Ympäristöministeriölle 14.9.2015 Dnro 1339/03/2015, Annukka Mäkinen

SOVA-asetuksen 1 §:n muuttamisesta (VM 9/500/2014)

Lausuntopyynnössä kysytään näkemyksiä siitä, kummasta uudistettuun aluekehityslakiin (7/2014) sisältyvästä  asiakirjasta-  maakuntaohjelmasta  vai  maakuntaohjelman toteuttamis­ suunnitelmasta tehdään ympäristöarviointi.

Kuntaliiton näkemyksen mukaan ympäristöarvi­ ointi on asianmukaisinta tehdä maakuntaohjelmasta. Ohjelman tavoitteita toteuttavat  hank­ keet tulevat aikanaan arvioimaan rahoitusta hakiessaan suunnitellun toiminnan ympäristövai­ kutukset erikseen rahoittajatahon ohjeistuksen mukaan.

 

Kuntaliiton haluaa tässä yhteydessä nostaa esille laajemman kysymyksen siitä, millaista lisä­ arvoa erillisen ympäristöarvioinnin  laatiminen tuo kehittämisohjelman toteutukseen  mikäli ao. ohjelmaan itsessään ohjelman laadintaprosessin myötä jo sisältyy ympäristövaikutukset  huo­ mioiva näkökulma. Myös kehittämisohjelmien seurannan osalta on mietittävä ympäristövaiku­ tusten arvioinnin tapa ja muoto siten, että se ottaa huomioon kyseisen ohjelman rakenteen ja painotukset.

 

SUOMEN KUNTALIITTO

 

Ritva Laine
johtaja, Alueet ja yhdyskunnat
 
Annukka Mäkinen
erityisasiantuntija,  alueellinen kehittäminen

tags

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Kuvituskuva.

EU-vaalit ovat kuntavaalit

Kunnissa toimeenpannaan aivan merkittävä osa EU-politiikkaa ja EU-lainsäädäntöä. EU-politiikan vaikuttavuus onkin paljolti kiinni kuntien toimista. 

EU-vaaleissa määritellään EU:n suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi. Samalla määrittelemme kuntien suuntaa - EU-vaalit ovat kuntavaalit.

Tutustu EU-vaalikauden tavoitteisiimme

Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan

Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.

Tutustu Kuntaliiton ratkaisuihin!