Opas sote- ja pela- rakennusten asetuksen mukaiseen vuokrien määritykseen avuksi kunnille

Valtioneuvoston 7.4.2022 antamalla asetuksella (VM/272/2022) säädetään kuntien omistamien ja hyvinvointialueen käyttöön tulevien rakennusten vuokrahintojen määritys.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (616/2021) 22§:ssä säädetään kunnan järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen käytössä olevien toimitilojen vuokraamisesta hyvinvointialueen käyttöön 3 + 1 vuoden siirtymäajaksi 1.1.2023 alkaen.

Siirtymäkauden ajan kunnan ja hyvinvointialueen välinen vuokra määräytyy annetun asetuksen mukaisesti. Kuntaliiton julkaisemassa oppaassa on esitelty vuokrien määritys tälle asetuksen mukaiselle 1.1.2023 alkavalle 3+1 vuoden siirtymäajalle.

Vuokrien määritys on suuri ponnistus kunnille

Kunnilla on erilaisia valmiuksia liittyen kiinteistöjen johtamiseen ja vuokrien määrittelyyn. Asetuksen mukainen rakennusten arvojen ja edelleen vuokrien määritys on kohtalaisen vaativa laskentaprosessi. Menetelmien hallinta edellyttää hyvää kiinteistöjohtamisen ja arvonmäärityksen osaamista. Kuntaliiton julkaiseman oppaan tarkoituksena on selventää asetuksen mukaista vuokrien määritystä ja auttaa kuntia selviytymään vuokrien määritystehtävästä. Opas on laadittu yhteistyössä Harri Isoniemen (Trellum Consulting Oy) kanssa.

Opas keskittyy voimaanpanolain 22§:n mukaisten vuokrasuhteiden vuokrien määrittelyyn. Näiden lisäksi kunnilla ja sote-kuntayhtymillä on runsaasti myös voimaanpanolain 25§:n mukaisia niin sanottuja siirtyviä sopimuksia. Kuntien kannattaa tarkistaa myös näiden siirtyvien sopimusten sopimusehtoja.

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan

Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.

Tutustu Kuntaliiton ratkaisuihin!