Hallintosääntö: kunnan hallinnon ja toiminnan ohjausväline

Hallintosääntömalliin päivitetty sähköisiä kokouksia koskevia määräyksiä ja tiedonhallinnan vastuita

Kuntaliiton julkaisu Kunnan hallintosääntö on päivitetty vastaamaan vuoden 2020 sääntelyä. Lukuun 7 on lisätty hallintosäännössä määriteltävät tiedonhallinnan vastuut ja velvotteet. Tiedohallintalaki tuli voimaan vuoden 2020 alusta. Lisäksi mallissa huomioidaan ajantasaisesti sähköiseen kokousmenettelyyn liittyvä sääntely. Sitä koskeva sääntely muuttui koronaepidemian vuoksi, ja kuntalain väliaikaiset muutokset tulivat voimaan toukokuussa 2020.

Vuonna 2017 omana julkaisunaan ilmestynyt Luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksienperusteet on liitetty hallintosääntömalliin itsenäiseksi luvukseen.

Malli on tehty kunnille mutta sovellettavissa myös kuntayhtymissä

Hallintosääntömallin määräykset on jaettu viiteen osaan ja 17 lukuun. Yleisperustelujen lisäksi pykäläkohtaisilla perusteluilla avataan mallisäännön määräysten sisältöä ja lainsäädäntöä, johon määräys liittyy. Luvussa 12 määrätään valtuuston kokousmenettelystä ja luvussa 15 muiden toimielinten kokousmenettelystä. Kokousmenettelymääräysten kokonaisuutta ei ole hajotettu lukuisilla näiden lukujen välisillä viittauksilla, vaan lukuihin on kirjoitettu saman sisältöisiä määräyksiä ja perusteluja.

Kaksikielisen kunnan ja kuntayhtymän hallintosääntöön otetaan tarpeelliset määräykset, joilla edistetään kielilaissa turvattujen kielellisten oikeuksien toteutumista. Kunnissa ja kuntayhtymissä, joissa saamen kielilaki tulee noudatettavaksi, voidaan soveltaa hallintosääntömallin kaksikielisiä kuntia koskevia määräyksiä soveltuvin osin.

Kuntaliiton hallintosääntömalli on laadittu kunnan näkökulmasta, mutta malli on lähes sellaisenaan sovellettavissa kuntayhtymissä.

Päivitetyn hallintosääntömallin ruotsinkielinen versio valmistuu myöhemmin syksyllä. Suomenkieliseen hallintosääntömalliin lisätty luku 7 tietohallinnon vastuista ja velvoitteista löytyy ruotsinkielisen uutisen kautta erillisenä liitteenä.

 

Lisää aiheesta

 

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Muutoksia kuntien muutoksenhakuohjeisiin

Kuntien valitusosoituksissa on huomioitava kaksi kesän 2023 aikana tullutta muutosta.

Tutustu ohjeistukseen.