Tiedote, 

Lasten vaalit 2021: päästämme lapset ääneen!

Kevään 2021 kuntavaalien yhteydessä järjestetään valtakunnalliset Lasten vaalit. Kuntaliitto, Suomen Nuorkauppakamarit ry ja Porin kaupunki toimivat vaalien pääjärjestäjinä.

Lasten vaalien tärkeimpänä tavoitteena on tukea ja laajentaa lasten demokratiakasvatusta. Kampanjassamme päästämme lapset sekä ääneen että äänestämään.

Lasten vaalit ovat puoluepoliittisesti täysin sitoutumattomat. Vaalien ehdokkaina toimivat suomalaisten kuvittajien tekemät piirroshahmot, joita kuvaillaan ehdokkaiden esittelyissä innostavin ja positiivisin sanakääntein. Ehdokkaisiin on mahdollista tutustua Lasten vaalien verkkosivuilla.

Aikuisten orientoituessa kuntavaaleihin, myös lapset pääsevät tutustumaan yhteiskunnallisen vaikuttamisen tapoihin. Perinteisesti Lasten vaaleissa aikuisten virallisen äänestyspaikan lähellä on ollut lasten omatoiminen vaalipiste, jossa lapset ovat voineet äänestää mukanaan olevan aikuisen opastuksella. Tällä kertaa nopeasti muuttuvan koronatilanteen johdosta äänestys toteutetaan pääasiassa digitaalisesti ja kannustamme erityisesti päiväkoteja ja alakouluja äänestämään.

Mahdollisuuksien mukaan kunnissa voidaan edistää myös omatoimisten vaalipisteiden järjestämistä. Lasten vaalien tulos julkistetaan virallista vaalipäivää seuraavalla viikolla.

- Leikkisät hahmot ja digitaalisen äänestämisen hyödyntäminen avaavat uusia matalan kynnyksen mahdollisuuksia niin päiväkodeissa, kouluissa kuin kodeissa ympäri Suomen tutustua osallisuuteen ja demokratiaan, sanoo Kuntaliiton viestintäjohtaja Miia Välikorpi.

Vaalit toteutetaan ainakin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Kysely: kakkosluokkalaiset tyytyväisiä päätösvaltaansa

Osana 2021 järjestettäviä Lasten vaaleja, Kuntaliitto toteutti valtakunnallisen tutkimuksen kaikille 2. luokan oppilaille. Koululaiset pääsivät vastaamaan heidän arkeaan koskettaviin kysymyksiin.

Kyselyyn osallistui yli 4 000 vastaajaa ympäri Suomen. Lähes 90 % vastanneista kokee koulumatkansa turvallisena, melkein puolet vastanneista haluaisi leikkipuistoihin enemmän kiipeilytelineitä ja käsityö nousi selvästi suosituimmaksi toiveharrastukseksi. Lisäksi puolet vastanneista haluaisi harrastaa enemmän liikuntaa.

Kyselyn mukaan kuusi kymmenestä 2. luokkalaisesta haluaisi päättää omista asioistaan saman verran kuin nytkin. Vain kolme kymmenestä haluaisi enemmän päätösvaltaa.

Kyselytutkimus toteutettiin syksyllä 2020 sivistystoimen avustuksella verkkokyselynä, jossa lapsille esitettiin monivalintakysymyksiä. Osaan oli mahdollisuus vastata myös avoimella vaihtoehdolla. Kysely teetettiin täysin anonyymisti.

Tutustu kyselyn tuloksiin tästä.

Lisätietoja:

Teresa Salminen, viestinnän asiantuntija, p. 040 865 6961, teresa.salminen(at)kuntaliitto.fi, Kuntaliitto

Milla Harju, milla.harju(at)jci.fi, Suomen Nuorkauppakamarit ry

Marika Virtanen, viestintäsuunnittelija, p. +358 44 701 9788, marika.virtanen(at)pori.fi, Porin kaupunki