Kuntien digiviikko 3.-7.6.2024

Digiviikko: Keskiviikon live-päivä: Sähköinen asiointi, kehittäminen ja tuottavuus sekä Tiedonhallinta ja tietohallinnon kehittäminen yhteistyössä -kokonaisuudet

Digiviikon graafinen logo. Kuvassa nuori nainen farkkutakissa katsoo kameraan.

Tapahtuman tiedot

Aloituspäivämäärä
Päättymispäivä
Tapahtumapaikka
Kuntatalo
Tapahtuman järjestäjä
Kuntaliitto

Tapahtuma on osa Kuntien digiviikkoa, joka on Kuntaliiton järjestämä teemaviikko. Vuonna 2024 kuntien digiviikko järjestetään 3.-7.6. Digiviikon tavoitteena on nostaa digitalisaatioon liittyviä kysymyksiä laajempaan keskusteluun erityisesti kuntanäkökulmasta sekä tulosten että haasteiden kautta. 

Keskiviikon koko ohjelma: Digiviikko: Keskiviikon live-päivän koko ohjelma | Kuntaliitto.fi

Tähän tapahtumaan pyydetään ilmoittautumista. Ilmoittautumiset viimeistään 21.5.2024. Ilmoittaudu mukaan täällä: https://link.webropolsurveys.com/S/294F9D72BD398CC5

 

Keskiviikon livepäivän rinnakkaissessio

Kuntatalon osoite: Toinen linja 14 

Julkisen liikenteen yhteydet: Bussi 23 pysähtyy Kuntatalon edessä. Reitti kulkee sekä Pasilan suunnasta että keskustasta rautatieasemasta. Muut yhteydet HSL reittioppaasta.

 

Klo 13.00-14.15 Teema: Sähköinen asiointi, kehittäminen ja tuottavuus

Puheenjohtajana Jaana Jormanainen, projektipäällikkö, erityisasiantuntija, Kuntaliitto

13.00 Tilaisuuden avaus
Jaana Jormanainen, puheenjohtaja

13.00-13.25 Fonectan palvelu julkisten toimijoiden digikehittämisen tukena
Tiina Takala, Head of Public Sector, Fonecta

  • Puheenvuorossa esitellään, miten Fonectan palvelu tukee julkisten toimijoiden digikehittämistä. Palvelun avulla varmistetaan asukkaiden tehokas ohjautuminen oikeiden asiointikanavien pariin asiointipolun alkuvaiheessa, joka useimmiten on jokin hakukanava. Palvelu kytkeytyy valmiin integraation avulla kansalliseen palvelutietovarantoon ja näin ollen mahdollistaa tiedon oikeellisuuden kaikissa käytetyimmissä verkon kanavissa ilman lisäresurssia tai uutta prosessia.

13.25-13.50 Ensisijaisesti digitaalisen viranomaisviestinnän edistämisohjelman vuosille 2024-2027 kuntien näkökulmasta
Annette Hotari, johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto

  • Valtiovarainministeriö on asettanut Ensisijaisesti digitaalisen viranomaisviestinnän edistämisohjelman vuosille 2024-2027. Viranomaisviestinnän digitalisoinnin teknisistä ratkaisuista ja viestinnästä kansalaisille vastaa Digi- ja väestötietovirasto. Esityksessä kerrotaan ohjelmasta sekä DVV:n vastuulla olevasta kokonaisuudesta: miksi ja miten muutosta tavoitellaan sekä mitä se tarkoittaa sekä kuntien että kuntalaisten näkökulmasta.

13.50-14.15 Kansalaisten näkemyksiä digitaalisista palveluista ja kuinka digipostipalveluilla voidaan kehittää kansalaisten arjen hallintaa
Maija Leivo, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Kivra Oy

  • Paperittoman postin edistämiseksi ja reaaliaikaisen tiedon tavoitettavuuden parantamiseksi suurin osa kunnista on jo ottanut digipostipalveluita käyttöön kirjeiden ja laskujen lähettämiseen kuntalaisille. Digipostipalvelu Kivra on toteuttanut keväällä 2024 tutkimuksen kansalaisten mielipiteistä digitaalisia palveluita ja digipostia kohtaan. Esityksessä kerrotaan, mitä kansalaisten ja digitaalisten palveluiden käyttäjät itse ajattelevat digitaalisesta dokumenttien hallinnasta ja digipostista, ja kuinka digipostipalveluilla voidaan entistä laajemmin myös parantaa kuntalaisten tavoitettavuutta ja tuoda kunnille kustannussäästöjä sekä parempia palveluita.

 

Klo 14.15-14.45 Kahvitauko ja tutustumista näyttelyyn 

3. kerros, B-siipi

 

Klo 14.45-16.00 Teema: Tiedonhallinta ja tietohallinnon kehittäminen yhteistyössä

14.45-15.05 Tiedonhallintamalli hyötykäyttöön - Järjestelmät palvelemaan ihmisiä -hanke
Arttu Kauppinen, hankepäällikkö, Raahen kaupunki, Järjestelmät palvelemaan ihmisiä -hanke
Pirjo Helaakoski, hankekoordinaattori, Raahen kaupunki, Järjestelmät palvelemaan ihmisiä -hanke
Tiia Brinck, hankekoordinaattori, Raahen kaupunki, Järjestelmät palvelemaan ihmisiä -hanke

  • Kunnissa tiedonhallintamalli laaditaan usein lakivelvoitteen täyttämiseksi. Mallin laatimiseen käytetään kuitenkin paljon aikaa ja siihen syötetään suuri määrä tärkeää tietoa. Tiedon hyödyntäminen kunnissa jää usein valitettavan vähäiseksi. Järjestelmät palvelemaan ihmisiä -hankkeessa on tehty laadukasta kehitystyötä tiedonhallintamallin parissa. Esityksessä kerrotaan, kuinka liittyä tiedonhallintamallin edelläkävijöiden joukkoon.

15.05-15.30 Kuntien digipalveluiden suunnitteleminen ja hankinta yhteistyössä
Anna Availa, Digital Communications Advisor, North Patrol Oy

  • Kuntien digipalvelujen suunnittelu ja hankinta on monivaiheinen projekti, jossa tavoitteiden linjaamisen, palvelukonseptin muodostamisen, teknologiaratkaisujen tunnistamisen ja vaatimusten määrittelyn jälkeen päästään kilpailuttamaan palvelua. Projektin vaiheisiin liittyy kunnilla monia samankaltaisia tilanteita ja tarpeita, mutta myös kuntakohtaisia erityispiirteitä. Puheenvuorossa käsitellään yhteisprojektien casejen kautta millaisia mahdollisuuksia, rajoitteita ja hyötyjä kunnille on suunnitella ja hankkia digipalveluja yhdessä.

15.30-15.55 Rakenteellinen dokumentaatio ja digikehittämisen tulokset
Risto Pukki, Vice President, TCS Service Solutions, Etteplan Finland Oy

  • Rakenteellinen dokumentaatio on keskeisessä roolissa palveluiden parantamisen, toiminnan tehostamisen ja läpinäkyvyyden lisäämisen tavoitteiden saavuttamisessa. Se mahdollistaa tiedon systemaattisen hallinnan ja hyödyntämisen koko organisaatiossa. Kunnat pyrkivät jatkuvasti parantamaan palveluitaan ja tehostamaan toimintaansa. Rakenteellinen dokumentaatio ja digikehittämisen tulokset tarjoavat arvokkaita työkaluja näiden tavoitteiden saavuttamiseen. Ne auttavat kunnissa tehokkaamman päätöksenteon, palveluiden kehittämisen ja resurssien kohdentamisen. Lisäksi, kun palvelut digitalisoituvat, on entistä tärkeämpää hallita ja dokumentoida prosesseja ja tietoja selkeästi ja johdonmukaisesti.

15.55-16.00 Mahdollisia kysymyksiä ja loppusanat
Jaana Jormanainen, puheenjohtaja

16.00 Tilaisuus päättyy

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Kuntien digiviikko 3.-7.6.2024

Digiviikolla keskustellaan digitalisaatiosta erityisesti kuntanäkökulmasta sekä tulosten että haasteiden kautta. Tarjolla on sekä live- että etätapaamisia.

Tutustu kuntien digiviikkoon.