Kuntien digitalisointiviikko ja -päivät 5.-9.6.2023.

Digiviikko mainoskuva poika reppuselässä ja Digiviikko teksti.

Kuntien digitalisointiviikko on Kuntaliiton teemaviikko. Vuonna 2023 kuntien digiviikko järjestetään 5.-9.6. Digiviikon tavoitteena on nostaa digitalisaatioon liittyviä kysymyksiä laajempaan keskusteluun erityisesti kuntanäkökulmasta sekä tulosten että haasteiden kautta. Digiviikon osana FCG järjestää Kuntien digitalisointipäivät, joka on erityisesti tietohallinnolle suunnattu kokonaisuus. 

Mitä teemaviikko pitää sisällään?

Teemaviikon monipuolinen ja ajankohtainen ohjelma koostuu webinaareista, verkkokeskusteluista, työpajoista, miniseminaareista sekä live-tapaamisista. Lisäksi viikon aikana nostetaan esiin erilaisia julkaisuja, podcasteja, blogeja, mielipiteitä ja pohdintoja koskien kuntien digitalisoitumista. Vaikka et ehtisi osallistua itse tilaisuuksiin, kannattaa viikon aikana seurata myös Kuntaliiton viestintää. 

Kuntaliiton järjestämä ohjelma on maksutonta, mutta voi vaatia ilmoittautumisen. Ilmoittautumisten avulla saamme tietoa eri teemojen kiinnostuksesta ja keitä kyseinen ohjelma kiinnostaa. Ohjelma päivittyy vähitellen Kuntaliiton tapahtumakalenteriin. Digiviikon ohjelmaan kuuluvat sisällöt on merkitty "digiviikko" aihetunnisteella. 

Digiviikon läsnäolopäiviin avataan ilmoittautuminen myöhemmin keväällä ohjelman tarkennuttua. Erilaisiin webinaareihin ilmoittautumista ei välttämättä tarvita, mutta tällöin jokaisen tulee huolehtia tapahtuma omaan kalenteriin. Käytäntö ilmoitetaan kunkin tapahtuman yhteydessä tapahtumakalenterissa. 

Haku nyt auki - ehdota sisältöä Digiviikolle 2023! 

Hakuaika: 20.2 - 23.4.2023 (Hakemuksia käsitellään sitä mukaa kun niitä saapuu). 

Om du vill föreslå program på svenska, kontakta: specialsakkunnig Mattias Lindroth (fornamn.efternamn(at)kuntaliitto.fi). 

Tule mukaan Kuntien Digiviikolle jakamaan ideasi, kehittämiskokemuksesi, opit ja kompastuskivet muiden kuntien ja kehittäjien kanssa!  Sidosryhmät ja yritykset voivat ilmoittautua mukaan esittelemään omia, kuntia kiinnostavia palveluita ja ratkaisujaan kunnille. 

Oheisella lomakkeella voit ilmoittautua halukkaaksi esittelemään omaa hanketta, projektia, kehittämistoimenpidettä, palvelua tai muuta digitoimenpidettä Kuntien Digiviikolla. Ehdotuksia aiheiksi voivat ilmoittaa sekä kunnat, kuntien yhteistyökumppanit että sidosryhmät. Tämän vuoden teema on "Tieto". 

Haluamme esitellä digiviikolla kuntia kiinnostavia aiheita, kuten: 

 • esimerkkejä ja vertaisoppeja kuntien kehittämistyöstä

 • kuntia kiinnostavia ajankohtaisia kehittämishankkeita julkisessa hallinnossa

 • julkisen hallinnon digitalisaatiotyötä ja viranomaispalveluita

 • kiinnostavia avauksia yrityksiltä 

Monet kunnat jakavat samat kysymykset ja huolet digitalisaation hyödyntämisessä ja uskomme, että kokemusten jakaminen on hyödyksi ja iloksi kaikille kunnille. Jätä ehdotus viimeistään 23.4.2023. Ehdotuksia käsitellään Kuntaliitossa sekä sitä mukaa kun niitä tulee, että hakuajan päättymistä seuraavalla viikolla.  Ehdotuksia jättäneisiin ollaan yhteydessä viimeistään toukokuun alussa, viimeistään 10.5.2023. Kuntaliitto pitää itsellään oikeuden päättää, mitä ehdotuksia valitaan mukaan Digiviikon ohjelmaan. Voimme myös ehdottaa muutoksia esimerkiksi käytettävissä olevaan aikaan liittyen. 

Ohjelmaa hajautetaan teemaviikolle seuraavasti:

 • Ma 5.- ti 6.6 ohjelmassa erityisesti toimialakohtaisia aiheita, sidosryhmien aiheita ja yritysten ehdottamia aiheita. Toteutus pääosin webinaareina teamsin kautta.

 • Ti 6.6 lisäksi Kuntien digiverkostohankkeen aloituspäivä Kuntatalolla. Osallistuminen ja sisällöt vain verkostohankkeen osallistujille. Lisäksi webinaareja samaan tapaan kuten maanantaina. 

 • Ke 7.6 live-päivä Kuntatalolla Helsingissä klo 9.00-16.00: ohjelman painopiste kuntien ehdottamissa aiheissa ja vertaiskeskusteluissa ja työpajoissa. Lähitapahtuman osallistujamäärä on rajallinen (noin 100 henkeä) ja ilmoittautuminen tähän avataan myöhemmin. Mikäli tilaisuus täytyy, etusijalla ovat esittelijät sekä kuntaosallistujat. Tilaisuus on maksuton. 

 • Keskiviikkoiltana 7.6. ja torstaina 8.6. FCG järjestää kuntien tietohallintojohdolle ja -asiantuntijoille suunnatun Kuntien digitalisointipäivät. Tilaisuus on maksullinen. Lisätietoa FCG:n sivuilta. Torstai 8.6. ei ole Kuntaliiton järjestämää ohjelmaa. Jos olet kiinnostunut yrityskumppanuudesta FCG:n järjestämissä tilaisuuksissa, ole yhteydessä laura.solaste@fcg.fi

 • Pe 9.6 Teemana erityisesti tutkimus, politiikka-aiheet, uudet innovatiiviset avaukset ja kansainväliset esimerkit. 

Mahdollisimman moni kiinnostava aihe yritetään sovittaa mukaan viikon ohjelmaan. Toivomme ehdotuksia sisällöistä sekä isoista että pienistä kunnista, edistyksellisistä uusista innovaatioista että arjen digikehittämisen teoista. On tärkeää, että vertaisesimerkkejä löytyy kaikenlaisille kunnille ja kehittäjille. 

Hakulomake avautuu tästä linkistä. 

Avaa kaikki

Vuoden 2022 digiviikon ohjelma

Maanantai 6.6 

Klo 9-9.50: Kuntien digikehittämisen tuloksia: Naantalin hyvinvointia edistävä etätyön malli ja Hämeenlinna taskussa -sovellus

Klo 9-16: Talousteema - Digiä taloudessa

Klo 10-12: Ihmiskeskeisyyden kuntaklinikka

 • Mitä? Ihmiskeskeisyyden kuntaklinikalla keskustellaan siitä, millainen on ihmiskeskeinen kunta ja millaisia ovat kuntalaisten vaikuttavimmat palvelukokonaisuudet. Käymme läpi esiin nostettuja haasteita ja pohdimme, miten niitä voidaan ratkaista ihmiskeskeisesti. Tapahtumaan sisältyy pienryhmätyöskentelyä.
 • Missä? Etätapahtuma, Teams
 • Katso ihmiskeskeisen kuntaklinikan ohjelma ja lisätiedot tapahtuman sivuilta. 

Klo 12.30-14.30: AuroraAI-verkko ihmiskeskeisyyden tukena 

Klo 14-14.45: Valtionavustustoiminnan kehittäminen ja digitalisointi

Klo 15-15.30: Hanke-esittely: Digiajan väestöennustejärjestelmä kuntien talouden ja palvelutuotannon suunnittelun perustaksi

 

Tiistai 7.6 

Kl 08.30-9.30: Förändringsledning som möjliggörare i digitalisering

 • VadDigitalisering föds inte av sig själv i organisationer. På digifikat under digiveckan i juni kommer de två experterna Malin Österlund och Petra Blixth från Försäkringskassan IT och berättar om deras arbete med förändringsledning och hur det kan bli en möjliggörare i digitaliseringen. 
 • Var? On-line,Teams
 • Mer info och intresseanmälan på evenemangets programsida 

Klo 9-10.30: eVaka tilannekatsaus sekä eVaka Tampereen käyttöönoton kokemuksia

Klo 10-11: Kunta digitaitojen tukijana - oppimispiiristä osaamista digituen järjestämiseen

Klo 11-12: DigiOne ekosysteemin esittely

Klo 12-13: Kuntamatch - alusta asukkaiden omaehtoisen osallisuuden tueksi

Klo 13-14: Chatbotti Annie opiskelijoiden tukena

 • Mitä? Tilaisuudessa kuulemme, miten opiskelijoiden tukitarpeiden tunnistajaksi ja apuvälineeksi kehitetty Annie-chatbot toimii ja millaisia käyttökokemuksia ratkaisusta on saatu Vantaan Variassa, jossa chatbottia on pilotoitu vuosina 2021-2022.
 • Missä? Teams, etätapahtuma
 • Katso tilaisuuden chattibotti Annie lisätiedot tapahtuman sivulta.

Klo 13-14: Systeeminen ajattelu kunnan tietojohtamisessa, Case Espoo

Klo 13-14: Rajapinnat kuntien digitalisaation tukena

Klo 14-15.30: Reaaliaikatalouden sanastotyö 

Klo 14-16: Laadukas data ja avoimet tuotteet kuntien verkkopalveluissa

Klo 14.15-15: Kuntien digipalvelut yrityksille, hyvät käytännöt jakoon

Klo 15-15.45: DigiTiekartta

 

Keskiviikko 8.6 

Klo 9-10: Kunta-valtio -jalostamo: julkisen hallinnon digitaalinen turvallisuus

Klo 10-11.15: Parlamentaarinen tietopolitiikka -työpaja 

 • Mitä? Vaikuta eduskuntapuolueiden tieto- ja teknologia -hallitusohjelmatavoitteisiin. Tietopolitiikan yhteistyöryhmä on tukemassa puolueita eduskuntavaaleihin valmistautumisessa tieto- ja teknologiapolitiikan osalta. Osana tätä työtä haluamme kuulla ja sparrata kunta-asiantuntijoiden kanssa ehdotuksia ja näkemyksiä. 
 • Missä? Hybridi-tapahtuma, Teams & Kuntatalo (A3.22 Kulma)
 • Katso parlamentaarisen tietopolitiikka -työpajan lisätiedot tapahtuman sivulta

Klo 12-16: Seminaari: Kuntien digikehittäminen näkyväksi - esimerkkejä kunnissa tehtävästä digityöstä

Klo 12-16: Työpaja, Esi- ja perusopetuksen digitalisaation verkostojen verkosto (kutsuvierastilaisuus)

 • Mitä: Verkoston tavoitteena on edistää kuntien, valtion ja muiden esi- ja perusopetuksen digitalisaation toimijoiden vuoropuhelua. Tässä PoC (proof of concept) -henkisessä työpajassa etsitään parhaita toimintamalleja työskennellä yhdessä, käydä dialogia, hyödyntää olemassa olevia verkostoja ja koota toimijoita saman pöydän äärelle.
 • Missä: Kuntatalo, Helsinki.

Kl 13.00-14.00: EU:s digitala decennium ur kommunernas synvinkel

 • Vad? En diskussion mellan Finlands Kommunförbund och Sveriges Kommuner och regioner om hur EU:s digitala decennium ser ut från kommunernas synvinkel och om det nordiska samarbetet kring det digitala.
 • Var? On-line,Teams
 • Mer info på evenemangets programsida 

 

Torstai 9.6 - Kuntien digitalisointipäivät 

Kuntien digitalisointipäiville kootaan viikon mielenkiintoisimmat teemat ja puhujat ja tärkeänä yhteistyötahona kuntien digitalisoitumisen kannalta myös yritysten rooli nostetaan esiin.

Päivän vastuujärjestäjänä on FCG. Katso lisätietoja ja ilmoittaudu FCG:n ohjelmasivuilla. Tapahtuma on maksullinen.

 

Perjantai 10.6  

klo 9-11: Systeeminen muutos ja digitalisaatio osana kuntapolitiikan tulevaisuutta -seminaari

 • Mitä? Digiviikon viimeisen päivän aamuseminaarissa esitellään kaksi kiinnostavaa ja ajankohtaista selvitystä, jotka katsovat kuntien tulevaisuuteen. Kuntaliiton yhteistyössä Norenin kanssa toteuttama selvitys esittelee erilaisten kuntien valmiuksia systeemiseen muutokseen. Valtiovarainministeriö selvitti 2021 aikana vaihtoehtoisia kuntapolitiikan toimenpidekokonaisuuksia poliittisen päätöksenteon pohjaksi ja näissä tärkeässä roolissa on myös digitalisaatio. Tässä seminaarissa tarkastellaan systeemistä muutosta ja kuntien digitalisoitumista erilaisista lähtökohdista käsin. Mukaan keskusteluun on kutsuttu kuntia, jotka olivat selvitystyön ohjausryhmässä.
 • Missä? Etäseminaari, Teams
 • Katso seminaarin ohjelma, puhujat ja lisätiedot tapahtumasivulta. 

klo 12-15: Kuntien digitalisointiviikon päätösseminaari - katse tulevaisuuteen

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Siniset kikkareet

Tutustu Kuntaliiton hallitusohjelmatavoitteisiin

Eduskuntavaalit ovat myös kuntavaalit. Kokosimme kuntakentän 13 kärkitavoitetta kevään hallitusohjelmaneuvotteluihin.

Tutustu hallitusohjelmatavoitteisiin.