Joka kolmas suomalainen asuu kaksikielisessä kunnassa

Lohjalla on vapaaehtoisesti kaksikielisen kunnan asema.

Suomalaisista 1,75 miljoonaa asuu kaksikielisessä kunnassa. Enemmistöltään ruotsinkielisillä kunnilla on 44 000 suomenkielistä asukasta ja enemmistöltään suomenkielisillä kunnilla on 140 000 ruotsinkielistä asukasta.

Valtioneuvosto on määrittänyt kuntien nykyisen kielellisen aseman vuosille 2013–2022. Valtioneuvosto määrittää kuntien kielellisen aseman kymmeneksi vuodeksi kerrallaan virallisten väestötilastojen perusteella.

Kunnat ovat joko yksikielisiä (suomi tai ruotsi) tai kaksikielisiä. Kunnan kielellinen asema ratkaisee niiden kuntayhtymien, maakuntien ja valtion viranomaisten kielellisen aseman, joihin kunta kuuluu.

Verktyg för tvåspråkighet
Lue lisää: Käytännön työvälineet kaksikielisissä kunnissa

Rajana kunnan kaksikielisyydelle on, että vähintään 8 prosenttia asukkaista tai yhteensä 3 000 asukasta puhuu vähemmistökieltä äidinkielenään.*) Jos vähemmistökieltä puhuvien asukkaiden osuus laskee alle 6 prosentin kunnan väestöstä ja jos näitä asukkaita alle 3 000, tulee kunnasta yksikielinen. Kunta, joka ei täytä kaksikieliselle kunnalle asetettuja vähimmäisvaatimuksia, voi hakea vapaaehtoista kaksikielisen kunnan asemaa kunnanvaltuuston esityksellä. Esimerkki tästä on Lohjan kaupunki, joka haki ja jolle on myönnetty kaksikielisen kunnan asema ajalle 2013–2022.

*) Väestötilastoissa äidinkieleksi lasketaan se kieli, joka on ilmoitettu lapsen äidinkieleksi hänen nimensä väestörekisteriin ilmoittamisen yhteydessä. Äidinkielen voi muuttaa kirjallisella ilmoituksella maistraattiin.

Kaksikieliset kunnat          2010           2011-12           2013-14           2015           2016           2017
Ruotsinkielinen enemmistö 13 12 12 14 15 15
Suomenkielinen enemmistö 18 18 18 18 18 18
Ruotsinkieliset kunnat 19 19 19 17 16 16
Kaikki kunnat​ 342    ​ ​336   320   ​317     313 311

Suomen ruotsin- ja kaksikieliset kunnat

Pohjanmaa       Uusimaa      Varsinais-Suomi  Keski-Pohjanmaa   Kymenlaakso    Åland
Pietarsaari Porvoo Kemiönsaari Kokkola Pyhtää Brändö
Kaskinen Espoo Parainen     Eckerö
Mustasaari Kauniainen Turku     Finström
Korsnäs Hanko       Föglö
Kristiinankaupunki Helsinki       Geta
Kruunupyy Inkoo       Hammarland
Luoto Kirkkonummi       Jomala
Maalahti Lapinjärvi       Kumlinge
Uusikaarlepyy Lohja       Kökar
Närpiö Loviisa       Lemland
Pedersöre Myrskylä       Lumparland
Vaasa Raasepori       Mariehamn
Vöyri Sipoo       Saltvik
  Siuntio       Sottunga
  Vantaa       Sund
          Vårdö

Kaksikielinen Luoto

Elinvoimaista kaksikielisyyttä

Suomessa on kaksi kansalliskieltä, suomi ja ruotsi. Kansalliskielistrategian tavoitteena on Suomi, jossa on kaksi elinvoimaista kansalliskieltä ja jossa molemmat kielet näkyvät, kuuluvat ja hyväksytään.
lateral-image-left
Kristina Wikberg

Kristina
Wikberg