Ympäristöministeriö Dnro 613/03/2017, 4.9.2017, Nelli Tikka

Lausunto turkistarhauksen ympäristönsuojeluohjeesta

Kuntaliitto kiittää mahdollisuudesta lausua turkistarhauksen ympäristönsuojeluohjeesta ja esittää seuraavia huomioita.

Kuntaliitto ei ota kantaa ohjeen tekniseen ja luonnontieteelliseen sisältöön.

Ohjeeseen on kirjoitettu, että sen tavoitteena on tukea ympäristönsuojelulain- ja asetuksen tehokasta toimeenpanoa ja, että sillä pyritään edistämään lainsäädännössä asetettujen turkistarhauksen ympäristönsuojelutavoitteiden toteutumista yhdenmukaisin ja menettelyin ja tulkinnoin.

Ohjeessa on käsitelty suppeasti kuntien roolia ja tehtäviä turkistarhauksen ympäristönsuojelun valvonnassa. Kunnat toimivat lupa-ja valvontaviranomaisina turkistarhatoimialalla, jolloin myös kunnan viranomaisten olisi voitava soveltaa ohjeistusta. Luvanvaraisuutta ja lupaviranomaisia koskevassa luvussa ei ole mainintaa ympäristönsuojeluasetuksen (713/2014) 2 §:n 1 momentin 10 kohdan mukaisesta kuntien toimivallasta turkistarhan ympäristölupa-asiassa. Ohjeessa olisi syytä käsitellä tarkemmin kunnan ja valtion toimivaltarajoja ja tehtäviä turkistarhauksen ympäristövalvonnassa. Paljon perään kuulutettu ympäristövalvonnan yhdenmukaistaminen edellyttää, että myös kuntien valvontatyötä koskevaa osaamista ylläpidetään ja kehitetään, ja täten myös edistetään turkistarhauksen ympäristönsuojelutavoitteiden toteutumista. Ohjeen käyttökelpoisuus edellyttäisi, että myös kuntien edustaja olisi mukana sen valmistelussa.

SUOMEN KUNTALIITTO
Alueet ja yhdyskunnat

Jarkko Huovinen
johtaja, Alueet ja yhdyskunnat 

Nelli Tikka
lakimies

tags

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan

Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.

Tutustu Kuntaliiton ratkaisuihin!