Ennakoinnin tavoitteena on olla askeleen edellä

Ennakointi

Kirjastossa

Kuntaliitto tekee missionsa mukaisesti kuntien ja maakuntien kanssa kestävää tulevaisuutta. Haluamme olla askeleen edellä ja huolehtia, että kunnilla on avainrooli elinvoiman, osaamisen ja hyvinvoinnin edistäjinä. Ennakoinnin avulla tuemme kuntia ja maakuntia muutoksen hallinnassa.

Taustalla on myös aiemmin Kuntaliitossa yhdessä kumppaniemme kanssa tehty ennakointityö; Kunnat 2021 -ohjelmassa tehty valmistelutyö (2016), Tulevaisuuden kuntakuvat -ennakointiprosessi (2015), Kuntaliiton hyvinvointiennakointi (2014), trendikortit (2014) ja protot (2014).

Tulevaisuuspäivän tiedotuskuva

Kansallinen Tulevaisuuspäivä

Kansallinen Tulevaisuuspäivä vietetään vuosittain maaliskuussa. Tulevaisuuspäivä kutsuu kuntia järjestämään paikallisia tulevaisuuskeskusteluja. Kunnissa tulevaisuuskeskusteluja voidaan järjestää kouluissa sekä kuntalaisten, kuntapäättäjien ja työntekijöiden kanssa. Oppilaitokset ovat avainasemassa
lateral-image-left
Tulevaisuus liikuttaa mainoskuva

Tulevaisuus liikuttaa -ennakointiseminaarin tulokset 21.-22.3.2019

Miten ihmiset ja bisnes liikkuvat tulevaisuudessa, ja miten se vaikuttaa ympäristöömme? Tätä pohdittiin valtakunnallisessa ennakointiseminaarissa Tuusulassa 21.-22.3.2019. Seminaari kokosi eri alojen ammattilaiset vuosittain yhteen tutkimaan tulevaisuutta, tänä vuonna liikkumisen näkökulmasta.
lateral-image-right
ennakointi

Hyvinvointiennakointi

Verkostoprojekti toteuttaa syksyn ja kevään 2018-2019 aika hyvinvointiennakoinnin prosessin, jossa pohditaan mitä hyvinvoinnin edistäminen vuonna 2030 tarkoittaa ja miten eri tahot voivat edistää hyvinvointia tulevaisuudessa.
lateral-image-left

Kuntaliiton strategia-, ennakointi- ja kehittämismalli

Maailmanpyörä: Kuntien ja alueiden muutosajurit 2016-2030

Täällä pääset tutustumaan Kuntaliiton strategian uudistamisprosessin yhteydessä jäsennettyihin toimintaympäristön muutosajureihin.

Tulevaisuuspaja

Tulevaisuustyöpajassa voit tutustua kuntien toimintaan vaikuttaviin sekä lyhyen että pitkän aikavälin toimintaympäristön muutoksiin. Lisäksi voit arvioida näiden muutosten vaikutuksia omassa

Ennakointiasiaa muualla verkossa

Interaktiivinen ennakointiopas

InnoSI-hankkeen ennakointioppaaseen sisältyy neljä ihmislähtöistä tulevaisuustarinaa vuodelle 2027.

Ennakointiblogit

Ennakointiaiheisia kuntakentän blogeja

Tulevaisuuden kuntakuvat -ennakointiprosessi (2015)

Tulevaisuuden kuntakuvat -ennakointiprosessia esiteltiin vuonna 2015 USO-seminaarissa.

Kuntaliiton ennakointipilotti: Heikoista signaaleista protoihin (2014)

Takaisin Kuntien toiminnan uudistamiseen

centred-liftup