Tiedote, 

Varatoimitusjohtaja Hanna Tainio Kotkassa:

Maakuntien yhtiöittämisvelvoitteen seuraukset selvitettävä

(​​Kuntaliitto tiedottaa 7.4.2016) Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio pitää hallituksen linjaamaa maakunnan palvelujen yhtiöittämisvelvoitetta yllättävänä. Etenkin sosiaalipalveluissa yhtiöittämisvelvoite voi saada aikaan ongelmia.

– On huolella selvitettävä, soveltuvatko erilaiset viranomaistehtävät yhtiömuodossa tehtäviksi, ja miten nämä päätökset sitten toimeenpannaan samassa tai toisessa yhtiössä. Virkavastuu on aina ensisijainen lähtökohta esimerkiksi lapsen huostaanotosta, psyykkisten ongelmien pakkohoidosta ja monista muista sosiaali- ja terveydenhoidon palveluista päätettäessä.
 
Yhtiöittämisvelvoite aiheuttaa ongelmia myös sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiolle.
 
– Esimerkiksi asiakkaan siirtyminen palveluketjussa eri toimijoiden välillä vaatii hyvin yhteen toimivia tietojärjestelmiä ja rahoitusratkaisua, joka motivoi eri toimijoita välittämään myös niistä kustannuksista, jotka eivät aiheudu sille itselleen.
 
Paikallisia toimijoita on kuultava valmistelussa, ja yhteistyö kunnan ja maakunnan kesken on jatkossakin välttämätöntä.
 
– Kuntaliiton tärkeänä pitämä kuntien ja maakuntien välinen neuvottelumenettely puuttuu linjauksista kokonaan. Myös mahdollisuudet sopia palvelujen järjestämisestä keskenään puuttuvat, sanoi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio Kymenlaakson kuntapäivässä Kotkassa 7. huhtikuuta.
 
Lisätietoja:
varatoimitusjohtaja Hanna Tainio, p. 050 567 1624

Tags