Valtakunnallista Varautumispäivää vietetään 7.2.2024. Ensi vuonna teemana on ”Varautuminen on yhteispeliä”.

Kunnat kutsutaan mukaan viettämään Varautumispäivää

Neljä aikuista henkilöä keskustelemassa asioista.

Teemalla halutaan tuoda esille kunnan ja hyvinvointialueen rooleja varautumisessa sekä muistuttaa siitä, että ihmisillä on myös oma vastuu kotitaloutensa varautumisesta mahdollisuuksiensa mukaan.

Kunta voi osallistua Varautumispäivään eri tavoin

Varautumispäivä tarjoaa kunnille hyvän mahdollisuuden tarjota kuntalaisille tietoa varautumisesta.

Ennen Varautumispäivää kunnat haastetaan tekemään tai päivittämään varautumisesta kertova sivu verkkosivuillaan Kuntaliiton laatimaa mallia hyödyntäen. Malli julkaistaan syksyn aikana.

Varautumispäivän aikana 7.2. kunnat ja esimerkiksi kirjastot voivat jakaa tietoa varautumisesta SPEKin tuottamien, helppojen materiaalien avulla sekä omilla sosiaalisen median julkaisuilla. Lähetämme tästä tarkempaa tietoa sekä linkin materiaalipankkiin lähempänä tapahtumaa. Materiaalit tuotetaan suomeksi ja ruotsiksi.

Miksi varautumispäivää vietetään 7.2.?

Vuosittaisen teemapäivän tarkoitus on muistuttaa varautumisen merkityksestä ja saada ihmiset tekemään konkreettisia tekoja oman varautumisen eteen.

Varautumispäivää vietetään 7.2., koska järjestöjen ja viranomaisten yhteinen suositus on, että jokaisen kotitalouden tulisi olla varautunut vähintään 72 tunnin ajaksi.

Kunnan viranomaisille on apua siitä, että kuntalaiset ovat itse varautuneet pärjäämään. Näin kunnan resurssit pystytään häiriö- tai kriisitilanteessa kohdistamaan tehokkaammin eniten apua tarvitseville. Kuntalaisten vahvistunut turvallisuuden tunne lisää lähiympäristön hyvinvointia ja pärjäämistä.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK järjestää Varautumispäivän.
SPEK on varautumisen, onnettomuuksien ehkäisyn ja pelastusalan asiantuntijajärjestö. Kuntaliitto toimii yhteistyökumppanina Varautumispäivän järjestämisessä.

 

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Muutoksia kuntien muutoksenhakuohjeisiin

Kuntien valitusosoituksissa on huomioitava kaksi kesän 2023 aikana tullutta muutosta.

Tutustu ohjeistukseen.

Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan

Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.

Tutustu Kuntaliiton ratkaisuihin!