Elsa Mantereen blogi 22.5.2025

Mitä vierailu Amsterdamiin opetti liikuntapaikkojen tulevaisuudesta?

Elsa Mantere.

Osana Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelmaa opetus- ja kulttuuriministeriö on tilannut selvityksen liikunnan rakennusten uudistuviin konsepteihin. Selvityksen toteuttaa Arkkitehdit Kontukoski ja olen itse saanut ilon olla mukana ohjausryhmässä. Ohjausryhmä suuntasi huhtikuun puolivälissä opintomatkalle Amsterdamiin tutustumaan siihen, miten liikuntaolosuhteita on kehitetty Hollannissa.

Pohdin opintomatkalle lähtiessäni sitä, miten tulevaisuuden liikuntaolosuhteet voivat palvella erityisesti heitä, joille lajisidonnainen ja perinteinen urheilu eivät ole mieleen. Täydellistä lopputulosta en löytänyt. Panostaminen nuorisokulttuurisiin lajeihin on fiksuutta, mutta ei skeittaus kuitenkaan ole kaikkien juttu. 

Arjen ympäristöihin sijoitettuihin ja helposti saavutettaviin liikuntapaikkoihin on järkevä satsata myös jatkossa. Amsterdamissa näimme myös muutaman hyvän esimerkin siitä, ettei aina tarvitse tehdä isoa ja kallista, vaan joskus pienempi ja pelkistetympi riittää. Erityisen mielenkiintoinen oli 2521 Simply Swimming -konseptin mukainen yksinkertainen, mutta muokattava uima-allas/uimahallikokonaisuus.

Tässä on muutamia uudehkoja innovaatioita tai tapoja toteuttaa liikuntapaikkarakentamista:

1. Lasilattia ja ledirajat

Jokainen tietää liikuntahallin viivaviidakon ja sen tuomat haasteet. Tätä on pyritty ratkaisemaan uudenlaisella lasilattialla. Lattian sisään on integroitu ledivalot, joita muuttamalla lattiaan voidaan piirtää eri urheilulajien rajat. Innovaationa hyvä ja tarpeellinen, käytännössä yli miljoona euroa maksavaan lattiaan panostaminen saattanee olla liikaa vaadittu. Miinusta myös rikkoutumisherkkyydestä, joka pistää miettimään onko todella lasi järkevä materiaali liikuntahallin lattiaksi.

2. Urban Sport Zone

Amsterdam, kuten monet muut Euroopan kaupungit, kärsivät asuntopulasta. Kaupunkia on viimeisten vuosien aikana laajennettu entisestään ja erilaisia maa-alueita otettu ennakkoluulottomasti käyttöön. Yksi uusista asuinkorttelista on rakennettu ympäröimään monipuolista ulkoliikuntapuistoa, joka sisälsi mm. eri kokoisia tekonurmikenttiä, padel-kentät, 3 vs. 3 koripallokentät, lasten leikkipuiston, street workout pisteen sekä kruunujalokivenä palkitun ja Olympiastandardit omaavan skeittiparkin. 

Erityisesti skeittiparkki teki ryhmäämme suuren vaikutuksen! 

3. Motoriikkahuone

Osaksi Almeren kaupunkiin rakennettua Sports Complex Olympiakwartier -liikuntakeskusta oli suunniteltu erityisesti motoristen taitojen harjoittelua tukeva tila. Tilassa oli lukematon määrä erilaisia motorisen harjoittelun tukena käytettäviä harjoituspisteitä. Ideana huoneessa oli liittää se osaksi liikuntakeskusta, jossa sekä urheilijat että lähialueen koulut voivat hyödyntää sitä osana harjoittelua tai liikuntatunteja. Haasteeksi on kuitenkin havaittu, että tilan täysimittaiseen hyödyntämiseen tulee omata laajat taidot motoristen taitojen opettamiseen. Tämä on korottanut kynnystä hyödyntää tilaa täysimääräisesti ja koulutusta sekä valmentajien että opettajien perehdyttämiseen on lisätty.

Liikuntapaikkojen uudet konseptit -selvitys julkaistaan syksyn 2025 aikana ja oletettavissa on, että siltä löytyy myös lisää oppeja Amsterdamista.

Teksti ja kuvat: Elsa Mantere.

Erityisasiantuntija
+358 50 565 0306

Kirjoittajasta lyhyesti

Elsa on liikunnan ja nuorisoasioiden erityisasiantuntija Kuntaliitossa.

Keltaiset viivat

Tule kuulolle Vartteja vapaa-ajasta –webinaareihin

Webinaarisarjassa käsitellään vapaa-aikaan ja hyvinvointiin liittyviä koskevia teemoja, kuten liikunta-, nuoriso-, kulttuuri-, ja kirjastopalveluita sekä hyvinvointiasioita. 

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Muutoksenhakuohjemallit varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen toimialalla

Erikoislainsäädäntöön sisältyvät muutoksenhakusäännökset syrjäyttävät kuntalaissa säädetyn muutoksenhaun. Lue lisää