Minna Karhunen 5.4.2020

Kiitoskirje kuntajohtajille

Minna Karhunen

Kiitos Kuntajohtaja,

Väestörekisteriinkin merkittävä kotikunta on yksi kauniimpia suomalaisten elämästä kertovia sanoja. Meillä jokaisella on kotikunta, iso tai pieni, maalla tai kaupungissa. Kotikunta tekee ihmisen elämästä ehjemmän. Kunnalliset palvelut täydentävät kodin tuomaa turvaa ja auttavat hyvän arjen rakentamisessa. Ilman kunnallisia palveluja ei pärjää meistä kukaan.

Nyt vakavan kriisin aikana kuntien palveluiden merkitys on korostunut entisestään. Kuntien henkilöstö turvaa eturivissä suomalaisten elämää. Sairaanhoitajat, lähihoitajat, laitosapulaiset, lääkärit, kodinhoitajat, ensihoitajat ja siivoajat asettavat itsensä riskeille alttiiksi joka päivä. Opettajat ja varhaiskasvattajat venyvät läsnä ja etänä huikeisiin suorituksiin, jotta lapsien arki olisi vakaa ja Suomessa osaaminen kasvaisi myös kriisien keskellä. Teknisellä toimialalla huolehditaan kriittisen infrastruktuurin toimivuudesta. Ja lukuisissa muissakin tehtävissä huolehditaan, että palvelut toimivat. Moni on vaihtanut myös tehtäviä, auttaakseen siellä missä tekijöitä tarvitaan lisää.

Kunnilla on merkittävä rooli myös yritysten tukemisessa. Hankintojen ja kumppanuuksien kautta yritetään auttaa talouden pyöriä pyörimään ja kunnalliset elinkeinopalvelut tekevät kaikkensa auttaakseen yrityksiä laatimaan selviytymisstrategioita.

Kuntien päättäjät ovat joustaneet ja luottaneet. Delegoineet päätösvaltaa ja kokoontuneet poikkeuksellisilla tavoilla ennen näkemättömissä olosuhteissa. Politiikkaa tehdään kylissä, mutta kyläpolitiikkaa ei nyt tehdä. Kriisi on yhdistänyt rivejä.

Näiden kaikkien poikkeuksellisten järjestelyjen ylimpinä johtajina ovat kuntajohtajat; kunnanjohtajat, kaupunginjohtajat ja pormestarit. Vastuu on valtava. Yön hiljaisina hetkinä moni miettii, miten palvelut pidetään toiminnassa, miten erilaisissa olosuhteissa olevat asukkaat pärjäävät, miten henkilöstö jaksaa ja pysyy terveenä ja miten rahat riittävät. Äärimmäisissä olosuhteissa korostuu kyky ennakoida ja tehdä rohkeita päätöksiä. Aina ei voi pyytää lupaa, on vain uskallettava tehdä.

Suomalaiset kunnat ovat kyenneet toimimaan aivan käsittämättömän ketterästi ja nopeasti. Se kertoo, että johtamisjärjestelmä toimii. Kiitos sinulle Kuntajohtaja. Kiitos siitä, että osaat, uskallat ja jaksat. Omasta kokemuksesta tiedän, että työ on normaalioloissakin vaativaa. Poikkeustilanne nostaa vaatimukset ja paineet aivan uudelle tasolle.

Me kuntaliitossa olemme teitä varten. Teemme kaikkemme auttaaksemme. Viemme viestiä, tuomme tietoa, luomme käytäntöjä. Yritämme parhaamme ollaksemme askeleen edellä. Ja toivottavasti emme koskaan auttamattomasti perässä. Kuljetaan tätä tietä yhdessä. Minä tiedän, että me pärjäämme. Koska meillä on maailman parhaat kunnat ja kuntajohtajat.

Minna Karhunen

toimitusjohtaja

 

 

Kirjoittaja

Minna Karhunen on Kuntaliiton toimitusjohtaja.