Lausunto maa- ja metsätalousministeriölle 14.5.2013, dnro 1642/90/2013, Kirsi Rontu, Vesa Valpasvuo, Ulla Hurmerana

Vesilain muuttaminen

Maa- ja metsätalousministeriössä on valmisteltu luonnos hallituksen esitykseksi laiksi vesilain muuttamisesta. Ehdotuksen tarkoituksena on parantaa varautumista tulva- ja kuivuusriskeihin. 

Vesilakiin lisättäisiin säännökset menettelystä, jonka avulla vesistön vedenkorkeuksiin ja virtaamiin vaikuttavien säännöstely- ja muiden vesitaloushankkeiden lupamääräyksiä voi-taisiin tarkistaa ja sovittaa nykyistä paremmin yhteen koko vesistöalueella. Esitysluonnos on valmisteltu tulva-asetustyöryhmän ehdotuksen (työryhmämuistio MMM 2010:7) ja siitä annettujen lausuntojen pohjalta. 

Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt Suomen Kuntaliitolta lausuntoa luonnoksesta. 

​Yleistä

Vesilakiin lisättäisiin säännökset menettelystä, jonka avulla vesitalous-hankkeiden lupamääräyksiä voitaisiin tarkistaa ja sovittaa nykyistä paremmin yhteen vesistöalueella.

Lupien tarkistamismahdollisuus koskisi ensi sijassa ja pääsääntöisesti vesistön säännöstelyä ja muita vesistön vedenkorkeuksia ohjaavia hankkeita. Lakiluonnoksessa viitataan mm. laajamittaiseen vedenottoon, kun siinä käsitellään padotus- ja juoksutusselvityksen laatimista (18 luku 3 a §). Kuntaliiton näkemyksen mukaan lakiluonnoksessa tulisi selvemmin käydä esille se, mihin muihin hankkeisiin sitä tultaisiin soveltamaan.

Ehdotuksen 3 luvun 21 §:n mukaan lupaa voitaisiin tarkistaa myös sillä perusteella, että tulvasta tai kuivuudesta aiheutuu tai voi aiheutua säännöksessä mainittuja, yleiseltä kan-nalta vahingollisia vaikutuksia, joita ei muulla tavoin voida vähentää. Kuntaliitto toteaa, että lupien tarkistaminen tulee perustua luotettaviin selvityksiin, joissa voidaan osoittaa olevan merkittäviä riskejä tulvissa tai kuivuudessa ellei lupaa tarkisteta. Määräaikaisen luvan muuttamisesta aiheutuvat kustannukset tulee korvata luvan haltijalle, kuten ehdotuksessa onkin.

Jos määräaikaisia lupia halutaan tarkistaa, tulee tarkistamisen edellytyksistä ja toteuttamisesta säätää laissa tarkemmin.  

SUOMEN KUNTALIITTO

Leena Karessuo  
johtaja

Kirsi Rontu   
yhdyskuntatekniikan päällikkö

tags
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Muutoksia kuntien muutoksenhakuohjeisiin

Kuntien valitusosoituksissa on huomioitava kaksi kesän 2023 aikana tullutta muutosta.

Tutustu ohjeistukseen.

Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan

Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.

Tutustu Kuntaliiton ratkaisuihin!