Rakennerahasto-ohjelman 2021-2027 valmistelu etenee

EU:n koheesio- eli alue- ja rakennepolitiikan kansalliseen toteutukseen liittyvä rakennerahastojen ohjelmavalmistelu etenee. Alueelliset valmisteluryhmät ovat käynnistäneet valmistelutyön sekä Itä- ja Pohjois-Suomen, että Etelä- ja Länsi-Suomen suuralueilla. Kuntien ja alueiden näkökulmasta työssä keskeisinä kehittämisen lähtökohtina ovat aluelähtöisyys sekä paikallisten ja alueellisten tarpeiden ja mahdollisuuksien huomioiminen. Kunnille ja kaupungeille on saatava aikaisempaa paremmat kehittämis- ja yhteistyömahdollisuudet ohjelmatyön puitteissa. Ylimaakunnallisen yhteistyön tulee olla mahdollista paikallis- ja aluetasolla eri puolilla Suomea yhteisiksi tunnistetuissa ja ohjelman toteutusta tukevissa teemoissa.

Kansallisen valmistelun laaja Koheesio 2021+ -työryhmä kokoontui helmikuussa pohtimaan Otakantaa.fi-palvelussa vuoden vaiheessa avoinna olleen kyselyn tuloksia. Kyselyssä kartoitettiin keskeisimpiä haasteita. Kuntaorganisaatiot olivat aktiivisimpia vastaajia ja yhdessä koulutusorganisaatioiden kanssa kattoivat lähes puolet näkemyksiään esittäneistä tahoista (kaikkiaan kyselyyn vastasi 773 tahoa).

Merkittävimpinä ilmiöinä ovat työn kuluessa nousseet erityisesti esille ilmastonmuutoksen hillintä, digitalisaation eteneminen, työn murros ja huono-osaisuuden lisääntyminen. Lisäksi toimintaympäristössä tunnistettiin elinkeinoja ja yrityselämää, vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta, saavutettavuutta ja liikennettä, työllisyyttä ja osaamista sekä sosiaalista osallisuutta koskevia haasteita. Ohjelmavalmistelussa tullaan jatkossa pohtimaan, miten EU:n rakennerahastojen kautta voidaan tunnistettuihin haasteisiin vastata.

Komissio julkaisee 28.2.2019 Euroopan talouden ohjausjaksoon liittyvän Suomen maaraportin, jossa on mukana myös komission näkemyksiä rakennerahastojen painotuksista ja sisällöstä Suomen osalta. Monivuotista rahoituskehystä koskevat ratkaisut antavat odottaa vielä, joten tässä vaiheessa ei kansallisessa valmistelussa rahoista vielä puhuta. Seuraavaksi valmistelussa edetään pohtimaan tulevan ohjelmatyön tavoitteita, painopisteitä ja sisältöjä. Myös kaupunkikehittämisen toimintatavan valmistelu käynnistyy TEM:n toimesta huhtikuussa.

Lisätietoa:

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme