Hallitus haluaa poistaa arvonleikkaussäännöksen lunastuslaista - vaikutukset kuntatalouteen merkittävät

Lunastuslain tarkistamistyö on etenemässä siten, että hallitus tullee antamaan mahdollisimman pian esityksensä lunastuslain arvonleikkaussäännöksen (31§ 2 ja 3 mom.)  poistamisesta. Hallituksen esityksestä ei tulla pyytämään lausuntoja. Arvonleikkaussäännöksen poistamisen vaikutus kuntatalouteen on jätetty pois tarkastelusta vedoten kiireelliseen aikatauluun, aineistojen saatavuuteen sekä perustelemattomaan arvioon, että vaikutus on vähäinen. 

Kunnat ovat arvioineet valmistelun yhteydessä laaditusta selvityksestä antamissaan lausunnoissa, että vaikutukset kuntatalouteen ovat erittäin merkittävät. Arvonleikkauksen poistaminen tulee keskeisesti vaikeuttamaan kunnan maankäytön järjestämistä terveen kuntatalouden lähtökohdista.

Muutoksen välilliset vaikutukset kuntatalouteen kohoavien maanhintojen, vaikeutuvan vapaaehtoisen maanhankinnan ja maankäyttösopimusten laatimisen sekä kunnan palveluverkkojen kustannustehokkuuden huononemisen seurauksena ovat erittäin merkittävät. Kokonaisuutena esitetty muutos tulisi vaikuttamaan kunnan vastuulla olevien palvelujen kustannustehokkuuteen ja sitä kautta kunnan veroasteeseen.

Kunnat arvioivat, että säännöksen poistaminen heikentää kuntien mahdollisuuksia pitkäjänteiseen maapolitiikkaan. Se voi myös johtaa siihen, että maata hankitaan odottamaan maan arvonnousua ilman rakentamistarkoitusta.  Kuntaliiton mielestä arvonleikkaussäännöstö tulisi pysyttää nykymuodossaan.

Kuntaliiton antama lausunto:

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan

Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.

Tutustu Kuntaliiton ratkaisuihin!