
Kuntaliiton Kuntalaistutkimus selvitti
Kansalaisopistot keräävät laajaa kiitosta kuntalaisilta

Vuoden 2024 Kuntalaistutkimuksen mukaan kansalaisopistot ovat edelleen erittäin arvostettuja kuntalaisten keskuudessa. Kansalaisopistojen palveluihin kantaa ottaneista peräti 74 prosenttia pitää näitä palveluja hyvin hoidettuina ja 72 prosenttia hyvin saatavina ja saavutettavina.
Kansalaisopistojen palvelut ovat myös varsin hyvin hyödynnettyjä, sillä joka neljäs vastaaja ilmoittaa käyttäneensä niiden palveluja viimeisen vuoden aikana.
Asteikolla 1–5 mitattuna arvosanaksi annettiin 3,97, mikä on hyvin linjassa edellisen mittauskerran vuoden 2020 tuloksen (4,01) kanssa. Ajallinen tarkastelu osoittaa, että kansalaisopistot ovat kaikkina mittausvuosina saaneet kuntalaisilta hyvän arvion, viimeisen 10 vuoden aikana arviot ovat olleet lähes erinomaisia.
Erityisesti palvelun käyttäjät ovat kansalaisopistoihin erittäin tyytyväisiä – heidän antamansa arvosana oli jopa 4,21. Myös ei-käyttäjät arvioivat palvelun myönteisesti, keskiarvon ollessa 3,68.
"Kansalaisopistot ovat merkittävä osa kuntien palvelutarjontaa, ja on hienoa nähdä, että niitä paitsi suuresti arvostetaan käyttäjien keskuudessa, myös kuntalaisten mielikuva on pysynyt kaikkina vuosina varsin positiivisena", Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom sanoo.
Kansalaisopistot saavat hyviä arvioita kuntalaisilta iästä, koulutuksesta ja ammatista riippumatta
Kansalaisopistojen palveluihin ollaan erittäin tyytyväisiä kaikissa ikäryhmissä, ja kaikkein tyytyväisimpiä ovat 70–79-vuotiaat (4,03).
Palveluja arvostetaan suuresti kuntalaisten keskuudessa riippumatta vastaajan kodin sijainnista, perhemuodosta, koulutustasosta, työnantajataustasta ja ammattiasemasta. Merkille pantavaa on, että naiset antavat paremman arvosanan kuin miehet ja ruotsinkieliset paremman arvion kuin suomenkieliset.
Kansalaisopistot ovat paitsi kaikkia kuntalaisryhmiä hyvin palvelevia myös kaikenkokoisissa kunnissa hyvin hoidettuja ja saavutettavissa olevia.
Tulokset osoittavat selkeästi, että kansalaisopistot pitävät erinomaisesti pintansa kaikkien kuntalaisryhmien tärkeänä kuntapalveluna.
"Kansalaisopistot ovat paljon enemmän kuin oppilaitoksia – ne ovat alustoja elinikäiselle oppimiselle, yhteisöllisyydelle ja osallisuudelle. Ne vastaavat monipuolisesti kuntalaisten osaamis-, hyvinvointi- ja aktiivisuustarpeisiin", Kuntaliiton koulutusasioiden johtaja Irmeli Myllymäki sanoo.
Kansalaisopistot ovat oppilaitos- ja opiskelijamäärältään suurin vapaan sivistystyön muoto, ja valtaosa niistä toimii kunnallisina yksiköinä. Tämän ansiosta ne ovat keskeinen osa paikallista koulutustarjontaa ja yhteisöllistä toimintaa.
Tiesitkö tämän kansalaisopistoista?
Kansalaisopistot ovat kaikille avoimia oppilaitoksia, joissa voi oppia uusia tietoja ja taitoja. Niitä toimii jokaisen kunnan alueella ja ne tuovat opetuksen lähelle ihmistä. Kansalaisopistot ovat vapaan sivistystyön suurin oppilaitosmuoto.
Kansalaisopisto voi olla nimeltään myös työväenopisto, opisto tai aikuisopisto.
Useimmiten tarjontaan kuuluu taideaineiden, käsityön ja musiikin kursseja, kieli- ja kirjallisuuskursseja, kotitalouden, liikunnan ja tietotekniikan kursseja sekä yhteiskunnallisia aineita.
Kuntalaistutkimus pähkinänkuoressa
Tiedot käyvät ilmi Kuntaliiton Kuntalaistutkimus 2024 -kyselytutkimuksesta, johon vastasi touko-kesäkuussa noin 10 500 suomalaista. Kyselytutkimus on toteutettu osana Kuntaliiton Erilaistuva KuntaSuomi 2025 -tutkimusohjelmaa ja siinä on mukana 46 erikokoista ja erityyppistä kuntaa eri puolilta Suomea.
Kuntalaistutkimuksen osajulkistuksia tehdään aina huhtikuussa 2025 pidettäviin kuntavaaleihin saakka. Kuntaliitto on toteuttanut vastaavanlaisia laajoja kuntalaiskyselyitä aina vuodesta 1996 alkaen. Lisätietoja tutkimuksesta ja sen tuloksista on saatavilla Kuntaliiton verkkosivuilta: www.kuntaliitto.fi/kuntalaistutkimus2024
Ennen vaaleja kerromme kuntapalvelukohtaisia tietoja
Ennen kuntavaaleja jaamme kuntapalvelukohtaisia kuntalaistutkimuksen tilastoja ja tarkkoja tietoja siitä, miten kuntalaiset kokevat arjen kuntapalvelut. Tästä voit lukea jo ilmestyneet tiedot kulttuuripalveluista, varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta, perusopetuksesta, lukiokoulutuksesta, liikuntapalveluista, ammatillisesta koulutuksesta sekä nuorisopalveluista.
Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

+358 9 771 2504, +358 50 337 5634
Vastuualueet
- Kuntaliiton tutkimustoiminta ja tutkimusohjelmat
- kuntademokratia- ja johtamistutkimukset
- kuntavaalit
- kuntajohtajaverkosto Ryhmä44, koko- ja osa-aikaisten puheenjohtajien verkosto

Irmeli Myllymäki
Koulutusasioiden johtaja
+358 9 771 2053, +358 46 921 4443
Vastuualueet
- sivistyspalvelujen kehittäminen
- sivistysjohdon tuki ja koulutus
- yhteistyö ja yhdyspinnat (esim. kunnan sivistyspalveluiden ja maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden yhtymäkohdat)
- Koulutus palveluna -projekti

Vastuualueet
- lukiokoulutus
- korkeakoulut
- vapaa sivistystyö
Uutta Kuntaliitolta
30.4.2025
Blogiteksti
Viikko Brysselissä avasi silmäni EU:n vaikutusmahdollisuuksille
29.4.2025
Blogiteksti
Lukiokoulutuksen rahoitusjärjestelmä muuttuu
29.4.2025
Blogiteksti
EU ohjaa kuntien ilmastopolitiikkaa, myös valtio tarvittaisiin kumppaniksi
25.4.2025
Blogiteksti
Puoliväliriihi toi kunnille lisäleikkauksia

Onneksi on kunnat!
Jokainen meistä käyttää joka päivä kuntapalveluja, vaikka ei ehkä sitä tule edes ajatelleeksi.

Muutoksenhakuohjemallit varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen toimialalla
Erikoislainsäädäntöön sisältyvät muutoksenhakusäännökset syrjäyttävät kuntalaissa säädetyn muutoksenhaun. Lue lisää