Muutoksia sosiaalihuollon ammattihenkilölakiin 1.1.2018

Sosiaalihuollon ammattihenkilölain siirtymäaikaa on jatkettu kesäkuun 2018 loppuun. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilö, jolla on sosiaalihuollon ammatillisen henkilön kelpoisuusvaatimuksista annetussa laissa (272/2005) tai sen nojalla annetussa asetuksessa säädetty kelpoisuus, on oikeutettu toimimaan sellaisessa sosiaalihuollon ammattihenkilön tehtävässä, joka edellyttää sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain mukaista laillistamista. Oikeus toimia laillistettuna ammattihenkilönä lakkaa siirtymäajan päätyttyä, ellei laillistushakemusta ole tehty kesäkuun loppuun mennessä. 

Siirtymäaikaa on jatkettu vastaavasti myös nimikesuojattujen ammattihenkilöiden osalta. 

Myös kuntoutuksen ohjaajat ovat lakimuutoksen jälkeen laillistettavia sosiaalihuollon ammattihenkilöitä. 

Valvira merkitsee maaliskuun alussa 2016 terveydenhuollon ammattihenkilörekisterissä olleet lähihoitajat automaattisesti ja maksutta myös sosiaalihuollon ammattihenkilörekisteriin. Valvira myös palauttaa 40 euron suuruisen rekisteröintimaksun niille kaksoisrekisteröityneille lähihoitajille, jotka on rekisteröity terveydenhuollon ammattihenkilörekisteriin 1.3.2016 tai aiemmin ja jotka ovat ehtineet rekisteröityä myös sosiaalihuollon ammattihenkilörekisteriin. Valvira on yhteydessä ko. lähihoitajiin. 
Lähihoitajat, jotka ovat valmistuneet 1.3.2016 jälkeen rekisteröityvät edelleen erikseen molempiin rekistereihin. 

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Muutoksia kuntien muutoksenhakuohjeisiin

Kuntien valitusosoituksissa on huomioitava kaksi kesän 2023 aikana tullutta muutosta.

Tutustu ohjeistukseen.