
- ympäristönsuojelulainsäädäntö
- jätelainsäädäntö
- maa-aineslaki
- ympäristöterveydenhuollon lainsäädäntö
Esityksessä on neljä suurempaa kokonaisuutta:
Uusi ympäristönsuojelulaki (527/2014) on tullut voimaan 1.9.2014. Laissa on annettu kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle uusia velvoitteita. Esimerkiksi kuntien järjestämä säännöllisen valvonta tulee muuttaa lain säätämien ehtojen mukaisesti suunnitelmalliseksi kolmen vuoden kuluessa lain voimaantulosta. Tämä tulee aiheuttamaan haasteita suuressa osassa kuntia. Jälkivalvonnan osuus ympäristönsuojelulain tavoitteiden saavuttamisessa on jatkuvasti kasvanut. Nyt ehdotettu muutos siirtäisi edelleen painopistettä toimintojen jälkivalvonnan suuntaan. Tämä luo lisää tehtäväpaineita erityisesti kuntien valvontaviranomaisille.
Lain muutoksessa esitetään luopumista isosta osasta ympäristöluvan tarkistamisia. Lupaan kirjatut määräaikaiset tarkistamismääräykset korvattaisiin valvontaviranomaisen velvollisuudella arvioida toiminnan tarkastuksen yhteydessä luvan muuttamisen tarve. Ympäristölupien päivittäminen määräaikaisten tarkistamisten poistuttua jää toiminnanharjoittajien oman aktiivisuuden ja valvonnan suunnitelmallisuuden onnistumisen varaan. Tämä saattaa johtaa tilanteeseen, jossa alkuperäisen luvan mukainen toiminta aiheuttaa ympäristön pilaantumista. Tulisikin vielä harkita mahdollisuutta jättää ympäristönsuojelulakiin varmistus siitä, että kaikki lupien lainmukaisuus tulee arvioitua riippumatta esimerkiksi valvonnan resursseista. Valvonnan järjestäminen suunnitelmalliseksi ja resursointi ovat keskeinen väline myös ehdotetun lainmuutoksen käytännön toteuttamisessa.
Ympäristölupien muuttamistarpeen arviointi luvan tarkistamisen yhteydessä edellyttää sitä, että määräaikaistarkastukset ovat kattavia ja säännöllisiä. Kuntaliitto katsookin, että 1.9. voimaan tulleen ympäristönsuojelulain uudet kuntien valvontaviranomaisille tulevat velvoitteet tulisi saada täysimääräisesti toteutettua, ennen kuin luodaan uutta valvontaviranomaiselle tulevaa, aiemmasta muutoksesta riippuvaa, velvoitetta. Ehdotus muuttaa myös merkittävästi voimassa olevaa ympäristölupien kontrolliin liittyvää järjestelmää. Kuntaliitto katsoo, että valvonnan yhteydessä tapahtuvasta luvan muuttamisen tarpeen arvioinnista tulisikin saada ennen velvoitteen voimaantuloa selkeät ohjeet ministeriöltä. Ei ole toivottavaa, että valvonnassa ryhdytään vaatimaan ennen määräaikaistarkastusta erityisiä selvityksiä muutosten todentamista varten.
Kuntaliiton mielestä ehdotettu muutos on välttämätön päällekkäisten määritelmien ja osin hajanaisen tulkintakäytännön vuoksi. Ehdotus edesauttaisi lain tavoitteiden saavuttamista luvan muutostilanteissa.
Kuntaliitto muistuttaa, että eläinsuojien ympäristönsuojelulaissa määriteltyihin luparajoihin liittyy kiinteästi ympäristönsuojeluasetuksessa asetetut toimivaltarajat kuntien ja valtion lupaviranomaisten välillä. Esitykseen ei sisälly asetuksen muutosehdotusta. Vaikutukset kuntien viranomaisten resurssitarpeeseen tuleekin arvioida ennen asetuksen antoa. Lain muutoksen osalta Kuntaliitto pitää esitystä kynnysarvojen ja luvanvaraisuuden osalta oikeansuuntaisina, vaikka se siirtääkin osan eläinsuojista pois maksullisen valvonnan piiristä.
Kuntaliitto katsoo, että esitys on hyvä alku eläinsuojien lupamenettelyn kehittämiselle, jota tulee jatkaa sopimalla muun muassa laatimalla ei-luvanvaraisia eläinsuojia koskeva ympäristönsuojelun vähimmäisvaatimusasetus, josta voitaisiin tarvittaessa poiketa ympäristöluvalla. Asetus voisi olla yhdistelmä nitraattiasetuksesta ja päivitetystä toiminnan sijoittamisen vähimmäisetäisyystaulukosta.
SUOMEN KUNTALIITTO
Marko Nurmikolu
Lakimies
Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.