Lausunto liikenne- ja viestintävaliokunnalle 24.10.2023 (360/03.01.00/20239) Johanna Vilkuna

Liikennepalvelulain muutos

Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU 2019/772) mukaan jokaista rautatieasemaa varten on oltava yksikkö, joka vastaa esteettömyystietojen vaihdosta. Kansallisesti on nimettävä yksikkö, joka vastaa tietojen toimittamisesta ERSAD-tietokantaan. Esteettömyystietojen tuomisella edistetään erityisesti vammaisten henkilöiden, mutta laajasti myös kaikkien matkustamisen mahdollisuuksia.   

Hallituksen esityksenä on, että Liikenne- ja viestintävirasto vastaa rautatieasemien esteettömyystiedon keräämisestä, ylläpitämisestä ja tiedonvaihdosta ja se voi hankkia esteettömyystietopalvelun sekä siihen liittyvät tuottamis-, ylläpito- ja kehittämistehtävät Fintraffic Oy:lta. Pidämme esitystä hyvänä, selkeänä ja tarkoituksenmukaisena mallina sekä myös esteettömyystiedon luotettavuuden ja yhtenäisyyden kannalta parhaana esillä olleista vaihtoehdoista.

Fintraffic voi muutoksen myötä hoitaa tietopalvelua ja tiedonkeruuta osana muita sen hoitamia vastaavia tehtäviä. Fintraffic voi tuottaa, ylläpitää ja kehittää tietopalvelua osana laajempaa liikennetietojen kokonaisuutta. Yhdistämällä esteettömyystiedot Fintrafficin nykyisin hallinnoimaan reitti- ja aikataulutietoon, matkaketjuista saatavilla olevien tietojen määrä kasvaa. Tietoja voidaan hyödyntää multimodaalisten esteettömien matkaketjujen suunnittelussa ja avoimien rajapintojen kautta esimerkiksi reittioppaissa. Liikenne- ja viestintävirasto ostaisi palvelun ja maksaisi hankinnan sille tehtävään osoitetuista määrärahoista.

Asian ratkaisemista on Suomessa hankaloittanut se, että maassamme ei ole voitu selkeästi määrittää asemanhaltijaa, jolle esteettömyystiedon tuottamisvelvoite asetettaisiin. Asema-alueilla on useita toimijoita, joiden omistukseen asemien eri rakenteet ja toiminnot kuuluvat. Asemakiinteistön omistajina voi olla esimerkiksi VR, Senaatti, Senaatin Asema-alueet Oy, Väylävirasto, kunta tai muu toimija kuten yritys. Moninainen toimijakenttä ja toimijoiden vaihtelevat vastuut myös asemittain on haaste myös asema-alueiden ylläpidolle ja kehittämiselle. Toivomme valtion keskittävän omistustaan asema-alueilla sellaiselle toimijalle, jonka tehtäväksi määritetään myös raideliikenteen edistäminen. Tämä selkeyttäisi toimijoiden vastuita ja edistäisi yhteistyötä asemanseutujen kehittämisessä.

SUOMEN KUNTALIITTO

Johanna Vilkuna
Kehittämispäällikkö

tags

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Muutoksia kuntien muutoksenhakuohjeisiin

Kuntien valitusosoituksissa on huomioitava kaksi kesän 2023 aikana tullutta muutosta.

Tutustu ohjeistukseen.

Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan

Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.

Tutustu Kuntaliiton ratkaisuihin!