Sosiaali- ja terveysministeriö, 24.9.2013, Dnro 3320/90/2013, Päivi Koivuranta-Vaara

Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi sairausvakuutuslain 5 luvun 8 ja 9 § muuttamisesta

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi sairausvakuutuslain 5 luvun 8 ja 9 § muuttamisesta.

Esityksen tarkoituksena on tasata sosiaali- ja terveysministeriön ehdottaman lääketaksa-asetuksen Kansaneläkelaitokselle tuottamaa säästöä ja potilaille asetuksesta aiheutuvaa lääkekustannusten nousua. Lisäksi muutos täsmentäisi perusvoiteiden ja kliinisten ravintovalmisteiden vähittäismyyntihinnan määräytymistä.

Uusi lausuntokierroksella oleva lääketaksa-asetus johtaa ministeriön laskelmien mukaan siihen, että Kela säästää lääkkeiden sairausvakuutuskorvauksissa noin 15.8 miljoonaa euroa ja potilaiden kustannukset nousevat vastaavalla summalla. Kohdentamalla saatu säästö potilaille maksukattoa alentamalla voidaan helpottaa erityisesti paljon lääkkeitä tarvitsevien ja suurimpia omavastuuosuuksia maksavien henkilöiden asemaa. Säästyvä summa mahdollistaa maksukaton alentamisen 70 eurolla tasolle 610 euroa. 

Esityksen perustelumuistion mukaan on arvioitavissa, että maksukaton alentaminen 610 euroon toisi erityiskorvauksen piiriin noin 35 000 uutta henkilöä eli yhteensä 195 000 henkilöä tulisi lääkekaton piiriin. Muutoksella voi myös olla myönteisiä vaikutuksia kuntien toimeentulotukimenoihin.

Kuntaliitto pitää hyvänä, että lääketaksan Kelalle tuottamat kustannussäästöt kompensoidaan potilaille ja että kompensaatio kohdistetaan lääkekattoa alentamalla. Kuntaliitolla ei ole huomauttamista lakimuutosesitykseen.

SUOMEN KUNTALIITTO

Sami Uotinen
johtava lakimies, tiimin vetäjä

Päivi Koivuranta-Vaara
hallintoylilääkäri

tags

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää