Kuntalaistutkimus 2020 - tutkittua tietoa kuntalaisista
Mitä mieltä kuntalaiset ovat oman kotikuntansa toiminnasta, palveluista, vaikuttamisesta ja päätöksenteosta? Pitävätkö kuntalaiset omaa kotikuntaansa tärkeänä? Näitä asioista kysytään yhteensä 30 500 suomalaiselta kevään 2020 aikana.
Kuntaliiton kuntalaistutkimus 2020 tarjoaa kunnille tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi ja toiminnan kehittämiseksi.
Kyselylomake lähetetään postitse kuntalaisille yhteensä 43 erikokoisessa ja erityyppisessä kunnassa ympäri Suomea. Kuntakohtaiset otokset vaihtelevat kuntakoon mukaan 300-2000 välillä.
Tutkimuskunnat ovat koko kuntakenttään yleistettävä otos, joka edustaa erikokoisia ja -tyyppisiä kuntia eri puolelta Suomea.
Kuntalaiskyselyn tuloksia tullaan julkaisemaan vaiheittain ja teemoittain syksyn 2020 aikana. Tutkimukseen osallistuvat kunnat saavat alkusyksyllä käyttöönsä oman kuntansa tuloksia.
Jatkoa aiemmille tutkimuksille
Kuntalaistutkimus 2020 jatkaa Kuntaliitossa säännöllisesti tehtyjen kuntalaiskyselyjen perinnettä. Edelliset kuntalaiskyselyt toteutettiin osana ARTTU2-tutkimusohjelmaa 2015 ja 2017. Myös aikaisemmissa Paras-ARTTU- sekä KuntaSuomi 2004 -tutkimusohjelmissa on tehty vastaavanlaisia laajoja kuntalaiskyselyitä aina vuodesta 1996 alkaen.
Äänestäminen koetaan tehokkaimmaksi keinoksi vaikuttaa - kuntalaiset haluavat vaikuttaa myös vaalien välillä
Lähes kolme neljästä kuntalaisesta kokee, että äänestäminen kuntavaaleissa on tärkein keino vaikuttaa oman kunnan asioihin. Vaalien lisäksi kuntalaiset haluavat vaikuttaa myös suorien osallistumiskanavien kautta.
Äänestysikärajan laskeminen kuntavaaleissa ei saa kannatusta
Kuntaliiton kyselyyn vastanneista 62 prosenttia ei laskisi kuntavaalien äänestysikärajaa 18 vuodesta 16 vuoteen. Äänestysikärajan laskemista kannattaa harvempi kuin joka viides.
Yrittämiseen ja työntekoon panostaminen nähdään tärkeimpänä kestävää kehitystä edistävänä tekijänä
Lähes yhdeksän kymmenestä (88 %) kuntalaisesta pitää yrittämiseen ja työntekoon panostamista melko tai erittäin tärkeänä kestävää kehitystä edistävänä asiana.
Tutkimustiedon mukaan 59 prosenttia vastanneista kuntalaisista arvioi oman kotikuntansa sijoittuvan melko tai erittäin hyvin kuntien välisessä kuvitteellisessa ”hyvä asua ja elää” -kilpailussa.
Kuntalaiset tyytyväisiä kuntien toimintaan koronatilanteessa
Lähes kaksi kolmososaa kuntalaisista on tyytyväisiä koronatilanteen hoitoon omassa kunnassa. Eniten tyytyväisiä oltiin koronatilanteen hoitoon yleisesti sekä tilannetta koskevaan viestintään.
Kaikkiaan 30 500 kansalaista ympäri Suomea saa lähiviikon aikana kyselylomakkeen, jossa kysytään vastaanottajan käsityksiä omasta asuinkunnastaan ja sen tavasta hoitaa asioita.