Lausunto liikenne- ja viestintäministeriölle, Dnro 2209/90/2013, S. Siltala 30.5.2013

Taksiliiton taksankorotusesitys

Suomen Taksiliitto on esittänyt taksiliikenteen enimmäishintoihin 1.7.2013 alkaen keskimäärin 3,6 %:n korotusta. Perusteluiksi korotuksille on esitetty taksiliikenteen kustannusindeksiä, jonka mukaan korotustarve olisi 3/2012-3/2013 laskien 2,10 %, ja indeksistä vielä puuttuvan työehtosopimuksen muutoksen vaikutusta 1,21 %.

Lisäksi tulee vähentää aiemmassa tarkistuksessa jo huomioon otettu TES 2012:n vaikutus 1,71 %. Arvonlisäveron muutoksesta 1.1.2013 johtuen Taksiliitto esittää kahden 2 %:n tarkistusta.

Jos taksiliikenteen kustannustaso on noussut indeksin mukaisesti, sen kompensoimiseksi ei liene muuta keinoa kuin kuljetusmaksujen korottaminen vastaavasti. Indeksi seuraa kustannusten muutosta, joten sen mukainen korotus asianmukainen. On hyvä kuitenkin tunnistaa, että kun kustannusten nousun mukaan korjataan enimmäishintoja, nostetaan samalla hintoihin sisältyvää voitto-osuutta.

Kustannusindeksin mukaan säännöllisin välein hintoja tarkistettaessa ei yleensä muita korjauksia tehdä. Työehtosopimuksen aiheuttama kustannuslisä ei ole vielä mukana käytetyssä indeksissä, joten voidaan harkita sen mukaan ottamista. Ministeriön tulee kuitenkin varmistaa, että jos korjaus tehdään indeksin ulkopuolelta, tulee se ottaa oikein huomioon seuraavan vuoden mahdollisia taksatarkistuksia tehtäessä ja indeksiä käytettäessä, jotta korotus ei tule huomioiduksi kahteen kertaan. Taksiliitto on ehdotuksessaan näin esittänytkin ja näin ministeriö on aiemmin toiminut.

Arvonlisän muutoksen johdosta esitetty korotustarve ei vastaa sen aiheuttamia tulomenetyksiä eikä sille olekaan esitetty perusteluja, joten noin isoa tarkistusta ei voida tehdä. On kuitenkin kohtuullista, että alv-muutos kompensoidaan yrittäjille asianmukaisesti ja vaikutukset oikein arvioituna. Se voidaan tehdä esimerkiksi kertaluontoisena kompensaatiolisänä alkavan kauden taksaan, niin että se korvaa alkuvuodesta syntyneen tulonmenetyksen. Erä poistetaan seuraavan korotusjakson alkaessa.  

Taksiliitto on lisäksi esittänyt uusia avustamislisiä sekä paaritakseille että tavallisella taksilla kuljetettaessa ja avustettaessa pyörätuolin tai muun apuvälineen avulla liikkuvia henkilöitä. Tavallisella taksilla kulkevien kaikenlaisten asiakkaiden palvelu ja avustaminen kuuluvat normaaliin asiakaspalveluun, joten erillistä avustamislisää ei tule säätää.   

Kuluttajahintojen tulee olla selkeät ja mahdollisimman yksinkertaiset, jotta kuluttaja voi helposti todeta, että hinnoittelu on oikea ja hän voi arvioida matkan hinnan mahdollisimman hyvin jo etukäteen. Näin ollen muutoksia taksitaksan rakenteeseen tulee tehdä harkitusti ja perustellusti sekä etukäteen eri sidosryhmien kanssa neuvotellen hyvissä ajoin ennen seuraavaa taksantarkistuksen ajankohtaa. Esitämmekin tällaisen keskustelun käynnistämistä, jotta mahdollisesti tarvittavien selkeyttävien toimien valmisteluun jää riittävästi aikaa. Taksamittarin yleiset käyttösäännökset on tarpeen esittää taksa-asetuksessa.

SUOMEN KUNTALIITTO

Leena Karessuo
johtaja   

Silja Siltala
liikenneinsinööri
alueet ja yhdyskunnat

tags
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan

Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.

Tutustu Kuntaliiton ratkaisuihin!