Sampsa Matilainen 13.6.2019

Jokamiehen oikeuksien valinnanvapaus

Onko jokamiehen oikeuksien uudistukseen vaaleissa äänestäjille lupailtu miljardi hukassa? Poliitikoilta kantautuneiden huhujen mukaan lupaukset joudutaan taas syömään, jos kustannuksia ei voida kuitata kunnilta. – Niinpä, taas kesäisiä pilviä horisontissa.

Lomalle!

Nyt vauhdilla pakoon poliitikkojen aivoituksia ja – jo nyt raskaasti verotetun yksityisautoilun vielä ollessa mahdollista – nokka kohti luonnon rauhaa, jonne ei julkisilla pääsisi jatkossakaan. Mutta mitäpä huomioitavaksi kesämielen ja hyttyskarkotteen lisäksi? Hyttysiä pääsee kyllä karkuun, mutta jääköhän pako muutoin vain yritykseksi…

Sääntelyn ja poliittisen ilmapiirin epävarmat tulevaisuuden näkymät eivät kesällä lämmitä. Ei lämmitä sekään, ettei tulevaa odotellessa pääse nykyjärjestelmää pakoon. Nykyjärjestelmää, jota on yritetty pitkällisen harkinnan jälkeen jumpata silmällä pitäen toteutuvaksi jyrättyä uudistusta. Joka vetikin (odotetusti) vesiperän, luonnollisesti ajan puutteessa.

Tulevia kesiä saattaa sentään osaltaan lämmittää autoilun lisääminen. Jotain kompensaatiota tarvitaankin ilmastoaktiivien mikrotason päästövähennysideoille: kovasti halutaan peräpohjolassa kantaa edelläkävijöinä veronmaksajien kustannuksella ja kaktuksen piikki takapuolessa maailman huoli päästövähennyksistä. No, kaktukset toivotettaisiinkin kyllä tervetulleiksi!

Onneksi taksia käyttävät poliitikotkin ovat ymmärtäneet mahdollisuuden kesälomien lämpenemiseen ja kantaneet kortensa kekoon. Huolestumista on tosin viime aikoina aiheuttanut taksimatkustamisen väheneminen ilmastoaktiivien sosiaalisessa paineessa. Tai johtuen kovin onnistuneesta taksiuudistuksesta…

Jokamiehellä vapaus valita kesäriennot

Turha kuvitella! Tai kuviteltava on, koska sallitut kesäiset käyttäytymissäännöt ilmenevät lakikirjoista kovin huonosti. Tavoitteena onkin pitkään ollut selkeyttää kuntien tehtäviä kansalaisten aseman parantamiseksi, toki samalla myös valtion menojen karsimiseksi.

Kysyimme jokamiehen oikeuksien nykytilasta ja tulevasta suoraan aihepiiriin perehtyneeltä, uudistusta puuhanneen ministeriön virkamieheltä.

- Nykyään se, mitä missäkin tilanteessa saa tehdä, riippuu pitkälti siitä, mitä ei saa tehdä ja miten saa tehdä, jos siis jostain syystä ylipäänsä saa jotain tehdä, mutta jos jokin ei ole lailla kiellettyä, ei se välttämättä ole sallittuakaan, moraalista puhumattakaan, sanoo asiantuntija-poliitikko, joka ei halua nimeään julkisuuteen.

- Pitää myös muistaa, että jokamiehen-sanaa ei tulisi jatkossa enää käyttää. Jatkossa on neutraalimpaa käyttää termiä jokahenkilön oikeus, arvioi sama poliitikko-asiantuntija.

Vastakkainasettelua

Kuntien lisääntyviä tehtäviä odotellessa uudistuksen tiimellyksessä näennäisesti kuullut varsinaiset asiantuntijat ovat onneksi kansalaisten parhaaksi koonneet laajaa ohjeistusta jokanaisen ja -miehen lakiin perustuvista oikeuksista. Lomien kynnyksellä onkin hyvä muistuttaa luontoon suuntaavia eräistä kesäisistä perusoikeuksista.

Lähtökohtaisesti sallittua on lähes kaikki ei-kielletty toiminta. Jatkossa mahdollisesti pihapiirin valinnanvapaus tulisi osaltaan selkeyttämään jokanaisen ja -miehen oikeuksia.

OIkeudet ja rajoitukset

Kulkeminen rannalla (jos ei pihapiiri)
Kulkemisen kieltävät kyltit eivät rajoita.

Venettä saa toisinaan pitää toisten rannalla
Rannalle tuodun veneen poistaminen ei sallittua . Tähän luonnollisesti tarvitaan resurssipulaista poliisia, jota odotellessa ehtii jo siirtyä toiselle rannalle.

Uiminen
Vaatekappale(et) päällä tai ilman (ks. seuraava)

Ratsastaminen nimenomaisella suostumuksella
Ei sallittua, jos joku mielensä pahoittaja näkee.

Käveleminen poluilla              
Ei polkujen tekemistä tai poluilta poikkeamista, erinäiset luontoaktivistit ja ötökät saattavat hermostua.

Pyöräily maastossa
Esimerkiksi L1e-A alaluokkaan kuuluvalla yli 1000 W tehoisella sähkömoottorilla varustetulla polkupyörällä liikkuminen kiellettyä.

Alkuperäisasukkaiden tervehtiminen
Älä vaan tervehdi tekemisiäsi tiedustelemaan tulevaa maanomistajaa esim. majavaksi tai rotaksi. (Suomessa tietenkin kunnianloukkaus!)

Marjastus ja sienestys
Varo mihin suuntaan pyllistät, sillä mielensä pahoittaja voi kokea tämän herjaukseksikin.

Olla (positiivisesti) ihan pähkinöinä
Puusta tai pensaasta ei saa kerätä.

Kalojen ja rapujen pyynti
HUOM! pitkä kieltolista. Sitä etsiessä varo kalastuksenvalvojaa ja kalastusoikeuden haltijaa.

Grillilihan metsästys
Verokarhu saattaa vaania ja tiedustella lihaveron perään.

Pyydettyjen kalojen ja rapujen grillaaminen
Avotulen tekeminen toisen maalle ei käy, joten menee sushiksi. Poikkeus: jäälle saa tehdä avotulen, mutta onneksi tätä ongelmaa ei pitäisi ilmaston lämpenemisen myötä olla enää kesäisin!

Pihapiirin valinnanvapaus

Poliitikkoja itseäänkin on mietityttänyt uudistuksen kuuma peruna: mitä merkitsisi jokanaisen ja -miehen oikeuksia muotoileva pihapiirin valinnanvapaus. Universumin keskustaa hyväilevistä ajatushimmeleistä on noussut yksi ylitse muiden.

- Jokaisella olisi oikeus valita itse pihapiirinsä, joka olisi jokahenkilön kesäriennoista vapaa. Tarkoituksena olisi lisätä jokaisen vaikutusmahdollisuuksia ja parantaa omien kesäaktiviteettien saatavuutta ja laatua. Jokainen voisi siis valita nykyistä monipuolisemmin ja nopeammin omaan tilanteeseensa sopivia kesäaktiviteetteja, monessa mukana ollut asiantuntija Anu Saukko tiivistää.

Pitääkö olla huolissaan?

Ei vielä.

Oletettavasti pihapiirien järjestämis- ja rahoitusvastuuta joudutaan analysoimaan huolella tälläkin hallituskaudella. Kustannussäästöjäkin saattaa tulla. Jatkovalmistelussa pohjana saatetaan hyödyntää veronmaksajien muutaman sadan miljoonan euron verovaroilla jo laaditut konsulttiselvitykset mutuun perustuvista valinnanvapauden sosiaalivaikutuksista.

Jatkossakaan ei nähtäne tarvetta kovinkaan laajamittaiselle valmistelulle. Varsinaisten asiantuntijoiden kuulemiset kun tuppaavat vain hidastamaan ennalta selviä hankkeita. Nopeasti pitäisi uudistuksen nytkin nytkähtää eteenpäin. Unohtaa ei kuitenkaan sovi huolta ilmaston lämpenemistä edistävien taksimatkojen mahdollisesta vähenemisestä, kun vain suppea piiri pyörii. No, ilmastoaktiivit kiittävät.

merikuva_kesalomakuva_kuvaajana Sampsa Matilainenkuva: Sampsa Matilainen
 

Poliittisten kompromissien ihmeitä taas odotellessa taitaa sitten tänäkin kesänä olla parempi vaan pakata laukut ja lentää kokonaan uutispimentoon. – Kaikesta huolimatta aurinkoista ja kuumaa kesää!

Kirjoittajasta lyhyesti

Kirjoittaja on lakimies Kuntaliitossa.