Kuntaliiton, kaupunkien ja erilaisten kuntien ennakointityö koronapandemian vaikutuksista

Miten pandemia muuttaa meitä?

kuvituskuva nainen seisoo rannalla

Mitä tapahtuu työlle, taloudelle, vallalle ja kaupungeille koronapandemian seurauksena? Miten pandemia vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin, entä teknologiseen muutokseen?

Kuntaliitto kutsui kaupungit ja kunnat vastaamaan kysymyksiin koronaepidemian keskellä. Työn tuloksena julkaistiin 22. lokakuuta raportti, jossa arvioidaan pandemian vaikutuksia lähitulevaisuudesta vuosikymmenen päähän.

Raportissa luodaan kokonaisnäkemys koronapandemian vaikutuksiin ja ehdotetaan useita toimenpiteitä, joilla pandemian mukanaan tuomia ongelmia voidaan ratkoa.

- Koronapandemian on horjuttanut äkillisesti jokaisen arjen perustuksia. Korona on muuttanut rytinällä työnteon tapoja, rapauttanut taloutta, etäännyttänyt meitä sosiaalisesti toisistamme, tehnyt digiloikasta digisprintin, muuttanut valtarakenteita ja kyseenalaistanut kaupungeissa asumisen merkityksen. Yllätysten vuosi 2020 on tehnyt selväksi, että maailma on koko ajan ennakoimattomampi. Se korostaa ennakoinnin merkitystä entisestään, tiivistää Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

-  Vaikka yhteinen taistelu koronaa vastaan välillä uuvuttaa, se on onnistunut synnyttämään myönteistä kehittämisen pakkoa ja nopeuttanut päätöksentekoa. Tavallisesti kuukausien tai vuosien työn vaatineet uudistukset on onnistuttu ottamaan käyttöön päivissä, ja monet uudet innovaatiot jäävät pysyvään käyttöön, Karhunen toteaa.

Tutustu kuntien käytäntöihin koronaepidemian ja poikkeusolojen aikana

Tutustu kansainvälisiin käytäntöihin koronaepidemian ja poikkeusolojen aikana

talous-teeman kuvituskuva

Miten pandemia muuttaa taloutta? Viisi muutosta ja niihin ratkaisuja

lateral-image-left
nainen katsoo kaupunkiin

Miten pandemia muuttaa työtä? Viisi muutosta ja ratkaisua

lateral-image-right
Kuvituskuva miten pandemia muuttaa sosiaalisia suhteita. Kaksi naista istuu kaukana toisistaan kasvomaskeissa

Miten pandemia muuttaa sosiaalisia suhteita? Viisi muutosta ja ratkaisua

lateral-image-left
Pandemiasta seurasi digisprintti kuvituskuva

MIten pandemia muuttaa teknologiaa? Viisi muutosta ja niihin ratkaisuja

lateral-image-right
lateral-image-left
Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Kuntamarkkinat 18.-19.9.2024!

Kuntamarkkinat tarjoaa vuosittain kahden päivän ajaksi monipuolista ja ajankohtaista tietoa. Kuntamarkkinat on ideoita pulppuava julkisen sektorin vuoden suurin foorumi, joka järjestetään Kuntatalolla Helsingissä.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu jo mukaan!