Elsa Mantereen ja Johanna Selkeen blogi 9.5.2025

Miksi kunnissa on tärkeää keskustella kulttuurista, kirjastoista, liikunnasta ja nuorisotyöstä?

Uusien valtuustojen aloittaessa on herkullinen hetki keskustella kuntien roolista kulttuurin, kirjastopalveluiden, liikuntapalveluiden ja nuorisotyön sektoreilla. Kuntaliiton kuntalaistutkimus 2024 tarjoaa tähän hyvää pohjamateriaalia. 

Kuntalaistutkimuksen tuloksen perusteella viiden eniten käytetyimmän kuntapalvelun joukossa olivat kirjastopalvelut, kulttuuripalvelut ja liikuntapalvelut. Myös nuorisotyö sai hyvät arvosanat erityisesti käyttäjien keskuudessa.

Näitä palveluja voidaan yhteisesti kuvata kunnan vapaa-aikapalveluina. Jokaisen kunnan lakisääteisenä tehtävänä on järjestää näihin liittyviä palveluja, toimintaa ja tiloja kuntalaisilleen.

Kuntalaistutkimuksessa kuntalaiset antavat palautetta palvelujen käytöstä, hoidosta ja saatavuudesta kunnissa. Kuntien vapaa-aikapalvelut ovat juuri niitä palveluita, joihin panostamalla kunnalla on mahdollisuus erottua positiivisesti, luoda elinvoimaa ja tukea kuntalaisten yhteisöllisyyttä. Tiukasti säänneltyjen muiden kuntapalveluiden rinnalla vapaa-aikapalveluilla voidaan vastata paikallisiin erityispiirteisiin. 

Asemasta tiukassa taloustilanteessa on varmasti taisteltava, mutta kun kuntakyselyn tuloksia katsoo, on laadukkailla vapaa-aikapalveluilla vankka kannatus kuntalaisilta.

Aivan ehdoton ykkönen kuntalaistutkimuksen mukaan niin käytössä, saatavuudessa kuin palvelujen hoidon suhteen ovat kirjastopalvelut, johon oltiin niin pienissä kuin isoissa kunnissa tyytyväisiä. 

Kirjastojen suosiolle on hyvä syynsä. Kirjasto on kunnan suurin kulttuuripalvelu ja se löytyy joka kunnasta. Ja oli sitten kyseessä pieni taikka isompi kirjasto, on kuntalaisten käytössä tila, aineistoja ja välineitä sekä neuvontaa, ohjausta ja muuta palvelutoimintaa, mitä tarjoaa koulutettu henkilökunta. Kirjasto on eräänlainen julkinen olohuone, jonne me kaikki olemme tervetulleita. Siellä voimme tutustua toisiimme sekä saada apua moneen asiaan, esimerkiksi älylaitteiden käyttöön. Lukiessa tai äänikirjaa kuunnellessamme voimme matkata eksoottisiin maihin ja kulttuureihin. 

Kunnan muu kulttuuritarjonta on kirjastojen tapaan osa kuntien laaja-alaisia hyvinvointipalveluja. Kulttuuri voi tarkoittaa musiikki-, teatteri-, tanssi-, sirkus-, museo- ja näyttelytoimintaa, taiteen harrastamista ja taiteen perusopetusta, tapahtumia, festivaaleja ja juhlia pitkin vuotta. Kunnat voivat ylläpitää kulttuuritaloja ja muita tiloja ja myöntää avustuksia taide- ja kulttuuriyhteisöille. Harrastamisen ohella kunnat ylläpitävät ammattimaista kulttuuritoimintaa, ostavat julkista taidetta ja vievät palvelusisältöjään myös sote-palveluyksiköihin ja koteihin.

Liikuntapalvelut kunnissa mahdollistaa kuntalaisten aktiivisen elämäntavan! Kuntien omistamia liikuntapaikkoja on noin 30 000, erilaisia ohjattuja liikuntaryhmiä pyörii ympäri Suomen päivittäin ja yhteistyötä liikuntaseurojen kanssa tehdään aktiivisesti. Kunnat myös jakavat avustuksia paikallisille liikuntaseuroille huojennetuista tilavuokrista puhumattakaan. Liikkumisen edistäminen ei kunnassa kuitenkaan ole vain liikuntapalveluiden harteilla vaan näihin talkoisiin tarvitaan mukaan koko kuntaorganisaatio. 

Eikä ole syytä unohtaa resursseiltaan pientä, mutta hyvin merkittävää kuntapalvelua - nuorisopalveluja. Nuorisopalvelut ovat siellä missä nuoretkin - kouluissa, kauppakeskuksissa, liikuntapaikoilla ja nuorisotiloilla. Erilaisia nuorisotyön muotoja on laaja kirjo ja kunnat voivat itse päättää tarjottavista palveluista. Nuorisotyö on kohtaamista, kannustavaa kasvatusta ja yhdessä tekemistä. Ilman nuoria ei ole elinvoimaisia kuntia!

Kunnan keskisenä tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia. Tästä syystä on tärkeää tuoda esille vapaa-aikapalvelujen keskeisisiä vaikutuksia ihmisen hyvinvoinnille. Me tarvitsemme palveluja ja toimintaa, joilla tuetaan ihmisten monipuolisia elinoloja, henkistä ja fyysistä vointia sekä hyvää elämää. Kulttuurilla, nuorisotyöllä ja liikunnalla voidaan edistää asukkaiden osallisuuden kokemusta. Yhteiset kokemukset luovat yhteisöllisyyttä ja lisäävät asukkaiden turvallisuutta.

Myös eri väestöryhmien välistä vuoropuhelua voidaan nuorisotyöllä ja kulttuuri- sekä liikuntatoiminnalla lisätä purkaen arvojen ja asenteiden polarisoitumista. Myös kotoutumista on helpompaa tehdä mielekkään yhdessäolon kautta. Huomionarvoista on, että vapaa-aikapalveluita käyttää parhaimmillaan kaikki vauvoista senioreihin. 

Vapaa-aikapalvelut tekevät ihmiselle hyvää, tarjoavat mielekästä tekemistä ja voimaannuttavat niihin osallistuvia. On todella tärkeää kunnissa luoda mahdollisimman saavutettavia ja kattavia palveluja. Vapaa-aikapalveluillaan kunta osaltaan toteuttaa hyvinvoinnin edistämisen tehtäväänsä. 

Tutustu kuntalaistutkimuksen tuloksiin

 

Erityisasiantuntija
+358 50 565 0306

Kirjoittajasta lyhyesti

Elsa on liikunnan ja nuorisoasioiden erityisasiantuntija Kuntaliitossa.

Keltaiset viivat

Kirjoittajasta lyhyesti

Kirjoittaja on erityisasiantuntija Kuntaliitossa.