
- velkarahoitus, sijoitustoiminta, johdannaiset ja rahoitussääntely
- riskienhallinta ja vaikuttavuus
- maksuvalmiuden hoito, tilit ja maksaminen
- rahoituslaitosyhteistyö
Kuntaliitto kiittää mahdollisuudesta lausua otsikkoasiassa.
Kuntaliitto pitää tärkeänä reaaliaikatalouden edistämistä koko yhteiskunnan eduksi. Kuntaliitto yhtyy näkemykseen valitusta organisointitavasta. On perusteltua, että esityksessä suunniteltu tehtävä on pysyväluonteinen ja oleellista on, että tehtävälle varmistetaan riittävä rahoitus. Kuntaliitolla ei ole huomauttamista tehtävän osoittamisesta Patentti- ja rekisterihallitukselle.
Kuntaliitto yhtyy esityksen tavoitteisiin määritellä reaaliaikatalouden kehitystyön vastuita ja luoda yhteistyörakenteita. Kehittyäkseen digitaalinen taloushallinto tarvitsee yritysten, julkisen hallinnon ja muiden sidosryhmien verkoston, yhteisen vision sekä yhteentoimivan toimintaympäristön.
Esityksessä todetaan, että kehitystyön jatkuminen vaatii eri hallinnonalojen toimijoilta sitoutumista yhteiskehittämiseen sovittujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä on perusteltu lähtökohta. Yhteiskehittämisen käytännön työssä on kuitenkin tarpeen ja keskeistä ottaa huomioon myös eri toimijoiden erilaiset lähtökohdat, mahdollisuudet ja resurssit. Siirtyminen reaaliaikatalouteen tulee olla tarkoituksenmukaista. Siirtyminen ei saa merkitä muutoksia organisaation normaaliin toimintaan tai lisätä oleellisesti kustannuksia tai luoda uutta hallinnollista taakkaa. Syrjiviä ratkaisuja ei myöskään saa syntyä.
Esityksessä ehdotetaan myös perustettavaksi eri sidosryhmistä koostuva yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä olisi tukea Patentti- ja rekisterihallituksen uuden tehtävän hoitamista sekä edistää viraston ja sen sidosryhmien välistä yhteistyötä. Yhteistyöryhmä osallistuisi yhteisten tavoitteiden asettamiseen. Tarkemmin yhteistyöryhmän kokoonpanosta voitaisiin säätää valtioneuvoston asetuksella. Yhteistyöryhmä voisi kokoontua eri kokoonpanoissa.
Kuntaliitto kannattaa yhteistyöryhmän perustamista. Sen kokoonpanon ja toimintatapojen tulee mahdollisimman hyvin heijastaa reaaliaikatalouden arkea. Esityksessä mainittujen tehtävien ohella työryhmällä tulisi olla mahdollisuus tarvittaessa kuulla eri toimialojen edustajia tai erityiskysymysten asiantuntijoita.
Kunnat osana julkista hallintoa ovat reaaliaikataloudessa keskeisiä osapuolia. Esimerkiksi kuntien hankintojen volyymi näkyy sekä hankintasanomien että laskujen määrissä.
Laskuilla, kuiteilla ja hankintasanomilla on aina kaksi osapuolta. Tämä merkitsee, että osapuolten tulee kokea digitaaliset ratkaisut sekä toiminnallisesti että taloudellisesti hyödyllisiksi ja tarkoituksenmukaisiksi. Lisäksi näiden intressien toteutumisessa on roolinsa muun muassa järjestelmätoimittajilla ja operaattoreilla.
Kuntien sopimuskumppanit edustavat kaikkia reaaliaikatalouden sidosryhmiä, joten erityyppisten toimijoiden moninaiset intressit ja yhteisten ratkaisujen löytäminen korostuvat kuntien reaaliaikatalouteen liittyvissä toimissa.
Yrityksen digitaloushankkeen puitteissa kunnissa on saatu hyviä kokemuksia kumppanitason ratkaisuista. Jatkossakin on tärkeää kannustaa organisaatiotason yhteistyöhön, hyvien käytäntöjen löytämiseksi ja hyödyntämiseksi.
Investoinneilla digitaaliseen taloushallintoon arvioidaan saavutettavan yrityksille ja julkishallinnolle Suomessa yhteensä miljardiluokan vuosittaiset säästöt. Vaikutukset ovat merkittäviä myös organisaatiotasolla. Tosin hyötyjä arvioitaessa on otettava huomioon muun muassa organisaatioiden erilaiset lähtötasot kehitystyössä. Lisäksi työssä tulee huomioida erilaiset toimintaympäristöt ja resurssit, jotta investoinnit ja niiden kustannukset ovat tarkoituksenmukaisia organisaation toimintaan ja saavutettaviin hyötyihin nähden.
Esityksellä pyritään luomaan edellytyksiä myös harmaan talouden torjuntaan taloushallinnon digitalisaation keinoin. Tämä on kannatettava, koko yhteiskuntaa hyödyttävä tavoite.
Tietosuojaa, tietoturvaa, riskienhallintaa ja varautumista tulee käsitellä siten, että ratkaisut ovat tarkoituksenmukaisia eri tasojen näkökulmasta ja hyödynnettävissä kaikkien toimijoiden piirissä.
EU- ja kansallisella tasolla on käynnissä erillishankkeita, jotka osaltaan tukevat digitaalisen taloushallinnon kehittymistä. Vaikutukset voivat kuitenkin olla monitahoisia, joten työssä tulee seurata kehitystä laaja-alaisesti.
SUOMEN KUNTALIITTO
Jari Vaine
Erityisasiantuntija
Jokainen meistä käyttää joka päivä kuntapalveluja, vaikka ei ehkä sitä tule edes ajatelleeksi.
Digiviikolla keskustellaan digitalisaatiosta erityisesti muutos ja uudistuminen. Tarjolla on sekä live- että etätapaamisia.