
Maria Salenius
- sosiaalinen kestävyys
- hyvinvoinin edistäminen
- tasa-arvo ja yhdenvertaisuus
- sähköinen hyvinvointikertomus
Kuntaliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto.
Kuntaliitto pitää tärkeänä yhdenvertaisuuden edistämistä varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen lakiin kirjattuna tavoitteena on jo nyt antaa kaikille lapsille yhdenvertaiset mahdollisuudet varhaiskasvatukseen, edistää yhdenvertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa sekä antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa yleistä kulttuuriperinnettä sekä kunkin kielellistä, kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa. Tavoitteen osalta varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa on tarkemmin avattu miten osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa tulee varhaiskasvatustoiminnassa edistää. Lisäksi paikallisesti laadituissa varhaiskasvatussuunnitelmissa asia tulee olla huomioitu ja tarkemmat paikalliset toimintatavat määritelty.
Kuntaliitto muistuttaa, että varhaiskasvatuksessa jokaiselle lapelle laaditaan henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma.
Kuntaliitto ei kannata erillisen yhdenvertaisuussuunnitelman laatimista jokaisen toimipisteen osalta. Vastaavaa muutosta tasa-arvolakiin esittävässä hallituksen esityksessä on todettu tämän sääntelytavan vaihtoehtona, että ”mikäli hallitusohjelman kirjausta ei toteutettaisi tasa-arvolakia muuttamalla, on toteuttamiskeinoiksi ehdotettu myös esimerkiksi varhaiskasvatuslain muuttamista ja Varhaiskasvatussuunnitelmien perusteiden täydentämistä. Varhaiskasvatuslakiin ja Varhaiskasvatussuunnitelmien perusteisiin sisältyy jo tällä hetkellä tasa-arvon edistämisen tavoitteita.” Kuntaliitto pitää kyseistä toteuttamistapaa kannatettavana vastaavasti myös yhdenvertaisuuden edistämistä koskien.
Kuntaliitto pitää tärkeänä henkilöstön tietoisuuden lisäämistä ja henkilöstön koulutusta yhdenvertaisuuden edistämiseksi myös varhaiskasvatuksen kaikissa toimintamuodoissa.
Kuntaliitto ei pidä erillisen yhdenvertaisuussuunnitelman laatimista kysyttyjen palveluiden osalta tarkoituksenmukaisena. Kuten edellä totesimme asia tulisi kirjata tarkemmin jo olemassa oleviin paikallisiin varhaiskasvatussuunnitelmiin.
Ihmisryhmiin kohdistuva häirintä on viime vuosina lisääntynyt ja muuttunut entistä vakavammaksi muodoiltaan. Kuntaliitto pitää tätä kehitystä erityisen huolestuttavana. Tämän arvioiminen edellyttäisi kuitenkin erillistä vaikutusten arviointia.
Kuntaliitto ei kannata tätä ehdotusta. Tämä mahdollinen kirjaus on kuntien osalta vaativa koskiessaan tulevaisuuden kuntien suurinta toimialaa. Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestäjät lähtökohtaisesti puuttuvat häirintään nykyisen lainsäädännönkin puitteissa. Ehdotus vaatisi resursseja osaamisen vahvistamiseen, jotta häirintä tunnistettaisiin vielä nykyistäkin paremmin ja siihen osattaisiin puuttua vieläkin systemaattisemmin.
Kunnan näkökulmasta tämä voi aiheuttaa vaikeaselkoisia tilanteita. Kuntaliitto ei kannata tätä ehdotusta, sen sijaan yhdenvertaisuusvaltuutetun tulisi entisestään panostaa ohjaukseen, neuvontaan ja hyvään vuorovaikutukseen kuntien ja muiden viranomaisten kanssa. Lisäksi asia edellyttäisi erillistä selvittämistä laaja-alaisine vaikutusarviointeineen.
Ehdotettu kohtuullisten mukautusten epäämistä koskevan syrjintäperusteen tarkennus on kuntien kannalta merkittävä. Säännöstä ehdotetaan tarkennettavaksi siten, että kohtuulliset mukautukset voivat koskea myös viranomaisen palvelun sisältöä. Kuntaliiton näkemyksen mukaan määritelmä ”voi saada viranomaisen palveluita” on sekä lainsoveltajan että syrjintäsuojan kannalta liian avoin ja siten ongelmallinen oikeusvarmuuden näkökulmasta. Säännös aiheuttaa merkittävää epävarmuutta lain soveltamistilanteissa.
Riippuen siitä, minkälainen sisältö kohtuullisille mukautuksille jatkossa annetaan, ne voivat myös aiheuttaa suuria kustannuksia kunnille ja muille viranomaisille. Kuntaliitto toivoo esityksen perusteluihin lisää konkreettisia esimerkkejä kohtuullisista ja kohtuuttomista mukautumista, jotta kohtuullisten mukautusten rajat tulevat esille. Kuntaliitto katsoo, että jatkovalmistelussa esitystä tulee arvioida tarkemmin myös kuntien perustuslaissa turvatun itsehallinnon näkökulmasta. Perustuslain mukaan kuntien tehtävistä tulee säätää lailla ja valtion tulee korvata kunnille uudet ja laajenevat tehtävät rahoitusperiaatteen ja rahoituslainsäädännön mukaisesti täysimääräisenä.
Ehdotuksen taustalla on sinänsä myönteisiä tavoitteita luoda syrjinnän kohteeksi joutuneelle matalan kynnyksen oikeusturvakanava. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan mietintöön viitaten (TyVM 11/2014 vp) hyvityksessä on kuitenkin kyse merkittävästä taloudellisesta seuraamuksesta. Hyvityksen määrääminen ei edellytä sen arvioimista, onko lainvastainen menettely ollut tahallista tai tuottamuksellista. Kuntaliiton tiedossa ei ole, että nykyjärjestelmässä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan kaltaisilla toimielimillä olisi ehdotetun kaltaista toimivaltaa määrätä hyvitystä. Tavanomainen tapa on sen sijaan suositusten antaminen hyvityksestä, esimerkiksi kuluttajanriitalautakunta antaa ratkaisusuosituksia ja voi suositella maksettavaksi hyvitystä. Esitys on siten varsin poikkeuksellinen, siksi Kuntaliitto katsoo, että esityksen jatkovalmistelussa ehdotusta ja sen vaikutuksia tulee selvittää, arvioida ja perustella laaja-alaisemmin ja kokonaisvaltaisemmin suhteessa nykyjärjestelmään.
Kuntaliitto ehdottaa, että esityksen jatkovalmistelussa tarkasteltaisiin syvällisemmin ja laaja-alaisemmin vaihtoehtoa, jossa lautakunta voisi antaa ratkaisusuosituksia hyvityksestä muttei oikeudellisesti sitovalla tavalla määrätä hyvityksestä. Jatkovalmistelussa tulisi huomioida myös, että syrjintäperusteita koskevaan sääntelyyn liittyy vielä merkittävää epävarmuutta lain soveltamistilanteessa.
Lisäksi esityksessä tulisi avata tarkemmin, minkä vuoksi yhdenvertaisuusvaltuutetulla tulisi olla mahdollisuus viedä hyvitystä koskeva asia lautakuntaan.
Esityksessä tuomioistuinmenettelyn ja siihen liittyvän kuluriskin on arvioitu nostavan käytännössä kynnystä vaatia hyvitystä. Esityksen mukaan muutoksella madallettaisiin tätä kynnystä. Esityksessä yhtenä vaihtoehtona on nostettu esille, että kuluriskiin hyvitystä koskevassa tuomioistuinmenettelyssä voitaisiin pyrkiä vaikuttamaan myös oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuutta koskevalla sääntelyllä. Kuntaliitto viittaa Oikeudenkäyntikulutyöryhmän mietintöön OM 2022:21, jossa käsitellään oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuuden kohtuullistamismahdollisuuksia esimerkiksi tilanteessa, missä kuluttajariitalautakunta olisi suositellut korvauksen maksamista, mutta tuomioistuin päätyisi ratkaisussaan muuhun lopputulokseen. Kuntaliitto ehdottaa esityksen jatkovalmistelussa tarkemmin pohdittavaksi vaihtoehtoa, jossa hyvityksen vaatimiskynnystä pyrittäisiin madaltamaan ensisijaisesti oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuutta koskevalla sääntelyllä.
Kuten esityksessäkin todetaan, rinnakkainen toimivalta on poikkeuksellinen ratkaisu ja edellyttäisi siten asian laaja-alaisempaa ja kokonaisvaltaisempaa tarkastelua suhteessa nykyjärjestelmän kokonaisuuteen.
-
-
Lautakunnan rooli ja menettelytapasäännökset edellyttävät syvempää tarkastelua.
Koska lakiin ollaan tekemässä useita muutoksia, olisi tärkeä tehdä kokonaisvaltainen arviointi esitettyjen muutosten yhteisvaikutuksista suhteessa voimassa olevaan sääntelykokonaisuuteen.
-
-
-
-
Yhdenvertaisuussuunnitelmissa on hyvä säilyttää laaja-alainen vapaus niin muodon, pituuden kuin tavoitteidenkin osalta. Johtopäätökset sinänsä auttavat tavoitteiden asettamista, mutta tätä ei tulisi velvoittaa lailla.
Kuntaliitto katsoo, että yhdenvertaisuusvaltuutetun olisi keskeisintä keskittyä ydintehtäviensä toteuttamiseen. Tähän valtuutetulla tulee olla riittävät resurssit, jotta myös kuntien neuvonta ja ohjaustyölle jää riittävästä aikaa.
-
Työsuojeluun liittyvissä kysymyksissä viittaamme Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n antamaan lausuntoon.
-
-
-
-
-
-
Osa esitetyistä asioista koskee kuntia laajemmin, osa suppeammin. On keskeistä, että vaikutuksia arvioidaan etukäteen ja niiden toteutumista seurataan myös jälkikäteen.
On tärkeä arvioida kunnille esitettyjen uudistusten vuoksi aiheutuvat isäkustannukset. Aiheutuvat kustannukset tulee korvata ja kustannuksia tulee seurata.
-
Sinänsä kehitys, joka vahvistaa yhdenvertaisuutta yhteiskunnassamme ja vähentää rakenteellista syrjintää on tärkeää. Kuntaliiton näkemyksen mukaan samaan lopputulokseen voidaan kuitenkin päästä nykyisilläkin toimenpiteillä, kuten toimintatapojen uudistamisella, ohjauksella, neuvonnalla ja osaamisen kehittämisellä lainsäädäntömuutosten sijaan. Ehdotetut lakimuutokset edellyttäisivät laaja-alaisempaa selvitystä ja vaikutusten arviointia.
Koska lakiin ollaan tekemässä useita muutoksia, olisi tärkeä tehdä kokonaisvaltainen arviointi esitettyjen muutosten yhteisvaikutuksista ja suhteessa voimassa olevaan sääntelykokonaisuuteen. Vaikutuksia ei ole nyt riittävästi arvioitu.
SUOMEN KUNTALIITTO
Terhi Päivärinta
johtaja, hyvinvointi ja sivistys -yksikkö
Maria Salenius
erityisasiantuntija
Sivistyksen ajankohtaistunti on Kuntaliiton webinaarisarja, jossa käsitellään muun muassa varhaiskasvatukseen, peruskouluuun ja toisen asteen koulutukseen liittyviä teemoja. Webinaareja pidetään noin kuusi vuodessa.
Jokainen meistä käyttää joka päivä kuntapalveluja, vaikka ei ehkä sitä tule edes ajatelleeksi.
Webcast-sarjamme tarjoaa kuntajuridiikan näkökulmia ajankohtaisiin teemoihin.
Erikoislainsäädäntöön sisältyvät muutoksenhakusäännökset syrjäyttävät kuntalaissa säädetyn muutoksenhaun. Lue lisää