Lausunto opetus ja kulttuuriministeriölle 5.4.2022 (176/03.01.00.2022) Mari Sjöström, Minna Antila, Minna Lindberg

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi perusopetuslain ja Helsingin eurooppalaisesta koulusta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta

Kuntaliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto.

Kuntaliitto katsoo, että tulevana lukuvuonna 2022-2023 on tarkoituksenmukaista varautua koronavirusepidemiaan ja näin ollen säätää oikeudesta poiketa perusopetuslain mukaisesta opetuksen järjestämisvelvollisuudesta ml. säädetyistä opetusjärjestelyistä tilanteessa, jossa tartuntatautiviranomainen katsoo välttämättömäksi tehdä tartuntatautilain 58 §:n mukaisen päätöksen koulun tilojen sulkemisesta. Tartuntatautiviranomaisen päätös vaikuttaa välittömästi opetuksen järjestämiseen ja vaikeuttaa sen tosiasiallista toteuttamista.

Kuntaliitto toteaa, että perusopetuslain mukaisia poikkeuksellisia opetusjärjestelyitä esitetään jatkettavaksi kolmatta lukuvuotta. Nämä muutokset eivät ole olleet merkittäviä opetuksen järjestäjien näkökulmasta. Kuntaliitto kiinnittää kuitenkin huomiota, että koronaepidemian hillitsemisen strategiat ja mm. tartuntatautiviranomaisten paikalliset käytänteet ovat jo tämän lukuvuoden aikana muuttuneet esimerkiksi oppilaiden karanteeni- ja eristämispäätösten osalta. Kuntaliiton käsityksen mukaan näiden päätösten määrä on selkeästi vähentynyt ja ajallinen kesto myös pääsääntöisesti lyhentynyt.

Kuntaliitto esittää, että perusopetuslain 20 a §:n 5 momentti poistettaisiin. Näin tulevana lukuvuonna otettaisiin selkeä suunta korona-ajasta palautumiseen ja oppilaan oikeuteen osallistua koulussa annettavaan lähiopetukseen. Kuntaliitto katsoo, että oppilas voi tarvittaessa hakea poissaoloa koulusta, kuten muissa sairaustapauksissa. Kuntaliiton mukaan 20 a §:n 5 momentti on koettu oppilaita eriarvoistavaksi ja hallinnollisesti erittäin kuormittavaksi opetuksen järjestäjille. Erityiset opetusjärjestelyt sekä sen edellytyksenä olevat tartuntatautiviranomaisten päätökset edellyttävät yksilöpäätöksentekoa. Kyseisen momentin soveltaminen edellyttää käytännössä siis kahden viranomaisen erillistä päätöstä oppilaalle. Kuntaliitto on toistuvasti suhtautunut kriittisesti perusopetuslain 18 §:n laajennettuun käyttöön.

Kuntaliiton mukaan lähivuosien kokemukset osoittavat, että perusopetuslakiin olisi tarvetta lisätä pysyvät säännökset normaaliolojen poikkeus- ja häiriötilanteista, joilla voi olla vaikutuksia opetuksen järjestämiseen. Nykyinen perusopetuslain 20 a § ei ole toimiva pysyväluonteinen ratkaisu. Opetuksen järjestämistä haittaavia poikkeus- ja häiriötilanteita voi syntyä tartuntatautiviranomaisen tilojen käytön sulkemisesta osittain tai kokonaan. Kuntaliiton näkemyksen mukaan lainsäädäntöön tarvitaan myös sellaisia ratkaisukeinoja, joilla oppilaan oikeus opetukseen voidaan turvata koulutyön keskeytyessä esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilöstöä ei ole riittävästi saatavilla epidemian aiheuttaessa sairaspoissaoloja. Myös työtaistelut voivat aiheuttaa haastavia tilanteita koulutyön turvallisen toteuttamisen ja opetukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamisen kannalta. Jokaisessa peruskoulussa olevan oppilaan etu on se, että lainsäädännön kautta turvataan oppilaiden opetus ja, että kunnan velvoitteista kaikissa tilanteissa säädetään selkeästi laissa.

SUOMEN KUNTALIITTO

Mari Sjöström
erityisasiantuntija                                   

 

 

 

tags

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Muutoksia kuntien muutoksenhakuohjeisiin

Kuntien valitusosoituksissa on huomioitava kaksi kesän 2023 aikana tullutta muutosta.

Tutustu ohjeistukseen.