mallia tarpeen mukaan.

Viitearkkitehtuuridokumentista ei käy selville palveluväylän suhde valtionhallinnossa jo käytössä oleviin vastaavanlaisiin ratkaisuihin. Olisi hyödyllistä tunnistaa olemassa olevat ja etenkin suunnitteilla olevat ratkaisut, jotka ovat mahdollisesti päällekkäisiä palveluväylän kanssa.

Viitearkkitehtuuridokumentin kappaleessa 6.2.1 Kansallisen palveluväylän kerrosrakenne todetaan, että palveluväylän ydin toteutetaan internetissä tapahtuvan tietoliikenteen päälle. Korkeaa tietoturvallisuutta ja suorituskykyä vaativat kriittiset palvelut on dokumentin mukaan tarkoitus mahdollistaa vyöhykemallilla, jossa vyöhykkeen sisällä voidaan käyttää dedikoituja verkkoja. Miten tämä malli toimii sellaisissa tapauksissa, että vyöhykkeiden välillä (esim. kunnan tai sairaanhoitopiirin tietoliikenneverkon ja VY-verkon) pitäisi varmistaa palvelutaso? Tietohallintolain (2011/634) 10§:ssä todetaan, että julkisen hallinnon viranomaisen on pyrittävä järjestämään toimintansa siten, että se käyttää tässä pykälässä tarkoitettuihin tietojärjestelmiin (ns. perustietovarannot) talletettuja tietoja. Mikäli tällainen tietojen suorakäyttö primäärilähteistä yleistyy, asettaa se myös entistä suurempia palvelutasovaatimuksia. Onko mahdollista, että palveluväylässä on koko julkisen hallinnon vyöhyke? Tällöin tietoliikenne voidaan sen sisällä välittää valtion ja kuntien kytkentäydinten välillä tarvittaessa.

 

Ehdotamme, että kohdat, joissa tekstissä puhutaan internetistä, korvataan termillä internet-teknologiat.

Suomen Kuntaliitto toteaa, että näkemyksemme mukaan paras tapa edetä palveluväylän toteutuksessa olisi pilkkoa hanke sopivan kokoisiksi osiksi ja toteuttaa niitä askel kerrallaan. Iteratiivisella toimintatavalla ja pitämällä toteutettavat osakokonaisuudet hallittavan kokoisina voidaan varmistaa palveluväylän sopivuus olemassa olevaan infrastruktuuriin. 

Tarkempia tietoja lausunnosta antaa tarvittaessa erityisasiantuntija Tommi Karttaavi, puh. 09-7712136, sähköposti tommi.karttaavi@kuntaliitto.fi.

SUOMEN KUNTALIITTO

 

Tuula Haatainen
Varatoimitusjohtaja

Heikki Lunnas 
Tietoyhteiskunta-asiain päällikkö

tags

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Kuntien digiviikko 3.-7.6.2024

Digiviikolla keskustellaan digitalisaatiosta erityisesti kuntanäkökulmasta sekä tulosten että haasteiden kautta. Tarjolla on sekä live- että etätapaamisia.

Tutustu kuntien digiviikkoon.