Tiedote, 

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen Pieksämäellä 11.5.2016:

Kotouttamisen korvauksiin saatava korotus

(Kuntaliitto tiedottaa 11.5.2016) Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen toivoo valtiolta konkreettisia toimia oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotouttamisen vauhdittamiseksi.

Koskinen puhui keskiviikkona Pieksämäellä, Etelä-Savon maakuntaliiton ja Kuntaliiton järjestämässä kuntapäivätilaisuudessa.

– Ei ole kenenkään edun mukaista jatkaa oleskeluluvan jo saaneiden asumista vastaanottokeskuksissa. Valtion tulisi lisätä kotouttamiseen suunnattuja korvauksia kunnille niin, että kuntapaikkoja pystyttäisiin järjestämään enemmän, sanoi Koskinen.
 
Työ- ja elinkeinoministeriö on arvioinut, että vuonna 2016 tarvitaan noin 10 000 kuntapaikkaa oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille ja kiintiöpakolaisille. Tällä hetkellä kuntapaikkoja on noin 3 000.

Maan hallitus esitteli viime viikolla eduskunnalle toimintasuunnitelman myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kotouttamisesta. Koskisen mukaan keskustelu on vinoutunut siihen, että kunnat olisivat haluttomia järjestämään asuntoja ja palveluita kotoutettaville.
 
– Haluttomuudesta ei ole kyse, vaan siitä, että valtion korvaukset ovat jääneet ratkaisevasti jälkeen kotouttamisen todellisista kustannuksista. Kunnat kantavat oman vastuunsa ja myös tältä osin hoitavat talouttaan vastuullisesti, totesi Koskinen.
 
Kunnille maksettaviin laskennallisiin korvauksiin tarvittaisiin noin 40-50 prosentin korotus. Kuitenkin jo noin 25 prosentin korotus helpottaisi kuntien tilannetta ja olisi hyvä alku korvausten asteittaiselle korotukselle.
 
Koskinen odottaa myös työvoimahallinnolta lisätoimia kotoutettavien kotoutumiskoulutukseen ja työllistämiseksi. On muistettava, että maahanmuuttajat tarvitsevat paljon henkilökohtaista palvelua.
 
– Sen lisäksi, että kartoitetaan eri alueiden asunto- ja koulutuspaikkatilanteet, on alueella pystyttävä järjestämään riittävästi kotoutumiskoulutusta sekä työllistymispalveluja, Koskinen muistutti.

Lisätietoja:
Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen, p. 044 976 4225

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Siniset kikkareet

Uudistuvat, erilaistuvat ja elinvoimaiset kunnat: tutustu Kuntaliiton ehdotuksiin hallitusohjelmakirjauksiksi

Eduskuntavaalit ovat myös kuntavaalit. Kokosimme kuntakentän 13 kärkitavoitetta kevään hallitusohjelmaneuvotteluihin.

Tutustu hallitusohjelmatavoitteisiin.